Συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Λιμενικού Σώματος, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

30 Ιουλ 2014

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΩΝ «ΕΝΣΤΟΛΩΝ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ

Εδώ και λίγες μέρες ζούμε τον παραλογισμό της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνονται οι εε και εα στρατιωτικοί κρίνοντας τις περικοπές ως αντισυνταγματικές και παράνομες και με την οποία οφείλει το Κράτος να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα 1/8/2012. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την απόφαση που εξέδωσαν οι δικαστικοί για τους εαυτούς τους και προηγήθηκε της απόφασης για τα επιδόματα των πανεπιστημιακών. Δηλαδή, αυτό που παρατηρείται, είναι να δικαιώνονται 3 κλάδοι εργαζομένων και συνταξιούχων και να ικανοποιείται ΑΠΟΛΥΤΩΣ μόνο ο ένας, αυτός των δικαστικών. 

Με τους δικαστικούς συνέβη το λογικό. Δικαίωση και ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση, που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή. Ξαφνικά και ενώ ο πολίτης δοκιμάζεται σκληρά σε μια απολύτως πτωχευμένη χώρα, βρίσκονται χρήματα για την ΑΜΕΣΗ ικανοποίηση των δικαστικών! Που ακόμη έχουν λαμβάνειν αναδρομικά από παλαιότερες δικαιώσεις τους! Και με μεγάλο θαυμασμό βλέπουμε να καταγράφονται και τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στον κάθε δικαστικό και ΔΙΚΑΙΩΣ. Πώς όμως είναι δυνατόν να δικαιώνονται και να αποκαθίστανται ΑΜΕΣΑ οι δικαστικοί και τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ, όπως και οι Πανεπιστημιακοί να είναι στην αναμονή και μάλιστα βουλευτές της κυβέρνησης να κουνάνε το δάχτυλο στην κοινωνία, λέγοντας πως για να δικαιωθούν τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα; Και μάλιστα πρώην υπουργός και νυν και αεί τηλεβιβλιοπώλης να λέει σε ειδησεογραφική εκπομπή πως κανονικά με το που δικαιώνονται οι στρατιωτικοί, πρέπει οι ΔΟΥ να στείλουν μπιλιετάκι στον δάσκαλο, τον παπά, τον άνεργο, τον απολυμένο κλπ και να του λέει ότι ο Σχης Τάδε δικαιώθηκε και πρέπει να επιβαρυνθείς εσύ το ποσό της δικαίωσής του! Πώς αποκαλείται αυτό; Κοινωνικός Αυτοματισμός! Γιατί γίνεται αυτό; Για να συντηρείται η διαίρεση των πολιτών αυτής της χώρας! Λες και οι στρατιωτικοί έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια!! 
Όμως, επικοιωννιακά, η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει αυτό που ήθελε! Τι επεδίωκε; Να μην αποκαταστήσει τους στρατιωτικούς! Πρωτοσέλιδα με μεγάλα γράμματα στις φιλοκυβερνητικές φυλλάδες ότι αποκαθίστανται οι στρατιωτικοί και θα τους επιστραφούν εκατομμύρια των εκατομμυρίων! Αποκρύπτουν ή περνάνε στα ψιλά ότι διέγραψαν 500 εκατ. ΦΠΑ που χρωστούσε η γερμανική Hochtief στην Ελλάδα! 

Και όχι μόνο αυτό! Απειλούν με ένα μισθολόγιο-φτωχολόγιο, που ήδη έχουν ετοιμάσει παρά τις αρνήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ! Εντάσσουν τα πάλαι ποτέ κραταιά Μετοχικά Ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης! Δηλαδή, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ, μετατρέπουν τα μερίσματα σε επικουρικές συντάξεις! Στη χώρα των ΣαμαροΒενιζέλων, τα περιμένουμε όλα!
Και μέσα σε όλο αυτό το πανηγυράκι των κυβερνώντων, παρατηρούμε το ευτράπελο ο Αντιναύαρχος Σ. Περβαινάς Π.Ν. ε.α., Πρόεδρος Συντονιστικού Συμβουλίου των 3 Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών να δηλώνει on-camera: «Τα αναδρομικά εμείς είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε να δοθούν εις βάθος χρόνου...»!!!

Ποιους εκπροσωπεί ο εν λόγω κύριος όταν γνωρίζει ότι εδώ και μια 4ετία ο μοναδικός κλάδος που έχει υποστεί ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ μειώσεις, είναι ο κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων; Εάν στην κυβέρνηση ΔΕΝ ήταν ο λατρεμένος τους Αντώνης Σαμαράς, θα έλεγε τα ίδια ή θα φώναζε πως πρέπει να αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ η αδικία; Όσο ήταν στη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ μόνο του, γινόντουσαν συγκεντρώσεις έξω από το ΥΠΕΘΑ. Από τότε που ανέλαβε ο Αντώνης της καρδιάς τους, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ! Και μην πει κάποιος για τις συγκεντρώσεις του 2013, σε Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη και Λάρισα! Γιατί θα πρέπει τότε να γελάσουμε ΟΛΟΙ μαζί! 
Το κακό με τις θεσμικές ενώσεις είναι το ίδιο το καταστατικό λειτουργίας τους. Όταν δια νόμου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος κάποιος Ανώτερος Αξιωματικός, αυτό δείχνει πως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θέλει να ελέγχει τους απόστρατους Αξιωματικούς. Δεν την ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία των Ενώσεων, αλλά η τυφλή υπακοή στον εκάστοτε υπουργό. Πολύ δε περισσότερο, αν ο υπουργός αυτός ανήκει και στη συντηρητική παράταξη. 

Η στάση όλων των ΔΣ θεσμικών Ενώσεων, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η Απόφαση του ΣτΕ, αποδεικνύει ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ διαχειρίζονται τις τύχες μας άνθρωποι που αδυνατούν να πράξουν κάτι τέτοιο! Θα έπρεπε να έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο στο πόδι, να βρίσκονται σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, να διεκδικούν! Και αντί γι αυτό, έρχεται ο ναύαρχος και δηλώνει πλήρη υποταγή στην κυβέρνηση! Ποιον αντιπροσωπεύει αυτή του η δήλωση; Ποιον εκφράζει με όσα είπε; Εξ ονόματος ποιου μιλάει στα κανάλια και δηλώνει όσα δηλώνει; Από την άλλη, διαβεβαιώνουν διαρκώς, ότι διαπραγματεύονται! Η λέξη «διαπραγμάτευση», ΔΥΣΤΥΧΩΣ, έχει αλλάξει έννοια! Γιατί οι κύριοι αυτοί, διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση, όπως διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός με τη Μέρκελ! Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού, τα ζούμε! Σχεδόν 6000 νεκροί από αυτοκτονίες! Μεταξύ αυτών και κάποιοι στρατιωτικοί. Και πόσους ακόμη ΔΕ γνωρίζουμε….

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πλέον δε μπορούμε να κάνουμε άλλο πίσω. Ούτε για να πάρουμε φόρα. Εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η, κατά όλους αλλά όχι κατά την κυβέρνηση, ΑΜΕΣΑ εκτελεστή απόφαση του ΣτΕ. Να αποκατασταθεί πλήρως το σύνολο των αδικιών, που επέβαλαν οι κυβερνώντες στους εύκολους στόχους. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για δράσεις ώστε να ενημερωθεί όλη η ελληνική κοινωνία. Και ταυτόχρονα, να υποβληθούν μηνύσεις κατά όλων των υπουργών και των αρμοδίων, με ονοματεπώνυμα, για τα όσα έχουμε υποστεί. Τα αστεία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Ο απομονωτισμός των στελεχών των ΕΔ από την ελληνική κοινωνία πρέπει να τελειώσει και τελειώνει τώρα! Είναι υποχρέωση να συμμετάσχουμε στους αγώνες όλων, γιατί και εμείς είμαστε μέρος του όλου. Όπου υπάρχει αγώνας, οφείλουμε να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι. Το οφείλουμε πρώτιστα στους εαυτούς μας…

Γιάννης Γ. Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
MBA, MS’c 

Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αντιδρούν !

  ΠΕΑΛΣ - ΠΟΕΠΛΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΝΑ - 29/07/2014
 ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες, στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΝΑ εκφράζουμε την πλήρη και ξεκάθαρη αντίθεσή μας τόσο στις επικείμενες ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στα Μετοχικά Ταμεία αφενός και αφετέρου στην επιβολή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος, ανάλογων με εκείνους που θα ισχύσουν για τα προβληματικά και επιδοτούμενα από διάφορες πηγές, πλην των εργαζομένων, Ταμεία, όσο και στη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης στην τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών που έχουν υποστεί αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με τους αντισυνταγματικούς νόμους περί περικοπών.

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ εκφράζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά μας στην τακτική μη συμμόρφωσης του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και θυμίζουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παρανομούν όσο δεν συμμορφώνονται, οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούν εφόσον συνεχιστεί η παρελκυστική αντιμετώπιση του όλου θέματος. 

Σε ότι αφορά στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, για ακόμα μια φορά διαμηνύουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαφύλαξή του καθώς είναι δημιούργημα δικό μας, δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ διαχρονικά το Κράτος και ούτε στοχεύει στο μέλλον να το πράξει. Είναι ένα Ταμείο αυτασφάλισης, αυτοχρηματοδοτούμενο, διανεμητικού χαρακτήρα, αυτοδιοικούμενο, αυτοδιαχειριζόμενο, παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Είναι ο «κουμπαράς» των εργαζομένων, που τροφοδοτείται από τον κόπο και τον ιδρώτα τους με την προσδοκία στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί.

Η επαπειλούμενη έξωθεν καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση-παρέμβαση στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος  αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στις τάξεις του Σώματος.

Κάτω λοιπόν τα χέρια από τα Ταμεία μας, κάτω τα χέρια από τις τσέπες μας, τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Δε μπορείτε να μας εκβιάζετε με διάφορα σενάρια και να μας εγκαλείτε, για τον απλό λόγο ότι εμείς από την λειτουργία του, έχουμε κάνει πράξη την νοικοκυροσύνη, εσείς όχι. Μην επιχειρείτε την δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού με τον διαχωρισμό για άλλη μια φορά των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη. Θα μας βρείτε όλους απέναντι. 

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των αδικιών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί ρητά και κατηγορηματικά στο διατακτικό των αποφάσεων – ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Καλούμε τον κ. ΥΝΑ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε επιτέλους να υπερισχύσει το δίκαιο αναφορικά με το ΤΑΛΣ. 

Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν θα καταστούν όμηροι των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών, όταν καθημερινά δίνουν μάχες διακινδυνεύοντας τη ζωής τους. Απαιτούν σεβασμό και θωράκιση για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός τους.

Η κοινή προσπάθεια είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή ισοπεδωτικών αντιλήψεων και καθεστωτικών πρακτικών. Η ώρα της ευθύνης σήμανε για όλους. 

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον.

Πειραιάς, 29-07-2014
Αναρτήθηκε από ΠΕΑΛΣ Λ.Σ-Ε.Α στις 2:09 π.μ. 0 σχόλια 




Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014
    Στην αλαζονεία απαντάμε με νέους αγώνες

Αρ. Πρωτ.: 500/7/35ι

  Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα εκ μέρους των Ομοσπονδιών μας στο Υπουργείο Οικονομικών, καθόσον η προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ, ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ...

  Ο κ. Υπουργός, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αλαζονεία, ακύρωσε τη συνάντηση χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη εξήγηση, διοχετεύοντας στον Τύπο διάφορα σενάρια δήθεν «λύσεων» και αντί να ενημερώσει ως οφείλει κυρίως και πρωτίστως τους θεσμικούς εκπροσώπους των ενστόλων, προτίμησε να καλυφθεί πίσω από τον «αστυνομικό φραγμό» στην είσοδο του Υπουργείου του, μεταχειριζόμενος κατ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των 70.000 εν ενεργεία αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, αλλά και προσβάλλοντας τα Σώματα που υπηρετούν, αυτά καθ' αυτά. Προφανώς ο κ. Υπουργός θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη πλέον την εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών έξω από τα κατεβασμένα, μονίμως, ρολά της εισόδου των γραφείων του...

   Από την πλευρά μας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις αντιδημοκρατικές ενέργειες της Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όσο δεν συμμορφώνεται και δεν εφαρμόζει το διατακτικό των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρανομεί και ως εκ τούτου μας υποχρεώνει να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Οι ένστολοι δεν είναι δεδομένοι κανενός, ούτε θα καταστούν όμηροι των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών, όταν καθημερινά δίνουν μάχες διακινδυνεύοντας τη ζωής τους. Απαιτούν σεβασμό και θωράκιση για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός τους.

