Συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Λιμενικού Σώματος, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

30 Ιαν 2014

Ο λογαριασμός στο τέλος

Η πρόσφατη διαρροή της απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κρατήσεων και περικοπών μισθών και συντάξεων στρατιωτικών, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό μια ποικιλία αντιδράσεων , ερμηνειών, προσδοκιών.  Η αναμφίβολα θετική αυτή εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία σε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης να επαναφέρουν στο προσκήνιο την παλιά θεωρία της ευνοημένης από το σύστημα κατηγορίας εργαζομένων με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να στριμώχνονται πάλι στη γωνία μια και δεν τους επιτρέπεται η φωνή υπεράσπισης του εαυτού τους. Έτσι χωρίς αντίλογο διαχέεται στη κοινή γνώμη ότι οι στρατιωτικοί είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο χειμαζόμενο λαό.
Σ’ αυτή την περίοδο  η θεωρία της ευνοημένης κατηγορίας εργαζομένων αποτελεί  βάλσαμο για τη διάτρητη  αξιοπιστία της κυβέρνησης. Γιατί με τον τρόπο αυτό γίνεται αποπροσανατολισμός και θολώνονται τα νερά για να κρύβεται το αντιλαϊκό προσωπείο της . Σε μια εποχή που η ενότητα των εργαζομένων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση και τελική ματαίωση των περιοριστικών μέτρων  η θεωρία αυτή κινητοποιεί κοινωνικά αντανακλαστικά και στρέφει την μια κατηγορία εργαζομένων εναντίον της άλλης. Αποτέλεσμα οι κυβερνητικές αποφάσεις φτωχοποίησης όλου του λαού να περνάνε χωρίς ουσιαστική αντίσταση. Και τα κυβερνητικά επιτελεία τρίβουν από ικανοποίηση τα χέρια τους. Διαίρει και βασίλευε σε πλήρη εξέλιξη.
Ποια όμως είναι η αλήθεια σχετικά με τις περικοπές που προκάλεσαν την θετική απόφαση του συμβουλίου επικρατείας ; Τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης με διάφορες αλχημικού τύπου αποφάσεις επέφεραν 2 φορές μειώσεις των αποδοχών των στρατιωτικών. Μια όμοια μ’ εκείνη όλων των εργαζομένων και άλλη μια σαν αμειβόμενοι με το ειδικό μισθολόγιο.  Η αδικία  κατάφωρη και παρ’ όλα αυτά οι προπαγανδιστές της λιτότητας άλλοτε άμεσα και άλλοτε με πιο εύσχημους τρόπους καλλιεργούν τη θέση ότι οι στρατιωτικοί είναι πάντα οι ευνοημένοι.
Κυβερνητικοί υπουργοί και παράγοντες δηλώνουν ότι θα εφαρμόσουν την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας αλλά παράλληλα λένε ότι πρέπει να βρούνε άλλα ισοδύναμα μέτρα γατί έτσι διατάσσει η τρόικα. Μα εδώ πρόκειται για μια αδικία που διεπράχθει εις βάρος μιας κατηγορίας εργαζομένων. Η στοιχειώδης ευαισθησία  επιτάσσει  η αδικία να αποκατασταθεί άμεσα δηλαδή να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα  στους δικαιούχους. Η αδικία δεν μπορεί να διορθωθεί με μια άλλη αδικία, αυτή της επιβολής ισοδύναμων μέτρων τα οποία θα αφορούν και τους ίδιους τους στρατιωτικούς. Ποια ηθική επιβάλλει αυτό ;
Μήπως τελικά ο αρχικός στόχος  ήταν τα παρθούν τα ισοδύναμα μέτρα και η απόφαση του συμβουλίου επικράτειας  ήταν απλά το πρόσχημα ; Είναι ένας άλλος τρόπος επιβολής ενός νέου φόρου ; Η πείρα διδάσκει ότι επιβάλλεται σαν προσωρινό μέτρο παίρνει μόνιμο χαρακτήρα.
Αλλά σε κάποιους συναδέλφους που ίσως βιαστούν να πανηγυρίσουν γιατί έρχονται οικονομικές ανάσες θα λέγαμε να μη βιαστούν γιατί έρχεται νέο τσουνάμι οικονομικής αφαίμαξης  όπως προβλέπεται από το νέο φορολογικό νόμο που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013. Σύμφωνα μ’ αυτόν το νόμο καταργήθηκαν όλα τα φορολογικά κλιμάκια εκτός από δύο. Τα εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ και μέχρι 50.000  με 26% και από κει και πάνω με 33 %. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα πληρώσουμε για εισοδήματα 2013 θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2012.  Η στοιχειώδης λογιστική γνώση λέει ότι για παράδειγμα  5000 εισόδημα θα πληρώσει φόρο 1300 ευρώ , εισόδημα 10.000 θα πληρώσει 2.600 και εισόδημα 20.000 θα πληρώσει 5.200 ευρώ . Άρα θα προκύψει μια δραματική μείωση των αποδοχών και η όποια αποκαταστατική της αδικίας κίνηση θα είναι μικρότερη από τους επί πλέον φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Ο τελικός λογαριασμός που θα έρθει μαζί με τα εκκαθαριστικά της εφορίας  θα είναι το κριτήριο των όποιων  σημερινών υποσχέσεων.
Ο στρατιωτικός έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία από τους συνεχείς εμπαιγμούς που έχει υποστεί και δεν πρόκειται να πέσει στις νέες παγίδες που του στήνουν. Δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από μια οικονομική πολιτική που στόχο έχει τη εξαθλίωση όλου του λαού. Η μόνη λύση είναι η αγωνιστική διεκδικητική δραστηριοποίηση του πλάι στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.   


Αριστείδης Γιαννόπουλος 

26 Ιαν 2014

Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι
Πριν και πάνω από όλα ας μου επιτραπεί να ενώσω και εγώ τα δικά μου συλλυπητήρια και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες τους.
Το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση και όλοι οφείλουμε να σταθούμε, απέναντι σε αυτό το δράμα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκφραστούν σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί ακόμα και κριτική για ενέργειες των αμέσως εμπλεκομένων, τουλάχιστον μετά από το πολύνεκρο ναυάγιο.
Αυτό τούτο το  πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο σκιάζει την μέχρι σήμερα προσφορά του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίον, θα πρέπει όλοι με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα,  να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει ξεκινήσει ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ.
Πιστεύω ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας θα πρέπει, πέρα από την αναζήτηση της αλήθειας, να κινηθεί  με μεγάλη ταχύτητα γιατί η όποια αργοπορία πέρα των άλλων είναι δυνατόν να δημιουργήσει και προβλήματα τα οποία άπτονται των Εθνικών μας συμφερόντων. 
Μετά από ένα περιστατικό τέτοιας βαρύτητας, είναι καθήκον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ. η ανάληψη άμεσων και διάφανων ενεργειών, τόσο για την συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, όσον και για την διερεύνηση της ορθότητας και  πληρότητας των υφισταμένων σχεδίων και της εφαρμοζόμενης  τακτικής  για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η άμεση σύσταση μιας ομάδας ανεξάρτητων τεχνικών εμπειρογνωμόνων διερεύνησης είναι η αρχή που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά.
Αυτό όμως απαιτεί λεπτούς και επιδέξιους χειρισμούς γιατί δεν θα πρέπει να δυσχεράνουν το έργο του Εισαγγελέα, δεν θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να προκληθεί το δημόσιο αίσθημα και να δημιουργηθούν αμφιβολίες ή ερωτηματικά για τον ανεξάρτητο και αντικειμενικό χαρακτήρα της έρευνας.
Δυστυχώς οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Λ.Σ – ΕΛ. ΑΚΤ δεν μου προκάλεσαν τα καλύτερα των συναισθημάτων και μου άφησαν μια πικρή γεύση και αυτό γιατί :
 Πρώτον Μετά από μια επιχείρηση έρευνας – διάσωσης κατά την οποία, άσχετα με πόσους μπόρεσες να σώσεις, υπάρχουν τόσοι πολλοί  νεκροί δεν βγάζεις ανακοίνωση για επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς μάλιστα να δηλώνεις την συντριβή σου για την απώλεια τόσων ανθρώπων
Δεύτερον    Όταν δίνεις απαντήσεις – διευκρινήσεις για τα γεγονότα και όταν αυτό το κάνεις  μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Σώματος, δεν γράφεις ότι « στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ. ΑΚΤ επισημαίνουν τα εξής»  αλλά υπάρχει Όνομα Επίθετο και Βαθμός αυτού που υπεύθυνα εκ μέρους του Σώματος απαντά κ. Αρχηγέ.
Η Πολιτική «ηγεσία» δυστυχέστατα με τις δηλώσεις που επέλεξε να δώσει ο  άναυτος Υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης απεδείχθη ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Οι δώδεκα νεκροί κ. Βαρβιτσιώτη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια και δεν δικαιολογούν αυτά που δηλώσατε.
Η πλήρης έλλειψη ευθιξίας και ευαισθησίας που επιδείξατε,  σε άλλες εποχές ή σε άλλα κράτη που σέβονται τις αρχές της ναυτοσύνης και του ανθρωπισμού, εάν δεν σας είχαν οδηγήσει στην παραίτηση, είναι σίγουρο ότι θα σας είχαν οδηγήσει στην αποπομπή. Είναι περιττό βέβαια να αναφέρω τι θα είχε συμβεί εάν ζούσατε στην αρχαία Αθήνα.
Κύριε Βαρβιτσιώτη, λυπάμαι αλλά με τις δηλώσεις σας και τα επιχειρήματα που επιστρατεύσατε για να υπεκφύγετε των όποιων ευθυνών πιθανόν σας αναλογούν  για την απώλεια των δώδεκα ανθρώπινων ζωών, δημιουργήσατε ένα μεγάλο θέμα και καταστήσατε την χώρα μας, χώρα ναυτική με βαθιές και βαριές ναυτικές παραδόσεις, απολογούμενη.
Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει ακόμα δυσμενέστερη εξέλιξη εις βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων λόγω των ατυχέστατων χειρισμών και δηλώσεών σας κ. Βαρβιτσιώτη,  γιατί οι Ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα το Αιγαίο δεν αντέχουν  ερασιτεχνισμούς.               


25 Ιαν 2014

Προτάσεις Εξαθλίωσης


Οι προτάσεις των πεφωτισμένων δηλώνουν εργασιακό μεσαίωνα

Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 η ΣΕΑΑ απεύθυνε ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους και φορείς.
Ήταν η πρόσκληση για το ξεκίνημα της προσπάθειας της.
Αυτή η επιστολή ξεκινούσε : 
«Αγαπητές – Αγαπητοί Συνάδελφοι
Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, με συμμάχους και συνεργάτες τα ΜΜΕ και αριθμό προθύμων οι οποίοι έχουν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις, εκτελώντας πιστά τις εντολές των Ξένων Δανειστών και της Τρόικα έχουν επιδοθεί σε αγώνα να κάνουν την χώρα μας ένα κράτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, μια χώρα ευκαιρίας για τις αγορές και όχι για τους πολίτες της.
Οι χαμηλοί μισθοί και η φτωχοποίηση των πολιτών , η κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας που οδηγεί σε εργασιακή αναρχία, η κατάργηση  των κεκτημένων, η ακύρωση και των ελάχιστων νόμων για την προστασία από τις τράπεζες,  η εξάλειψη  της ιδιοκτησίας με την υφαρπαγή της από τις τράπεζες ή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, η υποβάθμιση των αναγκαίων υπηρεσιών  προστασίας του πολίτη, η αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  η κατάργηση όλων των κρατικών δομών υγείας – κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός κράτους χωρίς περιεχόμενο με όλες τις λειτουργίες του να δοθούν σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις  οι  παροχές των οποίων θα αφορούν βεβαίως μόνο τους έχοντες και κατέχοντες είναι  οι στόχοι τους. ……..»

Δυστυχώς δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ για να δούμε την εντατικοποίηση της εφαρμογής των μέτρων, την απόφαση για λήψη νέων αντιλαϊκών αντικοινωνικών μέτρων που κάνουν την ζωή μας ακόμα χειρότερη και βουλιάζουν την χώρα  ακόμα ποιο βαθιά και τέλος, με σκοπό την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και την προετοιμασία του λαού γι αυτά που πρόκειται να γίνουν,  την δημοσιοποίηση προτάσεων για λήψη και άλλων μέτρων για να αντιμετωπίσουμε υποτίθεται  προβλήματα όπως πχ την υψηλή ανεργία για  να βγούμε τάχα από την κρίση.
Μια τέτοια πρόταση « σωτηρίας» για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία είναι αυτή που διατύπωσε διορισμένος από την κυβέρνηση  « εμπειρογνώμονας»  του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) διδάκτωρ κ. Ι. Χολέζας.
Η πρόταση του να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός στους νέους για ένα χρόνο έρχεται να συμπληρώσει τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Παπαδήμου ( τον θυμάστε ;; είναι ο σωτήρας που κλίθηκε να κάνει τον πρωθυπουργό ) με μια των οποίων μείωσε τον κατώτατο μισθό των νέων στο υπέρογκο ποσό των 511 ευρώ με την ίδια αιτιολογία ότι δηλαδή έτσι θα καταπολεμήσουν την ανεργία.
Δηλαδή κοντολογίς μετά την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την  κατάργηση κάθε πλέγματος προστασίας των εργαζομένων  από τους υπουργούς Λοβέρδο, Κουτρουμάνη, Βενιζέλο, Παπακωσταντίνου, Βρούτση, Στουρνάρα, τώρα προτείνεται η νομιμοποίηση της εργασίας χωρίς αμοιβή.

Αλήθεια τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε από τους « σωτήρες μας» σε αυτή τη χώρα ;;;;  
Μετά λοιπόν από τα παραπάνω θα πρέπει όλοι να αναληφθούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ότι η πρόταση – πρόσκληση της ΣΕΑΑ είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.  


Πρόσκληση ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ και " ΞΙΦΙΑ"


Ο ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ και η εφημερίδα " ΞΙΦΙΑΣ " αύριο Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11:00 κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα στα γραφεία τους ( Οδός Φειδίου 10 Αθήνα )

24 Ιαν 2014

Τιμώντας τους νεκρούς των Ιμίων


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
http://www.ketha.gr/index.html 
E-Mail ketha@ketha.gr
Ζαλόγγου 7, 106.78 Αθήνα Ελλάδα

22/1/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμώντας τους νεκρούς των Ιμίων:
Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, 
Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και 
Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.
καθώς και όλους όσους μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, 

πρόκειται, με την ευκαιρία της επετείου της απώλειας τους, να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη. 

την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014
Καλούμε
Μεμονωμένους συναδέλφους καθώς και 
φορείς αποδέκτες του παρόντος
να παραστούν και να τιμήσουν τους νεκρούς μας.