  Ύστερα από αυτά, οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών, θα επισκεφθούν αύριο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι των Ομοσπονδιών, κινούν τη διαδικασία σύνταξης εξωδίκου το οποίο θα επιδοθεί άμεσα στον Υπουργό Οικονομικών, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσής του την προσεχή Παρασκευή, 1η Αυγούστου 2014.

  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα για τη συνολικότερη αρνητική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ενστόλων θα ανακοινώσει σειρά διαμαρτυριών ύστερα από αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων, αρχής γενομένης την προσεχή εβδομάδα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει δυσμενείς διατάξεις για τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Αναρτήθηκε από ΠΕΑΛΣ Λ.Σ-Ε.Α

29 Ιουλ 2014

Κάποιοι δεν συμφωνούν με ό,τι τους έρχεται στο κεφάλι και προπαντός ούτε "καθεύδουν"


Σήμερα 29/7/2014 στα γραφεία του ΣΑ/ΣΤΥΑ συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι φορέων μετά από πρόσκληση της ΑΝΕΑΕΔ. 

Κατά τη συνάντηση αναλύθηκε η κατάσταση σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, τα Μετοχικά ταμεία και την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στην βουλή και αποφασίστηκε σειρά ενεργειών.

Αξίζει να σημειωθεί η εκκωφαντική σιωπή και η ολοκληρωτική απουσία των τριών Ενώσεων αποστράτων αξιωματικών (ΝΠΔΔ) από την συνάντηση και όχι μόνο.

Έκδοση δελτίου τύπου ακολουθεί. 

40 Χρόνια απ’ τη δικτατορία, πτυχές άγνωστες από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Οι Έλληνες Στρατιωτικοί και η δικτατορία 1967- 1974

Στο πραξικόπημα κατά της Κύπρου σκοτώθηκαν ενενήντα οκτώ άντρες, οι πέντε απ’ αυτούς εξ Ελλάδος. Στην εισβολή σκοτώθηκαν οκτακόσιοι ενενήντα τέσσερις, οι 795 Ελληνοκύπριοι, οι 99 Ελλαδίτες. Μόνο η μνήμη των λαών μας τους δικαίωσε, ενώ οι αίτιοι μένουν ατιμώρητοι.

Να ξεκαθαρίσουμε απ’ αρχής πως δε θα ήταν δόκιμο να γίνει σύγκριση με τις μορφές αντίστασης αλλά και τις συμπεριφορές στις ανακρίσεις και στα δικαστήρια στρατιωτικών με πολίτες και ειδικά με κομμουνιστές που αποτελούν και τον κύριο κορμό της αντίστασης στη δικτατορία. Η πείρα, οι Αρχές, η ιδεολογία των δεύτερων δεν έχει να κάνει με τα αντίστοιχα των στελεχών των ΕΔ που γαλουχήθηκαν σε άλλα νάματα μετεμφυλιακά και ειδικά στον αντικομουνισμό. Εν τούτοις υπάρχει επικάλυψη στις δύο κατηγορίες αφού σημαντικός αριθμός απόστρατων της σχολής ευελπίδων αλλά και των σχολών μονίμων υπαξιωματικών του στρατού, μέλη του ΚΚΕ από τη δεκαετία του ’40 συμμετέχουν στην αντίσταση, συλλαμβάνονται, βασανίζονται, φυλακίζονται, εξορίζονται. Ό,τι αναφερθεί στη συνέχεια δεν αφορά αυτή την κατηγορία αντιστασιακών καίτοι προσωπικά με συγκινεί πολύ το θέμα.

Το σχέδιο που εφάρμοσαν στις 21 Απριλίου ήταν εκείνο που ονομαζόταν ΄΄ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ΄΄ αλλά τροποποιημένο. Άλλοι σχεδίαζαν (η φυσική ηγεσία του στρατού ξηράς) και άλλοι το υλοποίησαν.  Αυτοί που το συνέτασσαν με εντολή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού δηλαδή οι πραξικοπηματίες, χρησιμοποίησαν τους πλέον απαραίτητους από τους στρατηγούς. Γι’ αυτό και το ονόμασαν ΄΄ πραξικόπημα των συνταγματαρχών΄΄.  Ο Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκης είχε την εξουσιοδότηση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου  να προβεί στην υλοποίηση του σχεδίου πραξικοπήματος με την έγκριση του βασιλιά βέβαια, ο οποίος ήταν συνεχώς ενήμερος και ενέκρινε την κάθε φάση του σχεδίου που του προσκόμιζε ο αρχηγός στρατού.

Ως κύρια αιτία της επέμβασης της χούντας μπορούμε να δούμε την απαίτηση εξελίξεων, στις οποίες δυσκολευόταν να προχωρήσει μια κοινοβουλευτική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα εάν επρόκειτο για κεντροαριστερής απόκλισης, όπως διαφαινόταν ότι θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 1967. Δηλαδή:

Την ένταξη με κάθε τρόπο της Κύπρου στο Δυτικό στρατόπεδο,
Την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις του 6ου στόλου της Μεσογείου, και παράλληλα την υπογραφή νέων συμφωνιών για βάσεις των ΗΠΑ,
Την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην επερχόμενη σύγκρουση Ισραήλ- Αράβων.
Την ανακοπή ανόδου της τότε κεντροαριστεράς
Τον περιορισμό της ισχύος της Βουλής που έδειχνε πως αυξάνει εις βάρος της ασκούμενης εξουσίας από το παλάτι και το περιβάλλον του.


Παρατηρείται πως δεν αναφέρονται ως αίτια του πραξικοπήματος λόγοι επαγγελματικοί και συμφερόντων των σχεδιαστών του. Ο γράφων έχει την τάση να συμφωνήσει με την άποψη, πως πεποίθηση των στελεχών των ΕΔ είναι, ότι έχουν ως αποστολή την ΄΄φρούρηση του καθεστώτος΄΄ η οποία ήταν εξάλλου θεσμοθετημένη για το στρατό. Αυτή η αποστολή ερμηνεύεται από τους στρατιωτικούς ως ΄΄φύλαξη του Έθνους΄΄. Το έθνος όμως πιστεύουν, πως υπηρετείται από ένα κράτος δομημένο σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις περί εθνικοφροσύνης, που προστατεύουν και φυλάγουν οι ίδιοι. Εάν λοιπόν θεωρούν πως κινδυνεύει να καταλυθεί το κράτος, τότε κινδυνεύει το έθνος, επομένως οφείλουν να παρέμβουν.

Κάτι ακόμα για τους στρατιωτικούς και των τριών Όπλων στην περίοδο της δικτατορίας. Η άποψη πως, το ισχύον σύστημα έχει ως στήριγμα το ένα πόδι σ’ αυτές  και το άλλο στους λοιπούς εργαζόμενους και οι πρώτοι πρέπει να προσέχουν τους δεύτερους, βρίσκει απήχηση στη μεγαλοαστική Τάξη. Να σημειώσουμε εδώ μια πραγματικότητα για την κυρίαρχη Τάξη. Δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ενισχύσουν τη μία ή την άλλη κατηγορία με τα δικά τους παιδιά. Ούτε εργάτες ή υπάλληλοι γίνονται τα παιδιά τους ούτε μόνιμοι στρατιωτικοί. Το πολύ- πολύ να θεωρούν ως πρόσθετο μπελά, να μεριμνούν για την ισόρροπη λειτουργία αμφοτέρων, φροντίζοντας  σε επίπεδο κυβερνητικών μηχανισμών και νομοθεσίας τις δικλείδες ασφαλείας.

Για την επιβολή της δικτατορίας ένας σχετικά  μικρός αριθμός μυημένων αξιωματικών κινείται αποφασιστικά και πετυχαίνει η εφαρμογή του σχεδίου. Ο Βασιλιάς συνεργάζεται. Κυρίαρχο σύνθημα, ιδεολογία, επιχείρημα η προστασία της χώρας από τον Κομμουνισμό, το ίδιο ακριβώς θα πουν και σε εφτά χρόνια σαν σήμερα όταν κληθούν οι ένοπλες δυνάμεις να προστατέψουν τα σύνορα από σμήνη κομμουνιστικών αεροσκαφών που κατεβαίνουν προς Νότο να καταλάβουν την Ελλάδα. Ενώ την ίδια στιγμή ισχυρές δυνάμεις Τούρκων υπό την προστασία Βρετανικών και Αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών θα εισβάλλουν στην Κύπρο. Την πληροφορία για την επερχόμενη εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα μεταφέρει ο τότε αρχηγός του Ναυτικού Αραπάκης, ένα μοιραίο πρόσωπο που σε λίγες μέρες θα γίνει το δεξί χέρι του Καραμανλή μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις για το επόμενο εξάμηνο της αποκληθείσης μεταπολίτευσης. Ο άνθρωπος αυτός είχε υπηρετήσει δύο δικτάτορες και τέσσερις κυβερνήσεις.

Επανερχόμενοι στην 21η Απριλίου  παρατηρούμε πως ποσοστό σχετικά μεγάλο των μονίμων στρατιωτικών αγκαλιάζει το διάβημα. Δεν επεκτείνομαι στο τι συνέβαινε στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή, το μπάχαλο με τα Κόμματα, το ανεβοκατέβασμα των κυβερνήσεων, τη διαφθορά και όλα εκείνα που άριστα αξιοποίησε η χούντα. Ένας επίσης σημαντικός αριθμός στρατιωτικών που αιφνιδιάζεται, δεν τάσσεται με το καθεστώς απ’ την πρώτη στιγμή αλλά και δεν κινητοποιείται εναντίον του. Περιμένει τις εξελίξεις, υπακούει, συμμετέχει στην άσκηση εξουσίας, καλύπτει θέσεις κρίσιμες για τον έλεγχο της δημόσιας ζωής και της διοίκησης γενικότερα. Τα πανεπιστήμια αποκτούν και τον δικό τους στρατιωτικό, οι επιτροπές ελέγχου φρονημάτων επίσης, οι ΔΕΚΟ, άλλες υπηρεσίες κοκ.

Η χώρα ελέγχεται από τον στρατό με την τρομοκρατία, τα στρατοδικεία, τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια από την Ασφάλεια και ακόμα περισσότερο από την ΕΣΑ. Αυτή ελέγχει τον στρατό απόλυτα, και την ίδια κυβερνά ο Ιωαννίδης. Ένας ταξίαρχος που εξελίσσεται μετά το Πολυτεχνείο σε δικτάτορα από τα παρασκήνια και τρέμουν μπροστά του μερικές εκατοντάδες στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι, αλλά και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της «Δημοκρατίας» και βεβαίως όλοι οι υπουργοί και τα υπόλοιπα ανδρείκελα. Και μιλάμε για τον ελληνικό στρατό!

Μια κουβέντα ακόμα για το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των πρωτοκλασάτων μελών της χούντας. Σας προτρέπω να ρίξετε μια ματιά στα κείμενά τους. Είναι η καλύτερη απόδειξη του τι είδους άνθρωποι κυβερνούσαν τον τόπο επί εφτά χρόνια.  Προσωπικά αισθάνομαι τη ντροπή διπλή, γιατί κάθισα και διάβασα όλα τα βιβλία τους, είναι το κάτι άλλο, τέτοια κατάντια δε νομίζω να επικρατούσε σε δικτάτορες άλλων χωρών, που ανθούσαν στον Τρίτο αποκαλούμενο κόσμο τότε. Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος, η τριανδρία των πρωτοκλασάτων με επίπεδο χαμηλό. Ο Ιωαννίδης ήταν άλλη περίπτωση, αυτός ζούσε σε έναν κόσμο καλογερίστικο με προωθημένο το στοιχείο του φανατισμένου υπερεθνικιστή. Από κοντά ρίξτε μια ματιά στα βιβλία του Μπονάνου και του Αραπάκη, αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και Πολεμικού Ναυτικού αντίστοιχα. Αντικρούονται λυσσαλαία στην προσπάθειά τους να επιπλεύσει ο ένας του άλλου. Είναι κρίμα για τούτον τον τόπο, για κάθε τόπο θα ‘λεγα. Δεν αξίζαμε τέτοιας ταπείνωσης. Οι δικτατορίες είναι απαράδεκτες, εκείνη η δικιά τους ήταν μεγάλος εξευτελισμός.

Ο στρατός δεν είχε εμπιστοσύνη στα άλλα δυο Όπλα, γιατί το μεν Ναυτικό το θεωρούσε φιλελεύθερο τη δε αεροπορία τη χρειαζόταν (όπως και το ΠΝ επίσης) αλλά μόνο μετά την επικράτησή τους.

Οι μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις κατά του καθεστώτος εκδηλώθηκαν, με συμμετοχή στελεχών του ναυτικού και όχι μόνον με κινητοποίηση πλοίων σε δύο περιπτώσεις. Στις 13 Δεκέμβρη 1967 στα πλαίσια του αποκαλούμενου ΄΄Κίνημα του Βασιλιά΄΄ και το Μάιο του 1973 με το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, που υπήρξε και η μόνη δυναμική έκφραση… του ΄΄Κινήματος του Ναυτικού΄΄.

Οι αξιωματικοί που ήταν πιστοί και θιασώτες της βασιλείας, τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του κατόχου του θρόνου. Αυτούς κυρίως απογοήτευσε ο Κωνσταντίνος με την κακή σχεδίαση,  την ακόμα χειρότερη εκτέλεση του ΄΄κινήματός του΄΄ και τελικά με την εγκατάλειψή τους και την εσπευσμένη αλλά επιτυχή υποχώρηση και φυγή του στο εξωτερικό.

Για τους πιστούς στην ΄΄επανάσταση΄΄ και για όσους είχαν επιλέξει τη συμπόρευση, δεν υπήρξαν ταλαντεύσεις. Αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά.

Σ’ αυτήν την εξέλιξη Έπαιξαν ρόλο οι εξής παράγοντες:

Οι διαπροσωπικές σχέσεις των στελεχών.
Η έλλειψη αποφασιστικότητας και στιβαρής ηγεσίας από πλευράς του Κωνσταντίνου
Η έλλειψη σαφών και καθαρών πληροφοριών.
Η απουσία στοιχειώδους προετοιμασίας σε βασικούς τουλάχιστον πυρήνες.
Η προϊούσα έλλειψη συντονισμού, συγκεκριμένων στόχων και σχεδίασης.
Η απουσία εναλλακτικού σχεδίου για την περίπτωση που ο Κωνσταντίνος θα εγκατέλειπε το διάβημα (όπως και έγινε).
Η ύπαρξη λίγων αποφασισμένων σε επίπεδο ανωτάτων (όπως ο Ροζάκης).
Το καλό που προέκυψε ήταν, ότι δόθηκε η αφορμή στα στελέχη των ΕΔ, να τοποθετηθούν απέναντι στο τι συνέβαινε στη χώρα.

Από την πλευρά του στρατού ξηράς η μόνη ευρέως γνωστή περίπτωση μη ελέγξιμης ενέργειας, είναι η φυγή στο εξωτερικό υποστρατήγου ο οποίος ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας στην περιοχή Έβρου, περνά τα σύνορα προς την Τουρκία και καταλήγει στην Ιταλία, όπου ζητά πολιτικό άσυλο.

Δεν συλλαμβάνουν τους συμμετάσχοντες στο κίνημα, ούτε προχωρούν σε ποινική δίωξη. Ήταν πάρα πολλοί. Γίνεται ταχύτατα η σύσταση των ΄΄Ειδικών Συμβουλίων Κρίσεως΄΄ με βάση τη ΙΗ Συντακτική πράξη, και αποφασίζουν για την απόταξη των κορυφαίων. Μόλις τελειώνουν οι εκκαθαρίσεις στο ναυτικό ειδικά, αποστρατεύουν και εκείνον που λειτούργησε ως ο κύριος ανακριτής με την ΕΔΕ κατά των ΄΄στασιαστών΄΄.  Οι διωχθέντες σ’ αυτό ήταν οι οκτώ που έπαιξαν και τον σημαντικότερο ρόλο.

Ο στρατός πρέπει να υπέστη μεγαλύτερη απώλεια στελεχών σε αποστρατείες από τα δύο άλλα όπλα. Δεν διατίθενται ακριβή στοιχεία γι’ αυτές τις διώξεις.

Το 1967 έκλεινε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα κίνημα που δεν έπληξε τη χούντα αλλά ξεκαθάρισε τα πράγματα για πολλούς. Η δικτατορία βγήκε απ’ αυτό δυναμωμένη, αφού της δόθηκε η ευκαιρία να βγάλει τα συμπεράσματά της για φίλους και εχθρούς μεταξύ των αξιωματικών. Από εκεί και μετά, δικαιολογημένα πλέον, δεν θα έχει εμπιστοσύνη ειδικά  στο ναυτικό, ενώ τις ίδιες ημέρες το διαπιστώνει, και από το χώρο των υπαξιωματικών του με την υπόθεση εμπλοκής μιας ομάδας στη Δημοκρατική Άμυνα..

Το ναυτικό  παρουσίαζε μαζικά τις προτιμήσεις του κατά της δικτατορίας και με τη μορφή ΄΄κινημάτων΄΄. Και συχνά με ομαδοποιήσεις, οργανώσεις και ανολοκλήρωτα σχέδια για επιχειρήσεις σύλληψης των πρωτεργατών, καταλήψεις νησιών κ.λ.π. Η κατάληψη της Κρήτης αποτελεί κοινό παράγοντα σε όλα τα σχέδια δυναμικών ενεργειών. Οι της οργάνωσης  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συζητούν γι’ αυτόν το στόχο  σε όλο το διάστημα μέχρι τη σύλληψή τους.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ που από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας άρχισε να οργανώνεται και να δρα, έχει τα πρώτα της στελέχη στα χέρια της ασφάλειας αφότου συνελήφθησαν οι Πρωτοπαππάς, Σοφούλης και Νοταράς τον Οκτώβρη 1967. Οι υπόλοιπες συλλήψεις που αφορούν υπαξιωματικούς του ναυτικού αρχίζουν στις 23 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 17 Φεβρουαρίου 1968 ενώ οι ανακρίσεις γίνονται στο παροπλισμένο καταδρομικό ΕΛΛΗ όπου είχε μεταφερθεί απ’ αρχής και ο Νοταράς. Τα αδικήματα υπάγονται στην αρμοδιότητα των εκτάκτων στρατοδικείων σύμφωνα με το νόμο ΔΞΘ/12. Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ της υπόθεσης αναφέρει πως με σκοπό την ΄΄ανατροπή της μετεπαναστατικής τάξεως΄΄ οι συνωμότες θα χρησιμοποιούσαν ως μέσα τη διαφώτιση και προπαγάνδα, βίαιες ενέργειες, προσβολή δημοσίων κτηρίων, ακινητοποίηση Βασιλικών Πλοίων, και δολιοφθορές. Οι κρατούμενοι του ΕΛΛΗ προπηλακίζονται, βασανίζονται,  καταδικάζονται, και φυλακίζονται ενώ οι υπαξιωματικοί αποτάσσονται μέσα στο ’68. Στο δικαστήριο είχαν παραπεμφθεί τριάντα ένα άτομα.

Με την οργάνωση για  ΄΄ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ΄΄ το πρώτο κύμα συλλήψεων ξεκινά στις 23 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις  2 Ιουλίου. Ο Αβέρωφ κρατείται, παρά το γεγονός πως είναι ανοιχτά και χωρίς να το κρύβει ΄΄συνομιλητής΄΄ της χούντας, και άτυπα ΄΄σύμβουλος΄΄ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, επί του Κυπριακού κ.λ.π. Για το ρόλο του γενικά ο γράφων έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις πως δεν περιοριζόταν σε επίπεδο συνομιλητή και συμβούλου. Σύνολο συλληφθέντων εβδομήντα εννέα (6 πολίτες, πέντε αξιωματικοί του στρατού, πέντε της αεροπορίας και οι υπόλοιποι του ναυτικού). Η έρευνα διαπίστωσε αποδεδειγμένα πως για το κίνημα είχαν μυηθεί ή εν πάσει περιπτώσει ήξεραν ακόμα είκοσι οκτώ άτομα (στρατιωτικοί κυρίως) εκτός όσων μέσα στους μηχανισμούς της χούντας από μήνες γνώριζαν για την οργάνωση (στην ΚΥΠ διαπιστωμένα).

Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της οργάνωσης αποστρατεύθηκε ο Μαργαρίτης από Α/ΓΕΝ και ανέλαβε ο Αραπάκης.

Από τους  ενεχόμενους και συλληφθέντες προκύπτει πως  οι μάχιμοι και μηχανικοί αξιωματικοί αποτελούν το 16% περίπου των εν ενεργεία συναδέλφων τους των αντιστοίχων τάξεων. Το ποσοστό είναι μεγάλο για παράνομη οργάνωση, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως σ’ αυτό δεν περιλαμβάνονται εκείνοι, που ήταν μυημένοι και δεν συνελήφθησαν, ούτε ήταν γνωστοί και καταχωρημένοι σε βιβλία, άρθρα κ.λ.π. Έτσι  εξηγείται η αμνηστία που ακολούθησε… άρα το μέτρο ήταν προς όφελος του καθεστώτος.

Στο ερώτημα εάν και πώς προδόθηκε το Κίνημα η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην καταπληκτική θέση ενός από τα στελέχη του όταν συνάδελφοί του απόστρατοι του μετέφεραν μήνυμα από αξιωματικούς της ΚΥΠ να προσέχουν τι κάνουν και θα βρουν τον μπελά τους γατί τα ξέρουν όλα. Και λοιπόν, τι κι αν γνωρίζουν, θα τους γαμήσουμε στους μόλους!!!

Έξω από οτιδήποτε σημαίνει αυτή η πεποίθηση, μένει η πίκρα, γιατί κάποιοι από τους συλληφθέντες πλήρωσαν ακριβά βασανιζόμενοι, αφού δεν είχαν ενημερωθεί πως μπορούσαν άνετα να μιλήσουν για όλα στην ανάκριση. Τι να πει κανείς εδώ συγκρίνοντας Κομμουνιστές βασανιζόμενους όπου λίγα χρόνια πριν, το να μιλήσουν είχε θανατηφόρα αποτελέσματα σε συντρόφους τους! Τι θα ‘λεγαν γι’ αυτό ο Μουστακλής, ο Βαρδάνης, ο Στάπας αλλά και ο Μήνης, ο Βασιλικόπουλος που τους ρήμαξαν στην ΕΣΑ; Φευγάτοι τώρα όλοι τους… μίλησαν στη μεταπολίτευση με αξιοπρέπεια και χωρίς να επεκταθούν… τι να προστεθεί εδώ;

Το συμπέρασμα όπου έχει καταλήξει ο γράφων για το κίνημα είναι ότι η οργάνωση ήταν γνωστή από διάφορες πηγές μήνες πριν τις συλλήψεις (το ίδιο είχε συμβεί και με την άλλη οργάνωση των υπαξιωματικών της Δημοκρατικής Άμυνας, το ίδιο με τους ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄… ήταν η τακτική των υπηρεσιών ασφάλειας του καθεστώτος αυτή). Μία από τις πηγές ήταν ο Ψαριάδης που με αγωνία και πείσμα κατάφερε να μεταφέρει/καρφώσει την ακριβή ημερομηνία απόπλου των πλοίων. Δεν χρειαζόταν εξάλλου και τίποτ’ άλλο.

Ποιο αξιόλογο όμως συμπέρασμα είναι πως το κίνημα του ναυτικού υπήρξε κορυφαία αντιχουντική πράξη… με όλες τις οργανωτικές κλπ αδυναμίες… με όλα τα θετικά που προκύψανε… με τη αξιοποίηση της ιδιότητας των συνωμοτών του… με την ικανοποίηση πως πράξανε το σωστό!

Η υπόθεση του Α/Τ ΒΕΛΟΣ αποτελεί το δυναμικό μέρος του Κινήματος. Είναι η ΄΄ανταρσία΄΄ του πληρώματός του υπό τον Κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Ν.Παππά, που ξετίναξε από τις ανακοινώσεις του Απριλιανού καθεστώτος την έκφραση ΄΄οπερετικό΄΄. Το εγχείρημα του Παππά και όσων είχαν επιλεγεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των προθύμων να τον ακολουθήσουν (έξη νεαροί σημαιοφόροι, είκοσι ένας νεαροί υπαξιωματικοί, όλοι άγαμοι, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις,  και μόνιμοι) είχε τα εξής αποτελέσματα:

να ακουστούν σε όλο τον κόσμο οι συλλήψεις και οι βασανισμοί των συναδέλφων τους,
να καταδειχτεί πως, το καθεστώς των Αθηνών δεν στηριζόταν σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις,
να προβληματιστούν οι σύμμαχοι και κυρίως οι ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για την ικανότητα του καθεστώτος να κρατά την ενότητα της Ν/Α πτέρυγας συμπαγή,
να συντηρηθεί το αντιδικτατορικό κλίμα και οι ελπίδες στην αντίστοιχη μερίδα των ΕΔ και του ελληνικού λαού,
να συμπράξουν με τους αντιχουντικούς του εξωτερικού ως ομάδα με χαρακτηριστικά, που δεν αλλοιώνονται από τις επικρατούσες συνθήκες εκτός Ελλάδας,
Η ΄΄ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ SAINT RAFAEL΄΄ είναι η προσπάθεια για ΄΄ρεσάλτο΄΄ της ομάδας Παππά στις 12 Ιουλίου 1973 και κατάληψη των  Α/Τ ΙΕΡΑΞ και ΑΕΤΟΣ, που ήταν τα δύο μικρά αντιτορπιλικά που μετέφεραν τους ναυτικούς δοκίμους στο καλοκαιρινό τους ταξίδι. Δεν πέτυχε όσον αφορά τον αντικειμενικό σκοπό, αλλά τρέλανε τη χούντα αφού ήρθε καπάκι στο κίνημα και στη «ανταρσία» του ΒΕΛΟΣ.