Ώρα 12.30: Συνάντηση έξω από το Πολεμικό Μουσείο (στάση Ευαγγελισμός).
Ώρα 12.50: Μετακίνηση προς το μνημείο 
Ώρα 13.00: Κατάθεση στεφάνων

Τις μέρες τούτες που η πατρίδα μας βάλλεται από διάφορες μεριές με στόχο τη λήστευση των πόρων της, τον περιορισμό των συνόρων της, και ο λαός εξαθλιώνεται οικονομικά και χάνει το ένα δικαίωμα μετά το άλλο, διατρανώνουμε και με την ευκαιρία αυτή ενθυμούμενοι και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, πως τούτος ο τόπος είναι δικός τους και δικό μας και δεν τον χαρίζουμε, ούτε τον διαπραγματευόμαστε.

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής φορέων το αργότερο μέχρι την 29/1/14 είτε ηλεκτρονικά, είτε στον συντονιστή Βασίλη Φάρκωνα τηλ. 6932767262.

Πηγή: ΚΕΘΑ

22 Ιαν 2014

Η απόφαση του ΣτΕ - Μια δεύτερη ματιά



 Μια δεύτερη ματιά της απόφασης του ΣτΕ
Κατά περίεργο τρόπο ή για την ακρίβεια με μια όχι συνηθισμένη πρακτική είχαμε την διαρροή, με μια γενική περιγραφή, της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Όπως ήταν λογικό το θέμα έγινε αμέσως πρώτη είδηση και ως συνήθως χωρίς γνώσεις του θέματος και της απόφασης, χωρίς στοιχεία και χωρίς αιτιολογήσεις άρχισαν τα σενάρια επί σεναρίων ξεκινώντας από το τι αφορά αυτή η απόφαση μέχρι πόσο θα στοιχίσει και πόσο θα επιβαρύνει οικονομικά την χώρα και κατά συνέπεια όλους τους άλλους πολίτες.
Η μεγαλύτερη απόδειξη της πρόχειρης και ανεύθυνης, γιατί δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ότι μπορεί να είναι καθοδηγούμενη, αντιμετώπισης του θέματος από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, είναι τα ποσά που αναφέρονται ότι θα απαιτηθούν να καταβληθούν ή θα απολεσθούν, να κυμαίνονται από 10 έως 350 εκατομμύρια ευρώ  ή και κατ’ άλλους κοντά στο 1 δις

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με μια σειρά
Κατ’ αρχάς η εκδικαζόμενη προσφυγή  αφορούσε την αντισυνταγματικότητα του Νόμου 4093/12 και των Υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του, δηλαδή τις μειώσεις των αποδοχών από 1-1-2013 , την αναδρομική εφαρμογή του από 1-8-2012 και την επιστροφή της διαφοράς αποδοχών που είχαν καταβληθεί και τέλος την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων.
Τα στελέχη εν ενεργεία και αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων  και των Σωμάτων Ασφαλείας, την τελευταία τετραετία έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται πολύ περισσότερο από των υπολοίπων λειτουργών του δημοσίου και να φτάνουν στα επίπεδα της φτώχειας.
 Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι οι απόστρατοι έχουν υποστεί μειώσεις μεγαλύτερες του 65% και ότι ο νέος Ανθυπολοχαγός λαμβάνει πλέον ως βασικό μισθό 875 Ευρώ (μεικτά) όταν ο νεοπροσλαμβανόμενος Δημόσιος Υπάλληλος με τα ίδια προσόντα λαμβάνει μισθό 1096 Ευρώ για να αντιληφτεί την δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί.   
Ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Νόμου 4093/12 οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί σε διπλάσιο ή και  τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τις συντάξεις των αποστράτων, θα δούμε ότι λόγω της σύνδεσης της σύνταξης με τον μισθό του εν ενεργεία, όταν έγινε η μείωση των μισθών λόγω των περικοπών του ειδικού μισθολογίου υπέστησαν μείωση και οι συντάξεις. Αυτές λοιπόν τις συντάξεις που ήδη μειώθηκαν τις μείωσαν ξανά σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου για την μείωση όλων των συντάξεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα την διπλή μείωσή τους.
Να υπενθυμίσουμε εδώ  αφενός ότι όταν κατά το παρελθόν δίνονταν αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, οι απόστρατοι δεν έπαιρναν αυξήσεις και αφετέρου ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θίγονται οι συνταγματικές προβλέψεις των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας  και δημιουργείται θέμα ως προς την συμβατότητα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.   

Αυτό δεν σημάνει ότι τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α  δεν ζουν στην Ελληνική πραγματικότητα, ότι δεν συμπάσχουν με τους υπόλοιπους φτωχοποιημένους συμπατριώτες τους,  ότι δεν βλέπουν και δεν αισθάνονται τον πόνο και την δυστυχία που έχει φέρει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις αφού τις βιώνουν και αυτοί μέσα στις οικογένειες τους, στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τα αδέλφια τους.   
Οι προσφυγές Ενώσεων, Φορέων  και Στελεχών των Ε.Δ έγιναν στην προσπάθειά τους αφενός να σταματήσουν την παραπέρα φτωχοποίησή τους και αφετέρου  για να διεκδικήσουν όλα όσα κατά παράνομο, άδικο και χυδαίο τρόπο τους πήραν.  

Μετά τα παραπάνω και την τακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορεί να σημάνει άραγε αυτή η διαρροή, γιατί και από ποιους έγινε ;;;
Η διαρροή μιας θολής και γενικής περιγραφής κάποιας απόφασης που θα δημοσιοποιηθεί μετά από κάνα δύο μήνες και ο τρόπος που την παρουσίασαν τα ΜΜΕ οδήγησαν στην δημιουργία περίεργων συζητήσεων, σκέψεων, αντιδράσεων φτάνοντας στα όρια του κοινωνικού αυτοματισμού.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στελέχη των Ε.Δ προκειμένου να περάσει κάποια μέτρα ή να πετύχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η ψευδέστατη κυβερνητική θέση ότι πρέπει να επιβληθεί (και τελικά επιβλήθηκε ) ο φόρος  πολυτελείας γιατί δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των αποδοχών των στελεχών το 2014, αν και γνώριζε ότι με τις μειώσεις που είχε ήδη κάνει είχε καλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού μέχρι και το 16.  
Υπουργοί έχουν αναλάβει δράση προσπαθώντας να μετακυλήσουν την ευθύνη για την λήψη νέων μέτρων λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της Κυβέρνησης  στα στελέχη των Ε.Δ.
Ο πολύς Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι « δεν θα γεννήσουμε λεφτά » για να πληρώσουμε τους στρατιωτικούς, ο ταλαντούχος περί τα οικονομικά  υπουργός Σταϊκούρας υποστηρίζει  στους Financial Times ότι « αν επιστραφούν αναδρομικά οι μειώσεις στους μισθούς από τον Αύγουστο του 2012, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα ύψους 1δις για να καλύψει το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό.» και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο  Reuters ότι « το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 εκατ. Ευρώ» και έτσι τινάζεται στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν είδε την απόφαση  αυτή με κακό μάτι γιατί η δημοσίευσή της θα γίνει κοντά στις εκλογές και τότε  υπό το πρόσχημα της εκτέλεσής της :
1.    Θα δώσει σε εν ενεργεία και απόστρατους κάτι έναντι, λέγοντας ότι αυτά μπορεί να αντέξει να δώσει το κράτος τώρα και θα υποσχεθεί την πλήρη τακτοποίηση στο μέλλον με την ελπίδα να ανατρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που υπάρχει εναντίον της κυβέρνησής και εναντίον του πρωθυπουργού.
2.    Θα πει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για απονομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος «στους αδικημένους και στους αδύναμους» γιατί υποχρεώθηκε να τα δώσει στους στρατιωτικούς, αλλά θα υποσχεθεί ότι αυτό θα γίνει με το νέο πρωτογενές πλεόνασμα, που εκτιμά ότι θα είναι και μεγαλύτερο με την ελπίδα να πάει στις εκλογές με καλύτερους όρους αφού θα έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε όλους  
Όπως φαίνεται τα στελέχη των Ε.Δ και των Σ.Α θα πάρουν… κάτι. Αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα πάρουν αυτά που τους έκοψαν ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος απ’  αυτά.
Τα στελέχη των Ε.Δ και Σ.Α όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ξέρουν πρόσθεση, αφαίρεση, διαίρεση και διαθέτουν ασφαλώς λογική και μνήμη οπότε δεν νομίζουμε ότι έχει καμία τύχη ένα τέτοιο σχέδιο.
Τώρα τι θα αποδώσει ένα τέτοιο σχέδιο και τι θα πάρει η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές; Θα δείξει…


   









Αξιολόγηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων


Αξιολόγηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων απο 4 καθηγητές διεθνούς κύρους.

Μεγάλη επιτυχία για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων  η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης, που έγινε από τέσσερις αναγνωρισμένους στην διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα καθηγητές.

Μετά τον τετραετή κύκλο της εσωτερικής (αυτο-)αξιολόγησης, ακολούθησε η αξιολόγηση από τετραμελή Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.). 
Η επιτροπή αποτελείτο από τέσσερα μέλη της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητος αναγνωρισμένου κύρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα Α.Σ.Ε.Ι., ως ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπόκεινται σε διαδικασίες αξιολόγησης με βάση τον Ν.  3443/2006.

Στην περίπτωση της Σ.Ν.Δ., που είναι το πρώτο Α.Σ.Ε.Ι. που αξιολογείται, η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας της Σχολής ήδη από το 2009. Η δοκιμαστική εφαρμογή στη Σχολή είχε ξεκινήσει νωρίτερα, το 2007.
Επί της ουσίας η αξιολόγηση (εσωτερική και, κυρίως, εξωτερική) είναι ένα πολύτιμο "εργαλείο" για την υποστήριξη του έργου όλων των συνιστωσών της Σχολής. Αρκεί να γίνουν οι σωστές "αναγνώσεις" και να ενεργοποιηθούν τα κατάλληλα αντανακλαστικά.


Οι υπογράφοντες Εμπειρογνώμονες είναι οι  Professor em. George Yadigaroglu, ΕTH-Zurich, Switzerland , Dr. Fivos Andritsos European Commission, Joint Research Centre (JRC) , Institute for the Protection and Security of the Citizen, Professor Fokion Egolfopoulos Department of Aerospace & Mechanical Engineering Viterbi School of Engineering, University of Southern California, US, και Dr. Dimitris Konovessis , Senior Lecturer, Department of Mechanical and Aerospace Engineering, Nanyang Technological University, Singapore. 

(Πηγή OnAlert )

19 Ιαν 2014

ΣτΕ : Αντισυνταγματικές οι μειώσεις

Συμβούλιο 
της
Επικρατείας
 Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Από συνταγματικά κωλύματα έκρινε ότι πάσχουν οι περικοπές των αποδοχών των στελεχών  όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των στελεχών των Ε. Δ και Σ. Α και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.
Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των στελεχών  έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.
Οι Ενώσεις, κ.λπ. των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ και Σ.Α  υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.
Οι προσφεύγοντες  επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων  Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευμένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Η απόφαση αυτή μεταδόθηκε ως έκτακτη είδηση από όλα τα ΜΜΕ και χαρακτηρίστηκε από άλλους σαν Δικαστική Βόμβα Μεγατόνων, από άλλους  σαν Βόμβα του ΣτΕ και από άλλους σαν Απόφαση Σταθμός.
Εμάς ας μας επιτραπεί να την χαρακτηρίσουμε σαν μια μικρή νίκη όλων όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα μας.
Η απόφαση αυτή μας δείχνει την δύναμη που έχει η μαζικότητα, η ενότητα και ο συντονισμός των ενεργειών γιατί πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα φτάναμε εδώ και βέβαια είναι σίγουρο ότι χωρίς αυτά δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα.
Αυτή η απόφαση αποτελεί την  απόδειξη της ανάγκης ύπαρξης της ΣΕΑΑ και  την ορθότητα του Σκοπού και των Βασικών  Αρχών της.
 Συνάδελφοι γι αυτό, για μια ακόμα φορά μετά την ανοιχτή επιστολή / πρόσκληση , σας καλούμε όλους  να συμμετάσχετε  μαζικά πλαισιώνοντας την ΣΕΑΑ ενισχύοντας τις προσπάθειές της .    




18 Ιαν 2014

Δελτίο τύπου ΠΣΑ-ΕΜΘ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων ΕΜΘ , καλεί τα μέλη του ,τα μελή των οικογενειών και τους φίλους του την εβδομάδα 20-24 Φεβρουαρίου 2014 για αιμοδοσία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπέρ της τράπεζας αίματος που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ .
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι στις αρχές Ιανουαρίου δημιουργήθηκε η τράπεζα αίματος του συλλόγου μας .Η αιμοδοσία είναι υπόθεση όλων μας (θα μπορούσαμε να πούμε  υποχρέωση) και είναι ύψιστη κοινωνική πρόσφορα και πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να βρούμε 15λεπτά από τον χρόνο μας. Γι αυτό σας καλούμε να ενισχύσουμε την τράπεζα αίματος του ΠΣΑΕΜΘ στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
Θα πρέπει να ενημερώσετε το Κέντρο Αιμοδοσίας σας ότι, οι μονάδες αίματος προορίζονται για την τράπεζα αίματος του Πανελληνίου Συλλόγου Αποστράτων ΕΜΘ (ΠΣΑΕΜΘ), που εδρεύει στο 417 ΝΙΜΙΤΣ στην Αθήνα. και μετά θα πρέπει  τηλεφωνικά για την αιμοδοσία μας τον Αντιπρόεδρο του ΠΣΑΕΜΘ κ.Λυριωτάκη Παναγιώτη στο  6944294420 η τον Πρόεδρο του ΠΣΑΕΜΘ κ.Παναγιώτου Δημήτριο στο 6936177118 ,είτε με e mail στο psaemth@yahoo.gr και psaemth.gr@gmail.com

Ειδικά για τά μέλη του παραρτήματος ΠΣΑΕΜΘ αττικής έχει ρογραμματιστεί ομαδική αιμοδοσία την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 και ώρα  800-830 το πρωί στο στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ!!

Για την υπόλοιπη Ελλάδα ,όλη την εβδομάδα 20-24 Ιαν.2014 σε οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο «για την τράπεζα αίματος του Π.Σ.Α.Ε.Μ.Θ του ΝΙΜΙΤΣ»

14 Ιαν 2014

Απώλεια Αντιστράτηγου ε.α Βαρδάνη Μιχάλη


Ο Αντιστράτηγος ε.α Βαρδάνης Μιχάλης κατέληξε σήμερα το απόγευμα στο ΝΙΜΤΣ.

Αξιωματικός, Αντιστασιακός, Σύντροφος του Σπύρου Μουστακλή. Βασανίστηκαν και οι δύο στο ΕΑΤ / ΕΣΑ για το Κίνημα του Ναυτικού.