Οι παραιτήσεις και αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε χώρες του εξωτερικού έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους στην αμφισβήτηση και αντίσταση κατά της δικτατορίας. Κάποιες από τις παραιτήσεις ήταν απλές δηλώσεις πως δεν συμπράττουν με το καθεστώς, επομένως αποχωρούν, όπως π.χ. του αρχηγού του ναυτικού Εγκολφόπουλου στην εκδήλωση του πραξικοπήματος, αργότερα του Σούτσου, του Κονοφάου ή προφορικές (του Τζανετάκη αυθημερόν της 21ης Απριλίου που ανακλήθηκε τελικά αλλά ο ίδιος αποστρατεύθηκε μαζί με άλλους τον ερχόμενο Αύγουστο).

Η ουσία είναι πως τα γραπτά κείμενα, οι δηλώσεις των ίδιων, οι συνέπειες, η απήχηση στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη, έφερε αυτά τα στελέχη (για οποιονδήποτε λόγο και εάν έδρασαν), αντίθετα στη χούντα. Και επέφεραν το ανάλογο πλήγμα σ’ αυτήν. Υπήρξαν και στα τρία όπλα τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μόνον για το ναυτικό διατίθενται στοιχεία και παρουσιάζονται εδώ εκτός των παραπάνω τέσσερις ακόμα.

Οι κηρυχθέντες ως ΄΄λιποτάκτες΄΄ (εκτός του Α/Τ.ΒΕΛΟΣ) που ζήτησαν και πολιτικό άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες είναι  οκτώ.

Πέραν αυτών έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών που εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη χούντα είτε εντασσόμενοι σε αντιστασιακές οργανώσεις είτε διαφορετικά όπως οι επόμενες με κορυφαία του προ ημερών αποβιώσαντος Λεωνίδα Βασιλικόπουλου. Μια μορφή μοναδική θα ‘λεγα της αντίστασης από τον συγκεκριμένο χώρο λόγω της πολυσχιδούς δράσης του εκείνα τα χρόνια. Οργανώνει τη «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» όπου αρχικά δραστηριοποιείται, ενώ στη συνέχεια εντάσσεται στους «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ». Τα διαλλείματα που είναι εκτός εκτοπίσεων, φυλακής και ΕΣΑ όπου βασανίζεται είναι μικρά και σ’ αυτά δεν παύει στιγμή να δρα.    Καταδικάζεται και σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση στη δίκη της ΕΑΝ (του Ιπποκράτη Σαβούρα όπου δεν είχε καμία ανάμειξη ο ίδιος εκτός του ότι τον είχε εκείνος ορίσει ερήμην του ως έναν εκ των υπαρχηγών του)  και τελικά αποφυλακίζεται στις 21 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία. Εύλογα λοιπόν η χούντα τον διαγράφει και από τα στελέχη εφεδρείας με  ανακριτικό.

Τρεις υπαξιωματικοί καταδικάζονται σε χωριστές δίκες για επεισόδια με τις αρχές ασφαλείας και για «αντιεπαναστατικές» δηλώσεις. Ένας πλοίαρχος απομακρύνεται του ναυτικού μετά ανώνυμη καταγγελία χωρίς καν να του πουν το λόγο. Ξεχωριστή η περίπτωση ενός ναυτικού  δοκίμου που υπήρξε (εκτός των αρχικών αποστρατειών) το πρώτο θύμα της δικτατορίας. Διώχθηκε ακόμα και ποινικά με τετράμηνη φυλάκιση , στην ηλικία των είκοσι χρόνων, επειδή τόλμησε να αποκαλέσει το βασιλικό στέμμα ΄΄μαλακία΄΄. Αμέσως μετά τον αποτάσσουν με απόφαση ανακριτικού συμβουλίου.

Υποπλοίαρχος γιατρός είναι η μοναδική γνωστή περίπτωση αξιωματικού (απόστρατου) του Ναυτικού, που συλλαμβάνεται επί δικτατορίας και δικάζεται ως μέλος Κομουνιστικού Κόμματος. Η δίκη στο πενταμελές εφετείο παίρνει μεγάλη δημοσιότητα, γιατί μέσα απ’ αυτήν φωτίζεται ιδιαίτερα η διάσπαση του ΚΚΕ το 1968.

Πολλοί αποστρατεύονται προληπτικά τον Αύγουστο του 1968 και κάμποσοι απ’ αυτούς εκτοπίζονται αργότερα με διάφορες αιτίες και κύρια για υπογραφή ανακοινώσεων κατά της χούντας

Δυο αξιωματικοί του ναυτικού αποτάσσονται διότι σε σχετική ερώτηση απάντησαν πως «η επανάσταση δε με προβληματίζει» ο ένας και «μάλιστα αμφιβάλλω για την πίστη μου στην νόμιμον εξουσίαν που με ρωτήσατε και ο κύριος ναύαρχος να κάνει ότι θέλει» ο άλλος.

Δυσμενώς αποστρατεύονται ανώτεροι αξιωματικοί το 1970 όταν πληροφορήθηκε η χούντα πως οργανωμένοι αξιωματικοί του Ναυτικού σχεδιάζουν  διάφορες επιχειρήσεις κατά της χούντας.. Η κυριότερη απ’ αυτές αφορούσε την απαγωγή του δικτάτορα και της αφρόκρεμας της «επαναστάσεως» κατά τη διάρκεια άσκησης του Στόλου, το 1969, με την επωνυμία «ΘΡΙΑΜΒΟΣ 3/69». Οι μη αποστρατευθέντες ήταν που συνελήφθησαν αργότερα με το Κίνημα του ’73 Ο πλοίαρχος  Κ. Λούνδρας  (σύζυγος της Ελένης Βλάχου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ) φυλακίζεται στον Κορυδαλλό, μέχρι τον Αύγουστο του 1969, αφού καταδικάζεται από στρατοδικείο για παράνομη οπλοφορία.

Ένας ακόμα αξιωματικός αποτάσσεται αφού προηγούμενα καταδικάζεται σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων για περιύβριση αρχής και προσβολή στρατού. Συνάμα είχε πλαισιώσει το πουλί της χούντας με ένα σπασμένο τάβλι γεγονός που δεν εκτιμήθηκε θετικά.

Το κλίμα της εποχής αποδίδει ένας ανθυποπλοίαρχος που  στρέφεται κατά του στρατιωτικού «κατεστημένου», αναστατώνει την εγκάθετη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχει στο Κίνημα του Βασιλιά υπό τον Κυβερνήτη του Ροζάκη, δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν τον «χωράει» το στρατιωτικό περιβάλλον, λοιδορεί τον Αρχηγό του Ναυτικού, συλλαμβάνεται, προκαλεί με πλήθος «αντιστρατιωτικών» συμπεριφορών καταδικάζεται σε φυλάκιση,  παραμένει στις φυλακές περισσότερο από ένα χρόνο, αποτάσσεται και παρόλα αυτά δεν αποκαθίσταται στη μεταπολίτευση. Την ίδια περίπου τύχη ειχε ακόμα ένας που εμπλέκεται με χουντικούς προϊσταμένους σε ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες με αναφορές και καταγγελίες που «απάδουν» κατ’ αυτούς σε στρατιωτικούς, προβαίνει σε μηνύσεις εναντίον τους για παραβάσεις καθήκοντος κ.ά. διώκεται πειθαρχικά και ποινικά, καταδικάζεται φυλακίζεται και ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως αυτά συνιστούν καθαρή αντιχουντική δραστηριότητα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφωνεί την ίδια στιγμή που αποκαθιστά άλλες περιπτώσεις πολύ αδύναμες μέχρι απαράδεκτες. Τόσο απαράδεκτες που γελοιοποιούν τις διαδικασίες αποκαταστάσεων.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει την εκπροσώπησή της στην αντίσταση με την οργάνωση  ΄΄ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ΄΄ της οποίας ηγείται ο Τάσος Μήνης. Όταν η οργάνωση του Καράγιωργα ζητάει εκρηκτικούς μηχανισμούς, ο Μήνης κατασκευάζει δέκα τρεις, τους παραδίδει στον απόστρατο υποναύαρχο  Μασουρίδη και δεν θέλει να μάθει ποιος τις παρέλαβε. Λίγα έγιναν τότε γνωστά για την ΑΑΑ  με την πολύκροτη (στην κυριολεξία λόγω βομβών) δράση. Και ο λόγος είναι πως συνελήφθησαν μεν οι Μήνης, Παντελάκης και Ζάνος, αλλά η οργάνωση δεν ΄΄ξηλώθηκε΄΄ ούτε έγιναν γνωστά τα υπόλοιπα μέλη της παρόλα τα βασανιστήρια. Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών συνεδριάζει στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 1973 και καταδικάζει τους συλληφθέντες. Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση με στρατιωτικούς γνωστή που να μην εξαρθρώθηκε παρ’ ότι συνελήφθησαν μερικά από τα μέλη της.

Από τον Στρατό  Ξηράς κυρίως προέρχονται τα μέλη της οργάνωσης  ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄. Σε πίνακα που συντάσσει στη μεταπολίτευση  ο στρατηγός Πανουργιάς με αίτημα του γράφοντος, αναφέρει μεγάλο αριθμό αξιωματικών που είχαν ενταχθεί και από τα τρία όπλα στην οργάνωση αυτή. Καταχωρεί από μεν την αεροπορία εννέα (9) αξιωματικούς,  από τον στρατό έξη (6) στρατηγούς με ΄΄επαφές και συνεργασίες΄΄ και εβδομήντα επτά (77) κανονικά μέλη. Επίσης παρουσιάζει τις συλλήψεις και διάλυση της οργάνωσης (΄΄…οι συλληφθέντες ανήλθον τελικώς σε πλέον των 100…΄΄) και τις εκτοπίσεις και εξορίες που ακολούθησαν.

Το χαρακτηριστικό για την πολυπρόσωπη οργάνωση των ΕΕ είναι πως δεν πρόλαβε να παρουσιάσει ανάλογη δραστηριότητα. Ο γράφων παρά τις προσπάθειές του δεν εντόπισε τις πολυθρύλητες τέσσερις προκηρύξεις της. Η ύπαρξή των ΕΕ πάντως έδειξε πως σημαντικός αριθμός στελεχών του στρατού ήταν ενάντιος της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Υπήρξε και η αποκληθείσα Ομάδα του Συνταγματάρχη Οπρόπουλου, πάλι από στελέχη του στρατού. Η ομάδα Οπρόπουλου σχεδίαζε την κατάληψη της ΑΣΔΕΝ στα πλαίσια του κινήματος του βασιλιά στις 13 Δεκέμβρη 1967. Σχεδιάζουν ώστε «… ως διοικητές ταγμάτων …στις 13 να καταλάβουμε το αρχηγείο και… τη φρουρά γενικά των Αθηνών…» . Η ομάδα Οπρόπουλου δεν εμφανίζει δραστηριότητα εκτός της συντήρησης επαφών μεταξύ των μελών της και με άλλους αποστράτους αξιωματικούς. Αργότερα μερικοί απ’ αυτούς συλλαμβάνονται και φυλακίζονται (Αρχάκης, Βαρδάνης, Μουστακλής, Λύτρας).

Στρατιωτικοί συλλαμβάνονται και για συμμετοχή στην οργάνωση  Ελληνική Αντιδικτατορική Νεολαία που της αποδίδεται η ευθύνη για εκρήξεις μηχανισμών σε διάφορα σημεία των Αθηνών. Έξη από τους συλληφθέντες δικάζονται και καταδικάζονται σε καθείρξεις και φυλακίσεις στο έκτακτο στρατοδικείο από 9 μέχρι 11 Αυγούστου 1973. Κάποιους από τους στρατιωτικούς τους είχε ορίσει με επιστολή του ο συνταγματάρχης «Πορφύρης» (ο Ιπποκράτης Σαβούρας) ως υπαρχηγούς του χωρίς να το γνωρίζουν και έτσι συνελήφθησαν. Για τους φερόμενους ως μέλη της ΕΑΝ αποστράτους αξιωματικούς δεν διατίθενται ισχυρά στοιχεία για ανάμειξη κάποιου απ’ αυτούς σε δυναμικές ενέργειες.

Υπήρξε και ικανός αριθμός αξιωματικών του στρατού που απομακρύνονται με αποστρατείες και αποτάξεις από τους πρώτους μήνες μετά το πραξικόπημα. Σε ανάλογο ποσοστό και της αεροπορίας. Αλλά και τα σώματα ασφαλείας δεν έμειναν έξω από εκκαθαρίσεις. Το ότι θεωρούντο εχθροί του καθεστώτος αυτά τα στελέχη αποδεικνύεται από έγγραφο του  Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως τον Οκτώβριο του 1968 προς ΄΄ Ελέγχους Διαβατηρίων΄΄ με θέμα «Απαγόρευσις αποδημίας αποστράτων και αποτάκτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας». Περιλαμβάνει διακόσιους τρεις αξιωματικούς όλων των βαθμών και ειδικοτήτων του στρατού ξηράς και είκοσι έναν της ΕΒΑ (Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας). Για την αστυνομία πόλεων και το πυροσβεστικό σώμα αναφέρει επίσης πίνακα, που δεν βρέθηκε με το έγγραφο.

Η Πολεμική αεροπορία είχε ανάμειξη αναλογικά μικρότερη των δύο άλλων κλάδων των ΕΔ στην περίοδο 1967-1974 με αντιδικτατορικές οργανώσεις, και αντικαθεστωτικές δραστηριότητες. Εν τούτοις από δημοσίευμα εφημερίδας εντοπίσθηκε πίνακας με δέκα εννέα αξιωματικούς της αεροπορίας, που αποτάχθηκαν στην εφταετία.

Στις 13 Δεκέμβρη του 1967 με αρχηγό τον Αντιπτέραρχο Αντωνάκο η αεροπορία τάσσεται με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Οι βάσεις Ελευσίνας και Τανάγρας περικυκλώνονται και καταλαμβάνονται με νεκρούς στην Ελευσίνα από πυρά άρματος έναν δόκιμο και τους σμηνίτες ενός φυλακίου. Είναι τα μόνα θύματα στρατεύσιμοι σε όλη την επταετία από χρήση όπλων. Χτυπημένοι από υποστηρίζοντες μια χούντα στρατιωτικούς. Η Βάση της Αγχιάλου που επίσης τάσσεται με τον βασιλιά, δεν καταλαμβάνεται μέχρι τέλους των γεγονότων εκείνου του εικοσιτετραώρου.

Εκτός του Τάσου Μήνη που έδρασε με την οργάνωσή του ΑΑΑ έχουμε τους συλληφθέντες και βασανισθέντες για την οργάνωση του ναυτικού για κίνημα το Μάϊο του 1973 ήτοι τους Δ.Αποστολάκη, Κ.Κοκκινήδη, Δ.Χρηστάκη Γ.Παπαδόπουλο και Νίκο Στάππα.

Ο απολογισμός σε αριθμούς της αντίστασης στελεχών των ΕΔ στη δικτατορία προκύπτει από αξιόπιστα στοιχεία των επιτροπών αποκατάστασης της πρώτης περιόδου (δηλαδή το 1975) και έχει ως εξής για το Πολεμικό ναυτικό που διατίθενται τα στοιχεία. Παραιτούνται και αποτάσσονται ή αποστρατεύονται τρεις, συμμετέχουν σε «ανταρσία» ή κατηγορούνται για λιποταξία και ζητούν πολιτικό άσυλο τριάντα οκτώ, εντάσσονται σε αντιστασιακές οργανώσεις εκατόν επτά και αρνούνται γραπτά να συμπράξουν με το καθεστώς τρεις, ήτοι σύνολο εκατόν πενήντα ένας. Οι διώξεις που υπέστησαν ήταν η παραπομπή σε στρατοδικεία για είκοσι πέντε, απ’ τους οποίους καταδικάσθηκαν οι δεκατρείς.  Αποτάχθηκαν εκατόν δώδεκα, αποστρατεύθηκαν ογδόντα, εκτοπίσθηκαν οκτώ, φυλακίσθηκαν εξήντα πέντε.

Την εποχή της δικτατορίας τα στελέχη όλων των βαθμών, ειδικοτήτων και κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού ήταν δυόμισι χιλιάδες περίπου αξιωματικοί και τέσσερις χιλιάδες υπαξιωματικοί και ανθυπασπιστές. Στους υπαξιωματικούς αντιστέκονται δυναμικά στη δικτατορία και διώκονται 42. Στους μάχιμους και μηχανικούς αντιστέκονται 105 στους 717. Οι αριθμοί αφορούν στο σύνολο των υπηρετούντων στις 20-4-1967 για την οποία ημερομηνία υπολογίσθηκαν τα στοιχεία.

Σημειώνεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ όσων αντέδρασαν (σύνολο 151) και όσων καταδικάσθηκαν σε δικαστήρια της χούντας(σύνολο 13). Το καθεστώς προτιμούσε τα βασανιστήρια, τις κρατήσεις για μεγάλο διάστημα και τις προφυλακίσεις από την παραπομπή σε δικαστήρια όπου και η δημοσιότητα ήταν μεγαλύτερη. Ειδικά σε περιπτώσεις εν ενεργεία στελεχών το απέφευγε, αφού έτσι θα αποδεικνυόταν πως ήταν έωλο το επιχείρημα, ότι η ΄΄επανάσταση΄΄ στηριζόταν στο σύνολο των ΕΔ.

Η άποψη που ενίοτε ακούγεται πως, αποφεύγονται στη δικτατορία οι ποινικές διώξεις, επειδή στην ουσία διώκτες και διωκόμενοι προέρχονται (τουλάχιστον η πλειοψηφία των τελευταίων) από την ίδια δεξαμενή του συντηρητικού πολιτικού χώρου, δεν ευσταθεί. Αντίθετα έχουμε παραδείγματα, όπου οι κατασταλτικοί μηχανισμοί υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί.

Μια συνολική εικόνα για τις διώξεις στελεχών του στρατεύματος επί δικτατορίας παίρνουμε τελικά από τις αποκαταστάσεις στη μεταπολίτευση. Από το ναυτικό στην αρχική αποκατάσταση του 1974 (εκτός του κινήματος που είχαν επανέλθει όλοι άμεσα με την μεταπολίτευση) προσφεύγουν συνολικά διακόσιοι είκοσι ένας αξιωματικοί και υπαξιωματικοί (46 ήταν οι τελευταίοι) από τους οποίους ευμενής κρίση εκδόθηκε μόνον για 87 (οι 28 υπαξιωματικών). Διαπιστώνουμε την αθρόα προσέλευση για αξιοποίηση της ευκαιρίας μεγάλου αριθμού (ειδικά αξιωματικών) που δεν δικαιούνται αποκατάστασης. Είχαν αποστρατευθεί κανονικά για άλλους λόγους και όχι εξ αιτίας της χούντας. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στα άλλα δύο Όπλα αλλά δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία.

Ακολούθησαν ακόμα δύο στάδια αποκαταστάσεων τα επόμενα χρόνια μία το 1984 και ακόμα μία το 1966 οπότε και ολοκληρώθηκε ο ευτελισμός. Στη δεύτερη φάση το 1984 ο αριθμός των 980 αποστράτων στελεχών που προσέφυγαν από όλα τα όπλα είναι τεράστιος. Οι αποφάσεις των πρώτων κρίσεων θεωρήθηκαν ελαστικές, με αποτέλεσμα να σκεφτούν πολλοί, πως ήταν μια καλή ευκαιρία για πρόσθετους βαθμούς. Το Μικτό Συμβούλιο από τους 980 δικαιώνει συνολικά τους 175. Αυτή η εικόνα σε συνδυασμό με άλλες ευκαιρίες «αποκαταστάσεων» το 1996 αλλά και μέσω των διοικητικών δικαστηρίων και δυστυχώς ακόμα πιο εξευτελιστικών διαδικασιών με διαδικασία Ενόρκων Διοικητικών εξετάσεων οδήγησε ώστε στη χώρα αυτή να διαθέτουμε αναλογικά τους περισσότερους στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους από όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Αυτό αιτιολογεί και τη ρήση «κάθε πολυκατοικία και ναύαρχος, κάθε όροφος και στρατηγός». Τρείς μόνον διαπιστωμένα αντιστασιακοί αξιωματικοί είναι μερικώς  γνωστοί ως αρνηθέντες να συμμετάσχουν στην υπερβολή.

Οι στρατιωτικοί κατά τη δικτατορία είχαν σώσει την τιμή τους με τις συμμετοχές τους στην αντίσταση, όσο και αν πολλοί απ’ αυτούς ωθήθηκαν από ευνοϊκά νομομοθετικά μέτρα και μετρίασαν στη συνέχεια την τιμή αυτή με παροχές πολλών βαθμών και τίτλων.

Και αφού οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες να θυμίσουμε πως για κάποιους υπαξιωματικούς που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, χρειάστηκαν εξήντα χρόνια για αναγνώριση από την πολιτεία της προσφοράς τους. H αποκατάσταση επίσης των είκοσι αθώων που εκτελέστηκαν το 1948 μετά τη δίκη του Ναυτικού, τελέσθηκε μετά τριάντα έξη χρόνια, ενώ όσοι επέζησαν είχαν βιώσει την πίκρα, τις διώξεις και την αδικία για μια ολόκληρη ζωή.

Και για να ολοκληρώσουμε τις συγκρίσεις, σημειώνουμε πως μετά την επανάσταση του 1821 χρειάστηκαν πενήντα και πάνω χρόνια για τις αποκληθείσες ΄΄εκδουλεύσεις΄΄ των επαναστατών, όπως αποκάλεσαν τότε την αποκατάστασή των πολεμιστών που δε ζούσαν πλέον.

Δεν θα αναφερθούμε βέβαια στις ΄΄αποκαταστάσεις΄΄ κουκουλοφόρων, συνεργατών των δυνάμεων κατοχής κ.ο.κ. στο Β΄ΠΠ. Εκεί έχουμε σύνθετο έγκλημα και όχι παρατυπία ή υπερβολή.

Όσον αφορά τις δραστηριότητα υπέρ της δικτατορίας του ναυτικού πάντα, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν με τις ανακρίσεις προκύπτει ότι από τους αναφερόμενους οι είκοσι εννέα αποστρατεύονται το 1975 και από αυτούς οι είκοσι τέσσερις είναι αξιωματικοί. Οκτώ ακόμα αποστρατεύονται τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 1980, που σημαίνει πως η δραστηριότητά τους στη διάρκεια της χούντας έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνσή τους από το ναυτικό.

Οκτώ από τους αξιωματικούς σταδιοδρομούν για αρκετά χρόνια και αποστρατεύονται με μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει πως το ναυτικό στις περιπτώσεις τους δεν αξιολόγησε ως σοβαρά τα αντίστοιχα στοιχεία για τα οποία και διέταξε ΕΔΕ.

Το ναυτικό από τους υπηρετούντες στις 20 Απριλίου 1967, τετρακόσιους εβδομήντα δύο (472) μάχιμους αξιωματικούς, διώκει πειθαρχικά τον Μάρτιο του 1975 τους εννέα (9). Ήτοι δύο, ανά εκατό υπηρετούντες. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τρεις που είναι οι μόνοι διωχθέντες και ποινικά. Αντίστοιχα από τους υπηρετούντες 245 μηχανικούς διώκει τρεις πειθαρχικά. Ένας στους εκατό δηλαδή.

Για τα γεγονότα στη διάρκεια του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, οι απομακρυνθέντες του ναυτικού με πειθαρχική δίωξη ( ΠΔ της 15-3-1975)  είναι συνολικά πέντε. Ένας ανθυπασπιστής  και τέσσερις αξιωματικοί. Θα υπήρξε μέριμνα και για άλλους σε επόμενα χρόνια μέσω των ετήσιων κρίσεων. Αυτές οι κρίσεις δεν είναι δυνατό να εντοπισθούν, επειδή θεωρούνται ως προσωπικά δεδομένα.

Οι επιπτώσεις στους στενούς συνεργάτες και υποστηρικτές του καθεστώτος στο ναυτικό επήλθαν σύντομα, όχι άμεσα (λόγω Αραπάκη) και δεν ήταν σκληρές. Πράξεις αντεκδίκησης δεν παρατηρήθηκαν. Υπήρξαν έγγραφες καταγγελίες μετά παρότρυνση του Α/ΓΕΝ. Μηνύσεις δεν υποβλήθηκαν. Αρκετοί από τους οπαδούς, φίλους και τα στηρίγματα της δικτατορίας δεν υπέστησαν καμία δίωξη. Από τους στρατιωτικούς που κάλυψαν ηγετικές θέσεις κανείς δε διώχθηκε.

Τα παραπάνω ισχύουν για το ναυτικό, όπου εν τούτοις παρατηρήθηκε μερική ΄΄κάθαρση΄΄. Για την αεροπορία δεν υπάρχουν στοιχεία. Για το στρατό ξηράς η εντύπωση που έχει ο γράφων είναι, πως οι πιστοί στην ΄΄επανάσταση΄΄ δεν υπέστησαν διώξεις, εκτός των μεγάλων βαθμών και όσων ο Αβέρωφ επέλεξε, για εξουδετέρωση με την υπόθεση ΄΄πυτζάμα΄΄.