Εκφράζουμε προς την οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια και αναδημοσιεύσουμε την νεκρολογία του Αν. Κακαρά


 ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΛΑΡΧΕ ΒΑΡΔΑΝΗ !

Ξέρεις να οδηγείς, σε ρώτησα, Εγώ, πως δεν ξέρω, και βέβαια οδηγώ τάνκς, απάντησες. Απ’ τ’ Απεράθου είμαι, εκεί μεγάλωσα, πρόσθεσες και κοίταξες μπας και σε αμφισβητήσει κανείς ή μήπως και δε γνώριζε κατά πού πέφτει η Απείραθος της Νάξου. Με τον καιρό μάθαινα τι πάει να πει τούτο, γιατί η περηφάνια, γιατί δήλωνες συγχρόνως πως η καταγωγή σας είναι απ’ τα Σφακιά. Έλεγες και κείνα τ’ ανέκδοτα και γέλαγες πριν απ’ όλους κι ύστερα σ’ ακολουθούσαμε γιατί ήτανε και αληθινά μα τα ‘λεγες κι ωραία, Άλλ’ μια βολά πάλε… και τράβαγε κορδόνι ο λόγος σου απ’ της μάνας σου τις αφηγήσεις, απ’ των παλιότερων τις μνήμες κι απ’ τις δικές σου επίσης. Κάθε μια λέξη Απεραθίτικη και κάτι ξέχωρο, κάθε δυο μαζί και πιότερες ανέκδοτο και άξιο να περάσει από στόμα σε στόμα να μείνει, να διασκεδάσει, να παραδειγματίσει. Ιστορία αντάμα με μοναδική τέχνη του λόγου, σκωπτικά παράλληλα με δράμα και συ πηγή αστείρευτη, Η μανούλα μου, έλεγε και ξεκίναγες ατέλειωτους στίχους μοναδικούς, ανεπανάληπτους, ποιήματα ν’ ακούς να ευφραίνεσαι.
Χόρεψες μια φορά και το ζεμπέκικο, σταμάτησαν όλοι οι άλλοι να καμαρώσουν, ν’ απολαύσουν, να ζηλέψουν, τώρα σου χτυπάνε τα παλαμάκια εκεί πάνω οι άλλοι δικοί σου …
Θα γίνει κίνημα, ετοιμάσου, σου είπε καιρό πριν και συ κράταγες γεμάτα τα άρματα περιμένοντας το σύνθημα, τα βρήκαν και σε πέταξαν έξω απ’ το στρατό χωρίς πολλά πολλά, σου κράταγαν βλέπεις κάμποσα από την άλλη υπόθεση που την είπαν ΑΣΠΙΔΑ.
Πολίτης πια, και το Δεκέμβρη στις 13 του 67 μαζί με τον Οπρόπουλο κι άλλους μάταια περιμένατε με τις στολές έτοιμες  ν’ αναλάβετε μονάδες στην Αττική, μάταια,  όμως δε σταματήσατε να «συνωμοτείτε», να σχεδιάζετε… Είσαι για την Κύπρο, σε ρώτησε ο Γρίβας κι είπες ναι, άλλο γιατί και πώς δεν έγινε δυνατό να κατέβεις. Με το Μήνη κάνατε ότι κάνατε και ταράχτηκε όχι μια και δυο μα πάνω από είκοσι μετρημένες φορές η χούντα από τις βόμβες, τον πιάσανε κείνον μαζί με τον Παντελάκη και τους βασανίζανε μήνες, Εκατόν έντεκα μέρες στην ΕΣΑ, έγραφε και διατυμπάνισε ο Μήνης σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εσένα δε σε συλλάβανε τότε, ούτε κανέναν άλλον γιατί δε μίλησαν.
Είσαι να βοηθήσουμε τους ναυταίους, κάτι ετοιμάζουν, σε ρώτησε ο Μουστακλής, σας πιάσανε μαζί μ’ ένα σωρό ακόμα και να στην ΕΣΑ να σε λιανίζουν για το Κίνημα του Ναυτικού. Σε κουβάλαγαν απ’ το ΚΕΣΑ του Παπάγου στο κολαστήριο κάτω απ’ το Ναυτικό Νοσοκομείο, να σε τσακίζουν εκεί και πιο δίπλα το Μουστακλή, μέχρι που σακάτεψαν τον πολεμιστή της αντίστασης κατά των Γερμανών, τον μαχητή του εμφυλίου, τον άντρα που ‘χε λόγο και φέρσιμο ίσο και βαρύ, που τους έβριζε και του έλειωσαν το κορμί τόσο που τρόμαξαν και τότε μόνο τον παράτησαν κι από κοντά και σένα, μέρες πολλές μετά που ‘χαν αρχίσει να σας οργώνουν, τα κτήνη. Στις δίκες τους, Όχι δεν τους μισώ, κατάθεσες, με πιάνει μια μελαγχολία μονάχα, γιατί κατάντησαν να βασανίζουν ανθρώπους, ανεξάρτητα αν φόραγαν κι αυτοί κι εμείς στολή!
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σ’ εσένα έναν αντιστασιακό αξιωματικό, αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη τους τα προσόντα και κύρια την προσφορά σου υπέρ της πατρίδας και της δημοκρατίας με τους όποιους αγώνες κατά της δικτατορίας, το θυμάσαι Ίλαρχε; Γελάσαμε πικραμένα εκεί για τον ίδιο λόγο, ενώ τις μέρες εκείνες προάγονταν σωρηδόν δωσίλογοι, νενέκοι, ακόμα και καταχραστές, ακόμα και ποινικά κολάσιμοι, γέμισε η χώρα μας ανωτάτους κι έτσι το αντιστασιακός κατάντησε σε εισαγωγικά, κάθε πολυκατοικία και ναύαρχος, κάθε όροφος και στρατηγός. Και σήμερα αναζητούνται οι λόγοι που μερικοί, λίγοι, ελάχιστοι με στολή, αρκετοί όμως για να βρωμίσει η πίτα, έβαλαν κι αυτοί τα χέρι στο μέλι κοντά στα μεγάλα λαμόγια της νυν, τέως και πρώην εξουσίας και κάθε εξουσίας. Μου είπαν πως το αξίζω και δέχτηκα τον τελικό βαθμό, απάντησες και πράγματι, μα φαινόταν καθαρά πως χατίρι τους είχες κάνει. Σε κανέναν δεν χρωστάς και συ Μιχάλη, σε κανέναν!
Για δέκα και πάνω χρόνια δούλεψες καλά αργότερα, πολύ καλά θα ‘λεγα, στον ίδιο χώρο που σ’ είχαν βασανίσει, δίπλα ακριβώς στα κελιά του τότε ΕΑΤ/ΕΣΑ που σήμερα επισκέπτονται τα παιδιά κι ανατριχιάζουν και μόνο απ’ τη θέα τους, σ’ εκλέξανε πρόεδρο στον μοναδικό στη χώρα μας σύλλογο με εκπροσώπους όλων των ιδεολογιών, έξω απ’ την ακροδεξιά και τους φασίστες, γιατί ακριβώς τέτοιους είχαν πολεμήσει τα μέλη του, σύμπραξες συνετά με Κεντρώους, Κεντροαριστερούς, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Νεοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες μίλησες συνετά και κατόρθωσες να συνεχίσει τον αγώνα του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
Τα λέγατε με το Χαρίλαο Φλωράκη συχνά, πίνατε κι από λίγο Ναξιώτικο, σ’ εκτιμούσε κείνος ο βράχος, όχι μονάχα για τον χαρακτήρα σου, όχι μονάχα για την καλή παρέα, αλλά και για την στήριξή σου στο Κόμμα, για τον λόγο τον καλό και ευαίσθητο κάθε τρεις και λίγο στα γραφτά σου, για τα πύρινα κείμενά σου στα θέματα των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου, για τον αντιφασισμό σου, μπράβο σου Ίλαρχε, δεν βγαίνουν εύκολα τέτοιοι έτσι που ‘χουν τσιμεντάρει το στρατό!!
Τώρα κάνε ελεύθερα την άσεμνη χειρονομία στο χάρο που σε πήρε φίλε και διάβασε την αναφορά σου στον Μήνη, τον Μουστακλή, τον Οπρόπουλο, τον Στάπα, τον Χαρίλαο, το Στέφανο, τους ασυμπίεστους, πες τους για την κατάντια που ‘χουν οδηγήσει τον τόπο μας ξένοι και ντόπιοι, οι ίδιοι όπως πάντα δωσίλογοι, οι ίδιοι ριψάσπιδες, οι Νενέκοι, τα ίδια λαμόγια, ναι αυτοί, πώς αλλιώς να τους πεις, Ίλαρχε. Άντε τώρα να ηρεμήσεις, το αξίζεις… και θα τα ξαναπούμε… αργότερα.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)
Ζαλόγγου 7, Αθήνα 10678
http://www.ketha.gr/nea.html
e - Mail: ketha@ketha.gr





Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Η γραμματεία, τα μέλη της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (Κ.ΕΘ.Α.)
και μέλη των οικογενειών τους
 σας προσκαλούν με την παρέα σας
στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Κίνησης που θα γίνει στην αίθουσα Τερψιχόρη της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα, Β. Σοφίας & Ρηγίλλης 1, στάση μετρό «Ευαγγελισμός»

την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.00






Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

(Κ.ΕΘ.Α.)

11 Ιαν 2014

Περί επιδόματος των 176 Ευρώ

ΣτΕ.Ολ 95/2013

Επίδομα 176 Ευρώ - Δικαστικοί υπάλληλοι - Αρχή ισότητας -.


Αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ότι η κατ’ εξαίρεση μη χορήγηση πρόσθετης μισθολογικής παροχής σε ορισμένες μόνον κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων συνιστά άνιση μεταχείρισή τους έναντι των υπολοίπων κατηγοριών στις οποίες αυτή εχορηγείτο και ότι προς αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισότητας θα πρέπει η εν λόγω παροχή να χορηγηθεί και σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που δεν την έλαβαν. Κρίθηκε ότι εν προκειμένω δεν συνέτρεχε η αναγκαία κατά νόμο προϋπόθεση για τη χορήγηση της παροχής αυτής και στους αναιρεσιβαλλόμενους δικαστικούς υπαλλήλους, εφόσον αυτοί ελάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές που υπερέβαιναν το ποσό της επίδικης (των εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ) και αφετέρου από την συνταγματική αρχή της ισότητας δεν απορρέει η υποχρέωση της Διοίκησης να επεκτείνει την χορήγηση στους δικαστικούς υπαλλήλους της εν λόγω παροχής, η οποία παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν εξομοιώνεται με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Ολόκληρη η απόφαση εδώ.

8 Ιαν 2014

Οικονομική κρίση και Κατάθλιψη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ


          Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα πολύπλοκο και αξιοθαύμαστο αμυντικό σύστημα που τον  προστατεύει από κάθε « εισβολέα» που απειλεί την ύπαρξη του. Τα διάφορα συμπτώματα δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια αντιμετώπισης της συγκεκριμένης απειλής. Όταν αυτό το σύστημα αδυνατίσει , απορυθμιστεί ή καταρρεύσει θα προκληθούν σοβαρές ασθένειες για τις οποίες ο οργανισμός δεν διαθέτει πλέον άμυνα. Το ίδιο συμβαίνει και στη ψυχολογική σφαίρα . Τα  αμυντικό ψυχολογικό σύστημα προστατεύει την ύπαρξη και τη βοηθάει να ξεπερνάει τα όποια προβλήματα  προκάλεσαν τη ψυχολογική διαταραχή και να ξαναβρίσκει την ισορροπία του. Αν αυτή η δυνατότητα χαθεί προκαλούνται ασθένειες από την ψυχική σφαίρα με πιο  συχνή την κατάθλιψη. Είναι κι αυτή ένα από τα τιμήματα που πληρώνει ο καθημερινός άνθρωπος στον τρόπο ζωής που επιβάλλει ο δυτικός πολιτισμός μας. Διακρίνονται διάφορες μορφές και τύποι  κατάθλιψης από τις πιο απλές μέχρι τις βαρύτερες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
          Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, άλλοτε άλλης βαρύτητας και κατά ασυνέπεια πρόγνωσης. Γενικά θα λέγαμε ότι το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι αποσυνδεδεμένο από την κοινωνικότητα. Ειδικότερα κλείνεται στον εαυτό του , επιζητεί τη μοναξιά , κατακλύζεται από απαισιοδοξία, δεν βλέπει πουθενά φως, δεν αντλεί χαρά από καταστάσεις  που άλλοτε τον χαροποιούσαν. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις δεν βρίσκει κανένα νόημα για τη ζωή και καταλήγει στο «λογικό συμπέρασμα» να τελειώνουμε μ’ αυτή τη ζωή.
Στα παραπάνω ψυχικά συμπτώματα συνυπάρχει και μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων όπως αίσθηση βάρους στο στήθος, αίσθηση ότι « κάτι κάθεται στο λαιμό « κάτι σαν κόμπος» πολλαπλοί αναστεναγμοί, ενοχλήματα από το πεπτικό σύστημα , βασανιστική αϋπνία. Μερικές φορές υπάρχει ανορεξία, αποστροφή σε κάποιες τροφές ειδικά στα φρούτα.
Οι καταθλιπτικές κρίσεις συνήθως ακολουθούν δυσάρεστες καταστάσεις , όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου ,  ερωτική απογοήτευση , διαζύγιο. Επίσης αποτυχία στη επίτευξη κάποιου στόχου που ενδεχομένως είναι πέρα από τις δυνατότητες του ατόμου.
          Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κυριότερος λόγος που οδηγεί στην κατάθλιψη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.  Σ’ αυτού του είδους τη κατάθλιψη υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά από καταθλίψεις άλλων  αιτίων . Εδώ λείπει παντελώς η ελπίδα. Και πως μπορεί να ελπίσει ένας άνθρωπος 50  ετών όταν έχει χάσει τη δουλειά του, αδυνατεί να πληρώσει δάνεια του , κατάσχουν το σπίτι του και μένει άστεγος ; Μόνο απελπισία υπάρχει. Εδώ δεν ισχύει ότι ισχύει σε άλλες περιπτώσεις ότι δηλαδή η ζωή παρά τις δυσκολίες  συνεχίζεται . Στον άστεγο, τον απολυμένο, τον άνεργο δεν υπάρχει απλά ζωή. Η κατάθλιψη είναι ο μόνιμός σύντροφος και αυτή αποδιοργανώνει και εξαφανίζει κάθε ίχνος θέλησης για αγώνα και διεκδίκηση των στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών. Σε ακραίες διαταραχές το άτομο οδηγείται στη αυτοχειρία γιατί πλέον δεν μπορεί ν’ αντέξει αυτή τη ζωή.. Ο θάνατος είναι γι αυτόν λύτρωση . Ήδη οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ξεπέρασαν  τις 4.οοο και μέσα σ’ αυτό το πένθιμο περιβάλλον ευδοκιμεί το κυβερνητικό θράσος που μιλάει για σωτηρία της χώρας , εξυγίανση κτλ
          Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος κατάθλιψης που αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού εκτός από εκείνους που μέσα στο θολό οικονομικό τοπίο βρίσκουν  την ευκαιρία να πλουτίσουν. Στη κατάθλιψη αυτή  θα δίναμε το όνομα  « σύνδρομο του καναπέ και του τηλεκοντρόλ « . Εδώ ο καθημερινός άνθρωπος εκθέτει τον εαυτό του στα καταθλιπτικογόνα ερεθίσματα των τηλεοπτικών συζητήσεων , των αδιέξοδων συζητήσεων και  αναλύσεων των υποτιθέμενων  ειδικών στα οικονομικά . Κάθεται λοιπόν με την ελπίδα μήπως ακούσει κάτι αισιόδοξο αλλά απογοητεύεται αμέσως.  Αντί για ευχάριστες ειδήσεις , όπως είναι η προσδοκία του ,  εισπράττει κάθε μέρα και μια καινούργια  ήττα, γιατί εκείνο που ακούει είναι νέα μέτρα εις βάρος του. Στη συνέχεια αγανακτεί ,δεν μπορεί όμως να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια του και την εσωστρέφει. Διαπιστώνει δηλαδή ότι ο αντίπαλος είναι  πανίσχυρος και αυτός ένας αδύναμος. Έτσι υποτάσσεται στο αναπόφευκτο, όπως πιστεύει .  Κατακλύζεται από θλίψη τα βλέπει όλα μαύρα ,ενοχοποιεί τον εαυτό του, σαν μια προσπάθεια λύτρωσης , απομονώνεται,  χάνει κάθε δύναμη αντίστασης  και το χειρότερο απαξιώνει κάθε άλλη φωνή που προτείνει συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση γιατί πιστεύει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει .
          Η Ομοιοπαθητική ιατρική προσεγγίζει το ζήτημα της κατάθλιψης ολιστικά. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει τον οργανισμό σαν ένα σύνολο οργάνων και λειτουργιών που βρίσκονται σε στενή σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλοεπηρεασμού. Η θεραπευτική της παρέμβαση στοχεύει στην αναδιοργάνωση του αποδιοργανωμένου από πολλαπλά κτυπήματα οργανισμού. Προσπαθεί τελικά να επαναφέρει τον οργανισμό στην αρχική του καλή λειτουργία και ακριβώς αυτό αποτελεί την αιτιολογική θεραπεία, γιατί ένα αμυντικό σύστημα που δουλεύει αποτελεσματικά δεν προσβάλλεται και από τον πιο δυνατό νοσογόνο παράγοντα.
          Η Ομοιοπαθητική θεραπεία για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει μια σε βάθος μελέτη της ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς αφ ενός και αφ’ ετέρου διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην ασθένεια. Με βάση αυτές τις πληροφορίες συνταγογραφείται  το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει απόλυτα  στον ασθενή, στα συμπτώματα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε η αρρώστια.  Όταν ο γιατρός καταφέρει να βρει  το απόλυτα ειδικό φάρμακο τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Προκειμένου για την κατάθλιψη ο ασθενής ξαναβρίσκει την πρότερη ισορροπία του, αφήνει την εσωστρέφεια και αρχίζει να κοινωνικοποιείται.. Απαλλάσσεται από την απαισιοδοξία και τις μαύρες σκέψεις, δραστηριοποιείται . Και όσο αρχίζει  να ελπίζει ξαναβρίσκει τη δύναμη , μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες , να παλέψει για τη ζωή.