Θα αναφερθώ τελειώνοντας σε κάτι εκτός θέματος, αλλά το συνδέει το θέμα της δικτατορίας που αναφερόμαστε. Ρωτάω λοιπόν, τι είναι αυτό που βιώνουμε εδώ και κάμποσα χρόνια  αν όχι μια μορφή δικτατορίας; Το πολύ πολύ να το εκλαϊκεύσουμε κάπως ρωτώντας για την άσκηση εξουσίας: «αν δεν είναι και με την επιστημονική της ερμηνεία αυταρχική, τι άλλο μπορεί να είναι; Κυβερνάνε ή όχι οι ίδιοι ακριβώς που συνέβαλλαν για να ξενερίσουμε στον αφρό της κρίσης εμείς πρώτοι και καλύτεροι απόλους, εμείς οι Έλληνες με τα πιο βαριά στοιχεία και σε αριθμούς και σε επιπτώσεις;»  Εκτός φυσικά της γνωστής Τάξης και των λακέδων της που υπερπλουτίζουν ακριβώς σ’ αυτά τα χρόνια της κρίσης, όπως επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν.

Τελικά είναι εκδικητική ή όχι η διαδικασία ευτελισμού των στρατιωτικών στο σύνολό τους ανεξάρτητα από αντιστασιακούς , “αντιστασιακούς” και μη με το ξύρισμα (και όχι απλά κούρεμα) μισθών και συντάξεων, με τις περικοπές, με την καταλήστευση των ταμείων τους; Το ίδιο βέβαια συνέβη με όλους τους εργαζόμενους (όχι όμως σε τέτοια ποσοστά, εδώ μιλάμε για συντριβή), εδώ απλά παρουσιάζουμε αυτό το στρώμα και άγνωστες πτυχές από τη δικτατορία.  Έπεσε πέπλο λήθης στην αντίστασή τους αλλά και λάσπη με το ανακάτεμα των αποκαταστάσεων με πλήθος άσχετων και αρκετών κολάσιμων περιπτώσεων. Με άνεση προσθέτω πως η ιστορία μας δεν έχει να επιδείξει πολλές τέτοιες συμπεριφορές του κράτους και των κυβερνητών σε λειτουργούς του.
http://kakaras.wordpress.com/

28 Ιουλ 2014

Ανοιχτή επιστολή αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Χρήστο Σταϊκούρα

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών και κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Έχουν παρέλθει πλέον των δύο (2) εβδομάδων από τις Αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Ν. 4093/2012 και την ακύρωση της υπ. αριθ. οικ. 2/83408/0022 Υπουργικής Απόφασης, κατά το μέρος που αφορά την αναδρομική από 01/08/2012 μείωση των αποδοχών των ενστόλων.
Γνωρίζουμε ότι συναντηθήκατε με Ομοσπονδίες των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας και ανταλλάξατε απόψεις για τη λύση του προβλήματος που απορρέει από τις Αποφάσεις του Στ.Ε. και ότι θα συναντηθείτε ξανά μετά την έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα και την παρουσίαση της δεδομένης κατάστασης. Εμείς ως Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος δεν κληθήκαμε στη συνάντηση με τις Ομοσπονδίες και Ενώσεις και έχουμε να σας επισημάνουμε:
“Η συγκεκριμένη απόφαση είναι τελεσίδικη, αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή”. Η εκδοθείσα απόφαση δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Δημιουργείται συνταγματική υποχρέωση της Διοίκησης προς συμμόρφωση με το σκεπτικό και διατακτικό της ανωτέρω απόφασης, η οποία κατ΄ ελάχιστον περιλαμβάνει:
- Υποχρέωση άμεσης εξάλειψης από την έννομη τάξη των διατάξεων του ν. 4093/2012, οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και επαναφορά για το μέλλον του μισθολογίου που ίσχυε πριν την ψήφιση του ν. 4093/2012
- Υποχρέωση επιστροφής της διαφοράς των αποδοχών και συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως την έκδοση της απόφασης, αλλά και για κάθε μήνα που η Διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις ανωτέρω παράνομες περικοπές.
Με ανησυχία παρατηρούμε να εξυφαίνονται λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και έντεχνες αντιπαραθέσεις κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από τις πολιτικές που εφαρμόσατε, της λογικής «γιατί αυτοί και όχι εμείς» και που αναπαράγονται ή και διοχετεύονται από τα «παπαγαλάκια» της «τρίτης εξουσίας» του τύπου και των Μ.Μ.Ε.
Στο MEFP αναφέρεται ότι για την επίτευξη του στόχου του 2014 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ) η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη λήψη «συμψηφιστικών ενεργειών» σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων και αναλαμβάνει δέσμευση για λήψη ισοδύναμων μέτρων, αν χρειαστεί.
Οι διάφοροι «ψίθυροι» για καινούργια μισθολόγια και περικοπές των μισθολογικών προαγωγών, αν ισχύουν, παγιώνουν την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν τηρείτε τα λεγόμενά σας για αποκατάσταση μέρους των μισθών των ένστολων αλλά επιχειρείτε να δοκιμάσετε μια εκ νέου και άνευ προηγουμένου αφαίμαξη των ενστόλων και των αποστράτων.
Η μη συμμόρφωση στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και η προσπάθεια για διαπραγμάτευση των δικαστικών αποφάσεων κατά το δοκούν για μερική αποκατάσταση όχι μόνο σύννομη δεν είναι αλλά δημιουργεί και τη διάλυση της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας και την απαξίωση της εύνομης λειτουργίας ενός Κράτους Δικαίου.
Ανακεφαλαιώνοντας
- Ζητάμε σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων είτε πρόκειται για ενστόλους και αποστράτους είτε για καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία τους είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων.
- Ζητάμε να εφαρμόζονται επιτέλους και οι δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ των εργαζομένων και που πάντα καθυστερούν να παρθούν …. υπέρμετρα!!! σε αντίθεση με αποφάσεις εξπρές δικαστηρίων που κηρύσσουν απεργίες (δικαίωμα εργαζομένων) παράνομες και καταχρηστικές και επιτάξεις εργασίας και εγκαταστάσεων (επιστρατεύσεις) με φύλλα επίδοσης σε απεργούς βάσει του άρθρου 41 του Ν.3536/2007 ακόμα και με λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω “έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών” (Β΄ 1827/4-7-2014)!!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΟΡΙΣΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΣ ε.α


Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτική

Δελτίο Τύπου της
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά επιλέγει την τακτική του λαγού, στην προκειμένη περίπτωση τον τέως υπουργό κ. Κουτρουμάνη, όπου απροκάλυπτα προανείγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή την ενσωμάτωση των Μετοχικών Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι από μόνη της ικανή να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και καλό θα είναι να ξεχαστεί αμέσως.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Μετοχικό Ταμείου Ναυτικού θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι διπλά προσεκτική αφού πρόκειται για ένα ταμείο που δεν έχει λάβει ποτέ κρατική επιχορήγηση για οποιονδήποτε λόγο, ούτε το κράτος έχει βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας εργοδοτική εισφορά, αν και το τελευταίο ήταν και είναι στις υποχρεώσεις του.

Αντ' αυτού κατάφερε να το μισοκαταστρέψει με το κούρεμα (PSI). Και σαν να μην έφτανε αυτό κάθε τρεις και λίγο αναμοχλεύει νέα σενάρια, με στόχο πάντα να μεγεθύνει το μέγεθος της ζημιάς και ουδόλως για να το προστατέυσει. 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρόκειται για ανίκανους και επικίνδυνους χειρισμούς από μία ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση ή μεθοδευμένες κινήσεις με σκοπό την διάλυση και την κατάργηση των Μετοχικών Ταμείων ;
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο θέμα, να το κλείσει αν δεν απηχούν τις θέσεις της οι δηλώσεις Κουτρουμάνη ή να μας ενημερώσει για όσα απεργάζεται πίσω από τις πλάτες μας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα σταθούμε εμπόδιο και θα μας βρει απέναντι σε τέτοιου είδους ανάλογες μεθοδεύσεις, αφού κανένας μας δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει στην τύχη, τους κόπους και τις αγωνίες μιας ολόκληρης ζωής.
Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Όλα είναι πληρωμένα από εμάς.

27 Ιουλ 2014

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα μετοχικά και το ΣτΕ όπως το εξηγεί ένας Ναύτης!


Η απόφαση του ΣτΕ που όλα δείχνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί όπως πρέπει, οι δραματικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με το εφάπαξ των στρατιωτικών αλλά και τα μετοχικά τους ταμεία, είναι θέματα που "τρέχουν". 

Τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση; 

Το κείμενο ενός απόστρατου αξιωματικού του ΠΝ που υπογράφει ως Ναύτης εξηγεί με σαφήνεια τι συμβαίνει.

Διαβάστε το:
Η Κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο από την ημέρα της διαρροής της απόφασης να αναλύσει την κατάσταση, να αποφασίσει τι θα κάνει και με άνεση να σχεδιάσει.
Η Κυβέρνηση παίζει για μια ακόμα φορά τα ίδιο παιχνίδι το οποίο κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε και ότι τάχα μας αιφνιδίασαν

Από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η απόφαση αυτό που προσπάθησε και πέτυχε ήταν να κερδίσει χρόνο ώστε να δημοσιοποιήσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις της την περίοδο που λόγω θέρους τα πάντα έχουν παραλύσει και οι δυνατότητες αντίδρασης έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Παράλληλα προσπαθούν να στρέψουν τη μια κατηγορία εργαζομένων ή συνταξιούχων κατά της άλλης γιατί πρέπει να δημιουργήσουν κοινωνικούς αυτοματισμούς, ώστε να μηδενίσουν την δυναμική πιθανών αντιδράσεων, πράγμα που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το έχουν πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στον σχεδιασμό τους, η μουσική της προπαγάνδας πρέπει να είναι και είναι ήρεμη και να νανουρίζει και οι κραυγές από τα παπαγαλάκια της, να μοιάζουν σαν γλυκά τιτιβίσματα πουλιών.

Ο Σταϊκούρας στην συνάντηση με το συντονιστικό των ΕΑΑ ΝΠΔΔ την μια στιγμή το παίζει καλός με το «μην ανησυχείτε οι αποφάσεις του ΣτΕ θα εφαρμοστούν αλλά αφού πρώτα πάρω την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου» ( αλήθεια οι Πρόεδροι των ΕΑΑ ΝΠΔΔ γιατί δεν τον ρώτησαν για ποιο πράγμα έχει ζητήσει γνωμοδότηση ;;), την άλλη στιγμή λέει ότι απαιτούνται για την υλοποίηση 500 εκατομμύρια που γρήγορα τα κάνει 300 και στην συνέχεια απροκάλυπτα αναφέρει ότι έχει δέκα τρόπους για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό για να υλοποιήσει τις αποφάσεις όπως να μην μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ ή να μην επιστραφεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους ή να μην υπάρξει καμιά φοροελάφρυνση ή… ή…. ή…, όλα μέτρα που θα προκαλέσουν την αντίδραση της κοινωνίας, μέτρα που θα ενεργοποιήσουν κοινωνικούς αυτοματισμούς για να καταλήξει, προσπαθώντας να ενδυθεί το ένδυμα του καλού, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί θα προσπαθήσει να βρει την καλύτερη λύση για να την προτείνει στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο, γιατί αυτοί θα αποφασίσουν.

Την ίδια ώρα και ενώ όλοι, εκτός εξαιρέσεων, κοιτάζουν και συζητάνε μόνο για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ ή για την παραγραφή η όχι των απαιτήσεών μας, γίνονται κινήσεις σχετικά με την άλωση των Μετοχικών Ταμείων.

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας (ναι αυτός που το έκανε υπουργείο της εργοδοσίας και της ανεργίας) κ. Κουτρουμάνης ρίχνει την τροχιοδεικτική βολή για την ένταξη των Μετοχικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ για να μετρήσουν τις αντιδράσεις και με δηλώσεις κύκλων και διαρροές να μας παραπλανήσουν.
Οι προσπάθειες κάποιων να συνεγείρουν τους συναδέλφους δεν έχουν αποτέλεσμα γιατί τα παπαγαλάκια και δυστυχώς κάποιοι καλοπροαίρετοι που τους πιστεύουν λειτουργούν κατευναστικά.

Η απάντηση των Προέδρων των ΕΑΑ ΝΠΔΔ στην ενημερωτική συνάντηση τους με τις ενώσεις, ομοσπονδίες, συλλόγους, φορείς ΝΠΙΔ όταν κάποιοι έθεσαν το θέμα ήταν ότι, δεν υπάρχει θέμα, γιατί έτσι μας είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΜΤΣ. Την επομένη, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν πως τα Μετοχικά Ταμεία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας, κάλεσαν τον Υπουργό Εργασίας ως αρμόδιο Υπουργό να δεσμευτεί ότι τα τρία ταμεία θα παραμείνουν εκτός ΕΤΕΑΜ.
Κύκλοι των Υπουργείων, διαρροές από το περιβάλλον του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά ακόμα και πληροφορίες που φαίνεται ότι προέρχονται από τα Γενικά Επιτελεία δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι « Κυβερνητική πηγή δήλωσε : Τα Μετοχικά Ταμεία δεν αποτελούν φορείς επικουρικής ασφάλισης και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η ένταξή τους στο ΕΤΕΑΜ» και για να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα παρέπεμπαν σε μια υπουργική απόφαση του 2012 η οποία στην πραγματικότητα δεν αναφερότανε στο θέμα (Ίσως σκεφτόμενοι ποιος θα το δει και ποιος θα το ψάξει)

Τα δελτία τύπου και τα έγραφα της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων ( ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) με τα οποία παρουσιάζουν το θέμα και ζητάνε την επίσημη απάντηση από μας αρμόδιους Υπουργούς μένουν αναπάντητα. Για συναντήσεις που τους έχουν ζητηθεί ούτε λόγος καθώς βασική αρχή των κυβερνώντων είναι να επιλέγουν ως συνομιλητές αυτούς που δεν θα τους θέσουν δύσκολα θέματα. Δυστυχώς όμως μένουν αναπάντητα τα έγγραφα και από τους Αρχηγούς των Επιτελείων οι οποίοι δείχνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει στα όπλα τους ξεχνώντας ότι προκάτοχοι τους, ίσως για ποιο απλά θέματα, είχαν αντιδράσει και είχαν φτάσει μέχρι την παραίτηση.

Εδώ, ας μου επιτραπεί το θράσος να τολμήσω, να αναφερθώ σε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι στη χώρα μας τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Αναφέρομαι σε όσους δεν έχουν καταλάβει και σε όσους υποκρίνονται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι τα κόμματα που υπήρχαν μέχρι το 2009 με την μορφή που είχαν, με τις θέσεις που παρουσίαζαν ότι είχαν, δεν υπάρχουν πια. Υπάρχουν σαν τίτλοι αλλά πλέον είναι κάτι σαν σακάκια κενά περιεχομένου. 

Αναφέρομαι λοιπόν σε αυτούς που λειτουργώντας όπως πιθανόν να λειτουργούσε κάποιος πριν από πέντε ή έξι χρόνια σύμφωνα με κομματικές επιταγές ή απλά εναντιωνότανε απέναντι σε λειτουργίες που θεωρούσε ότι ήταν έξω από μας κομματικές του αρχές τελικά λειτουργούν σε βάρος του συλλογικού καλού.

Το κυβερνητικό σχέδιο υλοποιείται, τα Μετοχικά Ταμεία μεταμορφώνονται σε επικουρικά, οι μέτοχοι παύουν να έχουν μετοχική σχέση με το ταμείο και μετατρέπονται σε δικαιούχους επικουρικής ασφάλισης, το μέρισμα μετατρέπεται σε επικουρική σύνταξη, ήδη στα μηνιαία εκκαθαριστικά φαινόμαστε να εισπράττουμε τρεις συντάξεις, η περιουσία τους υφαρπάζετε και αλλάζει χέρια, το εφάπαξ μένει στα λόγια για να εξαφανιστεί με την εφαρμογή μοντέλων που δεν έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα και τέλος με μαθηματική ακρίβεια όλα τα ε.ε και ε.α στελέχη των Ε.Δ οδηγούνται στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και με συνέπεια εφαρμόζουν από το 2010 οι Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Παπακωσταντίνου, Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παναγιωτόπουλος, Αβραμόπουλος, Καράμπελας, Λαμπρόπουλος και άλλοι λαμπροί υπουργοί της τελευταίας πενταετίας υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά οδηγεί στην απαξίωση των στελεχών, την συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού και την αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Είμαι ο τελευταίος που θα έκρινε την στάση συναδέλφων, ειδικά δε την περίοδο αυτή που μας λείπουν ακόμα και τα πέντε λεπτά, αλλά πιστεύω ότι αντί οι σχεδόν 100.000 να πνίγουμε με τις αιτήσεις μας τους υπαλλήλους του ΓΛΚ ή του ΝΣΚ θα ήταν καλύτερο και αποδοτικότερο να συσπειρωθούμε στο όποιο φορέα έχουμε επιλέξει να μας εκπροσωπεί και όλοι μαζί με την παρουσία μας να πνίξουμε αυτή την άθλια μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Ο Ναύτης
OnAlert

26 Ιουλ 2014

Πως θα "εξαϋλώσουν" και το εφάπαξ των στρατιωτικών! Η "μετάφραση" του άρθρου 221


25.07.2014 | 21:33

Η αποκωδικοποίηση του άρθρου 221 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έγινε από στρατιωτικούς και όπως αναμενόταν τίποτα ευχάριστο δεν

προέκυψε. Με απλά λόγια το συμπέρασμα είναι ένα: το εφάπαξ των στρατιωτικών σε λίγα χρόνια θα αποτελεί ανάμνηση!


Γιατί θα συμβεί αυτό;

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ομάδας στρατιωτικών που μελέτησαν τις παραγράφους 4 και 5 του “μυστήριου” άρθρου 221

του νομοσχεδίου. Ήταν απαραίτητη αυτή η συνεργασία και η έρευνα γιατί είναι -προφανώς σκοπίμως- τόσο ακατανόητα γραμμένα ώστε η “μετάφραση”

είναι απαραίτητη.


Οι επίμαχες παράγραφοι 4 και 5 του παραπάνω άρθρου:

4.             Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται

μέχρι 31.12.2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει

συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων ελλειμμάτων, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), τους

ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (Μ.Τ.Σ., Μ.Τ.Α., Μ.Τ.Ν.) και ρυθμίζεται κάθε άλλη

αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους.

5.             Από 1.1.2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές,

όπως αυτοί προσδιορίζονται με τις διατάξεις των περιπτώσεων (β) και (στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143)  έχουν

εφαρμογή οι διατάξεις της  παραγράφου 2  του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50) καθώς και η υπουργική απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014

(Β΄313), όπως κάθε φορά ισχύουν.

Η …μετάφραση στο κείμενο των στρατιωτικών:

Κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ δεν αντιλήφθηκαν τι σημαίνουν τα δύο παραπάνω άρθρα που προστίθενται στο υπό

κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η "πονηρή" σύνταξη της παραγράφου 5 καθιστά σχεδόν αδύνατη την ερμηνείας της από οποιονδήποτε μη ειδικό πόσο  μάλλον από τους Βουλευτές

που θα καλεστούν να το ψηφίσουν.

Ενώ όλα αυτά τα άρθρα των νόμων που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 5 όταν ψηφίστηκαν (στις αρχές του χρόνου) δεν συμπεριελάμβαναν

θεωρητικά τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ και των Σ.Α., και τους Ειδικούς Λογαριασμούς, αυτών στην πραγματικότητα οι "ειδήμονες" του Υπουργείου

Εργασίας τα είχαν εντάξει στο προγραμματισμό τους στην Ε.Α.Α. παρά τις μέχρι πρόσφατες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από επίσημα χείλη του

ΥΠΕΘΑ.

Μετά την ΥΑ Φ.80000/1093/26/12-2-2014 (Β΄313)  τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούνται μετά την 1.1.2014 σε όλους τους ασφαλισμένους των

φορέων − τομέων πρόνοιας, θα έπρεπε υπολογίζονται σύμφωνα με την τεχνική βάση που συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω απόφαση.
ΚΑΝΕΝΑ Ταμείο μέχρι σήμερα που υποχρεούνταν να δώσει εφάπαξ από 1/1/2014 με βάση την παραπάνω απόφαση, ΔΕΝ κατάφερε να το δώσει αφού

ήταν ανέφικτος ο υπολογισμός του.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την – ουσιαστικά - κατάργηση των εφάπαξ αποτυπώθηκε αρχικά στις διατάξεις του Ν.4093/2012 και ολοκληρώθηκε με

την Υπουργική Απόφαση Φ 80000/1093/26/12-2-2014, αλλά και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 4242/2014. Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων, για

το νέο σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ, επιφέρει νέες μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκμηδενισμό τους.

Ιδιαίτερα η προσθήκη στον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού των εφάπαξ παροχών του "συντελεστή βιωσιμότητας" οδηγεί στην πλήρη εξαέρωσή τους,

με μειώσεις μέχρι και 80%.

Λαμβανομένου υπόψη ότι μετά το παράνομο και καταχρηστικό "κούρεμα" των αποθεματικών των Ταμείων των Ε.Δ.  το 2012, η αναλογιστική μελέτη που

έγινε από όλα τα Ταμεία με "συντελεστή βιωσιμότητας", για να δούνε σε τι κατάσταση θα ήταν αν εφαρμοζόταν η τότε Υ.Α. 30854/3809/31.12.2012

(3498 Β΄) − Ανασχεδιασμός τεχνικής βάσης Εφάπαξ Παροχών, με συντελεστή βιωσιμότητας άριστα που είναι μονάδα (1) το ΜΤΣ είχε κάτω από 0,1, το

ΜΤΝ είχε 0,4 και το ΜΤΑ 0,3.
Αυτά θα μπορούσε να σημαίνει πρακτικά ότι το ΜΤΣ ότι εφάπαξ θα παρείχε θα ήταν της τάξης του -90%, το ΜΤΝ -60% και το ΜΤΑ -70%.

“Τέχνασμα

Νέος τρόπος Υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος.

Για τους ασφαλισμένους που αποχώρησαν ή αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία από 1.9.2013 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος

υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα  κατά περίπτωση στην Υπουργική Απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014 (ΦΕΚ 313/Β/12-2-2014).

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έφυγαν από την υπηρεσία μετά την 1/9/2013 αν ψηφισθούν οι εν λόγω διατάξεις, θα κληθούν να επιστρέψουν ποσό του Εφάπαξ

που έλαβαν, αφού  από τότε άλλαξε ο υπολογισμός του!!


Αφού “λήστεψαν” τα αποθεματικά των Ταμείων με το PSI, αφού συνέχισαν με τις μνημονιακές πολιτικές τους να προκαλούν αιμορραγία στα Ταμεία λόγω

του εξαναγκασμού σε πρόωρη αποστρατεία χιλιάδων Στελεχών των Ε.Δ και των Σ.Α., της μείωσης των μισθών με συνέπεια τη μείωση των ασφαλιστικών

εισφορών και της κατάργησης κοινωνικών πόρων, αποφάσισαν να εκμηδενίσουν τα εφάπαξ των ασφαλισμένων με τη δικαιολογία του συντελεστή

βιωσιμότητας των Ταμείων! Βάζοντας τους καπέλο την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Επειδή, όλα τα Στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. όπως όλοι οι εργαζόμενοι πλήρωναν επί δεκαετίες τις εισφορές τους για το εφάπαξ και δε φέρουν καμία

ευθύνη για την κατάσταση των Ταμείων.

Επειδή, ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ οδηγεί με αντικοινωνικό, παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο στην εξαέρωσή τους.

Επειδή, είναι πολιτικά ανεύθυνο και ανέντιμο να στηρίζεται η βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης στον κοινωνικό αυτοματισμό και τη δυσφήμιση των

κοινωνικών ομάδων τις οποίες ετοιμάζεται κάθε φορά να διαλύσει.