Αριστείδης Γιαννόπουλος
 Ιατρός- ομοιοπαθητικός
      Βιοπαθολόγος




7 Ιαν 2014

Ανθρωπιστική Αποστολή

Άλλη μια πτήση σωτηρίας έκανε σήμερα το πρωί αεροσκάφος C-27j της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας στην Ρώμη ένα αγοράκι 10 μηνών το οποίο πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Ευχαριστούμε το προσωπικό που είχε εμπλοκή στην αποστολή και ευχόμαστε καλή επιτυχία για την επέμβαση και καλή ανάρρωση στον μικρό ασθενή.

5 Ιαν 2014

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ - ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


Με αφορμή το θέμα της αιθαλομίχλης αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο.
Ιωάννης Κακαράς
Δασολόγος – τεχνολόγος ξύλου και ξύλινων κατασκευών
τ. καθηγητής ΤΕΙ
kakaras@teilar.gr


Φέτος, όπως και πέρσι και πρόπερσι, με τη νομοθετική κάλυψη της Πολιτείας, οργιάζει η διάθεση εντελώς υγρού - κάθυγρου καυσόξυλου ελιάς, δρυός (μέχρι ποσοστά 80 και 90% του ξηρού τους βάρους), από δένδρα, πολλά των οποίων υλοτομούνται και διατίθενται στην αγορά την ίδια μέρα, (λες και είναι ζαρζαβατικά) και κανένας δεν ενημερώνει τον κόσμο να αποφεύγει την αγορά υγρών καυσόξυλων. Το καυσόξυλο που υλοτομείται σήμερα, ανάλογα με την πυκνότητά του πρέπει να διατίθεται στην αγορά μετά πάροδο 6 έως και 18 μηνών, διάστημα που είναι απαραίτητο για την ξήρανσή του στον αέρα Τελικά οι πολίτες αγοράζουν νερό στην τιμή του καυσόξυλου και πληρώνουν για την εξάτμισή του κατά την καύση, ενώ ταυτόχρονα δεν ζεσταίνονται και ρυπαίνουν το περιβάλλον.

 Εάν η Πολιτεία επέβαλε με νομοθετική ρύθμιση, τα καυσόξυλα που πωλούνται στην αγορά να έχουν υγρασία 16% (επί τοις εκατό του ξηρού βάρους του ξύλου) και κάτω, δεν θα υπήρχε πρόβλημα αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα των μεγάλων και μικρών πόλεων της Ελλάδας. Η ισχύουσα νομοθεσία (αγορανομική διάταξη 4/2012 (ΦΕΚ 3313/12-12-2012) και ΦΕΚ Β 1589/21-6-2013, Κεφ. 4.4 Στερεά καύσιμα, Άρθρο 124) καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πωλούνται τα καυσόξυλα (με το χωρικό κυβικό μέτρο ή χύδην), χωρίς να καθορίζει ότι το ξύλο επιβάλλεται να περιέχει υγρασία κάτω του 16%. Είναι επιστημονικά δεδομένο αλλά και στην πράξη γνωστό ότι το υγρό ξύλο δεν καίγεται εύκολα και παράγει μεγάλη ποσότητα ρύπων  καπνού και αιθάλης, ενώ ταυτόχρονα καταναλίσκεται ένα μεγάλο ποσοστό της θερμαντικής αξίας του για την  εξάτμιση του νερού που περιέχει στη μάζα του. Με την απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση της Πολιτείας, ενισχύεται η αισχροκέρδεια (αφού πωλείται το νερό στη τιμή του ξηρού ξύλου), δυσφημείται το ξύλο ως πηγή ενέργειας και ενισχύεται σε ύποπτο βαθμό η κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, υγραέριο, ηλεκτρική ενέργεια). Το ύποπτο στον χειρισμό του όλου θέματος από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου είναι ότι στην διαβούλευση του προς ψήφιση Νόμου όλοι οι ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν την ανάγκη να είναι υποχρεωτική η πώληση ξηρών καυσόξυλων και το Υπουργείο έπραξε το αντίθετο.

Θα έλεγα ότι το υγρό ξύλο ως καύσιμο σε τζάκια και σόμπες συμπεριφέρεται όπως η βενζίνη ή το πετρέλαιο που είναι νοθευμένα με νερό, δηλ. έχει περιορισμένη απόδοση και προκαλεί ρύπανση. Το καυσόξυλο που υλοτομείται σήμερα, ανάλογα με την πυκνότητά του πρέπει να διατίθεται στην αγορά μετά πάροδο 6 έως και 18 μηνών, διάστημα που είναι απαραίτητο για την ξήρανσή του στον αέρα. Τουλάχιστον έξι μήνες για τα ελαφρά ξύλα όπως έλατο, πεύκο, λεύκη, και 10 έως 18 μήνες για τα βαριά ξύλα, όπως η δρυς, η ελιά η οξιά κ.α. Ειδικά το πουρνάρι, η βελανιδιά η ελιά που είναι και δημοφιλή ως καυσόξυλα, απαιτούν το μεγαλύτερο χρόνο.
Τον φετινό χειμώνα, όπως και πέρσι και πρόπερσι, με νομοθετική κάλυψη της Πολιτείας, οργιάζει η διάθεση εντελώς υγρού - κάθυγρου ξύλου ελιάς, δρυός (ποσοστά 80 και 90% του ξηρού τους βάρους), από δένδρα, πολλά των οποίων υλοτομούνται και διατίθενται στην αγορά την ίδια μέρα, (λες και είναι ζαρζαβατικά) και κανένας ειδικός ή μη δεν σχολιάζει το γεγονός και δεν ενημερώνει τον κόσμο να αποφεύγει την αγορά υγρών καυσόξυλων. Τελικά οι πολίτες αγοράζουν νερό στην τιμή του καυσόξυλου και πληρώνουν για την εξάτμισή του κατά την καύση, ενώ ταυτόχρονα δεν ζεσταίνονται και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για την αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας από αιθαλομίχλη; Πως καταφέρνουμε στον τόπο μας και δεν εφαρμόζουμε τα αυτονόητα. Πως καταφέρνουμε και πέφτουμε θύματα κερδοσκοπίας, ανεπάρκειας και ιδιοτέλειας των ιθυνόντων αλλά και σκόπιμης εξυπηρέτησης συμφερόντων.     

Το ξύλο έχει πολύπλοκη δομή και η χημική του σύσταση είναι: κυτταρίνη, λιγνίνη, ημικυτταρίνες και εκχυλίσματα. Για την κατανόηση του θέματος που αναλύουμε ακολουθεί απλοποιημένη αναφορά της διαδικασίας καύσης του ξύλου με την αύξηση της θερμοκρασίας: Εάν τοποθετήσουμε το ξύλο σε περιβάλλον σταδιακά αυξανόμενης θερμοκρασίας, λαμβάνουν χώρα τα ακόλουθα φαινόμενα: πρώτα εξατμίζεται η υγρασία του ξύλου στους 100ο C και ακολουθούν εξαέρωση των πτητικών ουσιών στους 95 έως 150ο C, επιφανειακή απανθράκωση και βραδεία έξοδος εύφλεκτων αερίων στους 150 έως 200ο C, ταχύτερη έξοδος αερίων και στη συνέχεια ανάφλεξη και πυράκτωση του ξύλου στους 200 έως 370ο C, ταχεία ανάφλεξη αερίων και σχηματισμός πυρακτωμένων ανθράκων στους 370 έως 500ο C.  Παράλληλα για την εξάτμιση του νερού που περιέχεται στο ξύλο στους 100ο C, αναλίσκεται ένα σοβαρό ποσοστό της θερμαντικής αξίας του ξύλου  που φθάνει και το 25%. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού υγρασίας στο ξύλο δημιουργεί συνθήκες ατελούς καύσης και παρατείνει τα στάδια εξάτμισης, επιφανειακής απανθράκωσης και βραδείας εξόδου των εύφλεκτων αερίων πριν αυτά αναφλεγούν, παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για τη ρύπανση και δημιουργία αιθάλης.  Εάν το ξύλο είναι ξηραμένο στον αέρα  σε ποσοστό 16% του ξηρού του βάρους, εάν έχει μικρές διαστάσεις και είναι κατά προτίμηση σκισμένο με τσεκούρι ή ειδική σφήνα, τότε υπάρχουν οι συνθήκες τέλειας καύσης με γρήγορη ανάφλεξη και προϊόντα καύσης διοξείδιο του άνθρακα και στάχτη. Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ απλά: Η Πολιτεία πρέπει το συντομότερο δυνατό, να επιβάλλει με διόρθωση της ισχύουσας νομοθεσίας  με μία φράση,  τα καυσόξυλα να πωλούνται υποχρεωτικά ξηραμένα στο 16 % του ξηρού τους βάρους και να αποτελούνται από υγιές ξύλο δασικών δένδρων. Παράλληλα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες για το σωστό τρόπο καύσης του ξύλου, ώστε να μη προκαλείται ρύπανση στο περιβάλλον, να γίνεται πλήρης αξιοποίηση της θερμαντικής αξίας του ξύλου και να  δημιουργείται το επιδιωκόμενο ζεστό περιβάλλον θαλπωρής στον θερμαινόμενο εσωτερικό χώρο των κατοικιών. Στα ΜΜΕ πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και μη ειδικοί στο θέμα της πρώτης ύλης επιστήμονες δεν τοποθετούνται σωστά και δεν επισημαίνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν τη σωστή καύση του ξύλου σε εσωτερικούς χώρους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξύλο είναι οικολογικό προϊόν, από το οποίο παράγονται πάνω από 3.000 προϊόντα με μηχανική και χημική κατεργασία. Το ξύλο είναι επίσης  αποθήκη της ηλιακής ενέργειας, που δημιουργείται με την αειφόρο διαδικασία του θαύματος της φωτοσύνθεσης, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, την ηλιακή ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους. Σεβασμός στο περιβάλλον επιβάλλει τη σωστή διαχείριση του δάσους με τήρηση της αρχής της αειφορίας και την πλήρη αξιοποίησή του ξύλου. Στην επίτευξη του στόχου αυτού  τον πρωτεύοντα ρόλο παίζει η Πολιτεία.
Το καύσιμο ξύλο, το οποίο έχει τη μορφή πέλετ μετά από μηχανική κατεργασία, ξηραμένο σε ποσοστό κάτω του 10% (γιατί συσκευάζεται σε μέσα συσκευασίας) και αποτελείται από υγιές ξύλο δασικών δένδρων και είναι πιστοποιημένο για καύση σε κατοικίες, αποτελεί ακόμη καλύτερο υλικό για καύση σε ειδικές σόμπες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης, λόγω των μικρών διαστάσεων των τεμαχιδίων ξύλου, δηλ. των πέλετ (διάμετρος 4-5 mm και μήκος 6 έως 8 mm) και λόγω της δυνατότητας ρύθμισης της ταχύτητας τροφοδοσίας των πέλετ και του αέρα. Ανάλογο περιβάλλον δημιουργεί και η καύση του πριονιδιού σε παραδοσιακές σόμπες.
Τέλος καλό υλικό για καύση σε τζάκια και σόμπες είναι και οι τυποποιημένες μπριγκέτες από ξηραμένα πλανίδια υγιούς ξύλου.