Επειδή, η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά έχει τονίσει κατ' επανάληψη " ότι οι στρατιωτικοί εκπροσωπούνται από τους Αρχηγούς των Eπιτελείων και από κανέναν

άλλον και δεν είναι δυνατόν κανείς  να υποκαταστήσει την ιεραρχία…"

Επειδή, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν πράξη τα λόγια της κας ΑΝΥΕΘΑ ασχέτως αν τα όλα μέλη των Ανωτάτων Συμβουλίων έχουν λάβει το εφάπαξ

που δικαιούνται όταν έκλεισαν 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας

Επειδή, μ' αυτά και μ΄εκείνα το ΗΘΙΚΟ και το ΑΞΙΟΜΑΧΟ των Ε.Δ. και των Σ.Α. έχει πληγεί ιδιαίτερα και εξακολουθεί να πλήττεται επικίνδυνα, με

αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μαζεύεται το πράγμα,

Προτίθεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεπικουρούμενος από την ΑΝΥΕΘΑ και τον αρμόδιο ΥΦΕΘΑ, καθώς και από την Στρατιωτική Ηγεσία των

Ε.Δ., να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό την απόσυρση των απαράδεκτων διατάξεων που εντάσσουν τα Μετοχικά Ταμεία και του Ειδικούς

Λογαριασμούς αυτών, υπό την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και το Υπουργείο Εργασίας,  ώστε να μην εξαφανισθούν τα εφάπαξ και τα μερίσματα τους, για τα

οποία τα Στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. κατέβαλλαν επί δεκαετίες τις εισφορές τους και τα οποία ήδη έχουν υποθηκεύσει την τελευταία 4ετία, για να

καταφέρουν να επιβιώσουν, πολεμώντας την σκληρή καθημερινότητα, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος (χαράτσια,

υπεφορολόγηση κλπ) αλλά και να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειες τους κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλει το Λειτούργημα που

επιτελούν σε όλη την Επικράτεια

Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/pos-tha-exaylosoun-kai-to-efapax-ton-stratiotikon

25 Ιουλ 2014

Συζητούν για το πώς θα έχουν τις λιγότερες αντιδράσεις. Με τι άραγε θα (αν) χρυσώσουν το χάπι;

Σε μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, ανακοινώθηκε κυβερνητική σύσκεψη μεταξύ πρωθυπουργού, αντιπροέδρου, υπουργού και αναπληρωτή υπουργού οικονομικών με κύριο θέμα την κυβερνητική αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές "ενστόλων", αλλά και για την ένταξη των «επικουρικών τους ταμείων στο ενιαίο επικουρικό που είναι μνημονιακή υποχρέωση». 

Προφανώς δεν πρόκειται για συζήτηση προς το συμφέρον των συναδέλφων, αλλά για να συμφωνήσουν τον τρόπο που θα πλασάρουν όσα δεινά έχουν συναποφασίσει με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ώστε να έχουν τις λιγότερες αντιδράσεις. Στην καλύτερη περίπτωση θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι.

Αυτοί που διαθέτουν το προσωπικό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, προφανώς θα είναι ενήμεροι σχετικά ...
Όλοι οι άλλοι συνάδελφοι ας είναι έτοιμοι για λήψη οριστικών αποφάσεων για αγωνιστικές αντιδράσεις αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση Χαρδούβελη με εκπροσώπους φορέων την ερχόμενη Δευτέρα. 

24 Ιουλ 2014

Άποψη συναδέλφου

Αξιότιμοι συνάδελφοι.
 Οι αντίστοιχες δράσεις από τις Ενώσεις μας δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο. Δηλαδή μια αποζημίωση προς τους στρατιωτικούς θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά άλλων κοινωνικών ομάδων, που πάσχουν σίγουρα περισσότερο από τον κλάδο μου. Αυτό που συνέβη με τον δικαστικό κλάδο και ο φίλος μου Ιωάννης Αποστολίδης καυτηρίασε μέσω καταγγελίας προς το μισθοδικείο δεν επιθυμώ να συμβεί και με το σώμα μου που το θεωρώ το πιο αξιοσέβαστο απέναντι στην Ελληνική κοινωνία. Καμία οικονομική αποζημίωση δεν αντισταθμίζει την ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Πρωτεύων στόχος μου η επανάκτηση της πατρίδας μου. Απαιτώ να συμμετέχω από τούδε και στο εξής στις αποφάσεις που με αφορούν ως Έλλην πολίτης. Επομένως ότι αναρτώνται δεν συνηγορούν με τις απόψεις των μελών μιας και ποτέ δεν ερωτηθήκαμε ως έπρεπε σαν μέλη. Όσον αφορά το θέμα των διαφόρων ενώσεων αποστράτων κάνω γνωστό ότι δεν εκπροσωπούν πέραν του εαυτού τους απολύτως κανένα μέλος. Εάν οι ενώσεις μας επιθυμούν να αποκτήσουν οντότητα και αξιοπιστία και να αποκτήσουν την συναίνεση μας να λειτουργήσουν στα πρότυπα της ψηφιακής τεχνολογίας που θα θέτει το κάθε μέλος ενεργό και υπεύθυνο των προσωπικών του βουλήσεων. Στο πνεύμα που διατυπώνει ο συναγωνιστής Νίκος Μπαγιαρτάκης http://infognomonpolitics.blogspot.gr/.../blog-post_6008

Nick Bagiartakis

Όταν μιλάμε για ψηφιακή Δημοκρατία, κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει και προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους με διάφορα επιχειρήματα... Το smartphone, το tablet, κλπ... είναι ένα εργαλείο είναι αποκλειστική σου ευθύνη πώς θα το χρησιμοποιήσεις, όπως το μαχαίρι μπορείς να κόψεις μία φέτα ψωμί, ή να σκοτώσεις κάποιον. Το θέμα είναι να καταλάβουμε, πώς με μία χρήση της τεχνολογίας της σημερινής και της επόμενης συνδυασμένη με τον πολίτη και με μία άμεση επιρροή του (μέσω την ψήφο του στα πιο κρίσιμα θέματα που υπάρχουν και θα υπάρξουν (πχ. ο αιγιαλός, τα κόκκινα δάνεια - οι κατασχέσεις ακινήτων κλπ...) τότε ο πολίτης έχει εξουσία και δεν νομιμοποιείται κανείς να λέει ότι για το καλό του πολίτη αποφασίζω (ή από φασίζο (φασισμό = φασίζουσα συμπεριφορά)) εγώ, επειδή είμαι αντιπρόσωπος του, εκλεγμένος του και με ψήφισαν, δεν κατέβηκα από τον Άρη για να ορίσει τις τύχες μας... Μία από τις διαδικασίες της Δημοκρατίας είναι η ψηφοφορία (άλλη η κλήρωση, ο εξοστρακισμός, η ανακλητότητα, η ισηγορία,η ισονομία,η ισοπολιτεία)... Το σύστημα αν περάσουμε στην ψηφιακή Δημοκρατία, είναι αναγκασμένο να εκχωρήσει στους πολίτες εξουσία, πράγμα που δεν θέλει και θα το σαμποτάρει με κάθε τρόπο, είτε περιθωριοποιώντας, είτε περιγελώντας το. Το σύστημα εξασφαλίζει τα κεκτημένα του, εμείς τι κάνουμε;;; Εμείς πρέπει να ζητήσουμε περισσότερη εξουσία στους ίδιους και να μην αφήνουμε τους εξουσιαστές μας να αυθαιρετούν στο όνομα της εξουσίας τους.
Προτείνω να φτιάξουμε ένα application για smartphone με δυνατότητα να ψηφίζουμε στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας και της κοινωνίας μας, όπου θα λέει στο κινητά μας θες πχ. είσαι υπέρ των Αιγιαλών; Ναί ή Όχι. Επιλέγω πχ. εγώ Ναι, εσύ επιλέγεις πχ. Όχι... Βγαίνει όσοι χρησιμοποιούν αυτό το application το άθροισμα επί τοις εκατό... Όσοι μπορούν να το φτιάξουν, επειδή εγώ δεν ξέρω πώς να το φτιάξω το application ας χρησιμοποιήσουν την ιδέα αυτή και ότι χρειαστούν από δική μου βοήθεια, με μεγάλη μου χαρά, φτάνει να μπορώ. Επίσης καλό θα ήτανε και όχι μόνο στα ελληνικά να λειτουργεί αυτό το application, αλλά στα Αγγλικά, στα Ιταλικά, στα Ισπανικά, στα Γερμανικά κλπ..., όσες πιο πολλές γλώσσες, τόσο πιό πολλοί λαοί, τόσο πιό μεγάλη η εξάπλωση του εγχειρήματος και πιό σίγουρη επιτυχία του εγχειρήματος... Με αυτό το application όλος αυτός ο κόσμος που δεν αντιλαμβάνεται γιατί είναι ανάγκη να μπορεί να προκαλεί (ο ίδιος ο λαός τα δημοψηφίσματα αυτά και όχι καιροσκοπικά κάποιος εξουσιαστής μας), πρακτικά θα τον βοηθήσει καλύτερα ότι μπορεί να γίνει, είναι εφικτό, αλλά και ότι είναι η λύση στο σημερινό πολιτικό σύστημα και γιατί πρέπει να αλλάξει...Ας συντονιστούμε εγκαίρως όλοι μας πριν εκποιήσουν την χώρα μας
http://sea-a.blogspot.gr/2013/12/blog-post_30.html

Θα χαρώ να είναι η παρούσα συντονιστική επιτροπή που θα μεθοδεύσει την εφαρμογή για την συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταδείξουμε σε όλους ότι δεν είμαστε άβουλα αριθμητικά όντα

Με εκτίμηση και σεβασμό
Σκανδάλης Ευάγγελος Αντ/ρχος ε.α.

23 Ιουλ 2014

Δεν συμφωνούμε με τα σχέδια τους! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να μείνουμε αδρανείς!

Η δήλωση του υπουργού οικονομικών σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών και προσωπικού Σωμάτων ασφαλείας («Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική»), δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άραγε:

  • Τι έχουν να πουν τώρα όσοι καθησύχαζαν τους συναδέλφους; Συμφωνούν με την νέα έκδοση του γνωστού δόγματος ότι κάτι «μπορεί να μην είναι ηθικό αλλά να είναι νόμιμο»;
  • Τι έχουν να πουν όσοι άρχισαν τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» με ... υποχώρηση σε «βάθος χρόνου»;


Δεν συμφωνούμε με τα σχέδια τους! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να μείνουμε αδρανείς!
Όλοι:
Όσοι έχουν την θέληση να παλέψουν ενάντια στην κατρακύλα,
Όσοι έχουν την θέληση να κάνουν κάτι προκειμένου να διασωθούν τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει και να διεκδικήσουμε τα κλεμμένα
Όσοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τα παιδιά και τα εγγόνια μας
Σήμερα να δηλώσουν το «παρών» στο μέιλ της Επιτροπής αλλά και σε φορείς   συναδέλφων που δεν συμβιβάζονται με την κυβερνητική πολιτική που λεηλάτησε και συνεχίζει να λεηλατεί το ψωμί όλων μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα να καλέσουν και άλλους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο
Αύριο με την φυσική τους παρουσία να παίρνουν μέρος σε συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.α. που θα αποφασιστούν.

Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία και προσφεύγουν στον ΟΗΕ


Η ομάδα Boycott from within (Μποϊκοτάζ εκ των έσω) έστειλε την παρακάτω επιστολή στο Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για την πρόληψη της Γενοκτονίας.

Αγαπητή κυρία/κύριε
Είμαστε πολίτες του Ισραήλ που αντιτιθέμεθα στις πολιτικές αποικιοκρατίας, κατοχής και απαρτχάιντ της κυβέρνησής μας εναντίον του παλαιστινιακού λαού και στις πράξεις της που μπορεί να ανέρχονται σε γενοκτονία. Σας γράφουμε μετά από 13 ημέρες μιας συνεχιζόμενης σφαγής, που διαπράττεται από το Ισραήλ στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει. Τώρα είναι στους 400 νεκρούς και 3100 τραυματίες.

Ο ΟΗΕ έχει διακηρύξει, μέσω της UNICEF, ότι το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά. Καθώς γνωρίζετε πολύ καλά, αυτής της σφαγής προηγήθηκε μια μαζική ισραηλινή βία και πολιτικές διώξεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης εκατοντάδων επονομαζόμενων «προσκείμενων στη Χαμάς» αντρών και αγοριών. Στο μεταξύ, ισραηλινοί όχλοι βγαίνουν εκτός ελέγχου στους δρόμους των πόλεών μας, φωνάζοντας τα ανατριχιαστικά συνθήματα «Θάνατος στους Άραβες» (όπως και το «Θάνατος στους αριστερούς»).

Δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός, ιδιαίτερα κατά το διακηρυγμένο από τον ΟΗΕ «έτος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό», ότι δύο παρόμοιες σφαγές έχουν ήδη διαπραχθεί από το Ισραήλ στο σύντομο διάστημα των έξι ετών, ότι η Γάζα πνίγεται υπό την ερμητική ισραηλινή πολιορκία, ότι το Ισραήλ διαπράττει μια συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση εναντίον του ιθαγενούς λαού της Παλαιστίνης από το 1948 και μέχρι σήμερα, ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι μπορεί να εξολοθρεύει εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα, κάθε δυο χρόνια και να το κάνει με πλήρη ατιμωρησία.

Ο ΟΗΕ λέει πως «Όπου συμβαίνουν γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που είναι ξεχωριστό και ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ, έχει την εξουσία να διερευνήσει και να διώξει εκείνους που ευθύνονται περισσότερο εάν ένα κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία στους φερόμενους υπαίτιους». Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σημείο της πρόληψης και εμείς, οι προνομιούχοι πολίτες του, δια του παρόντος το κατηγορούμε για γενοκτονία.

Απαιτούμε το γραφείο σας να κάνει οτιδήποτε είναι στην δυνατότητά του να σταματήσει την ισραηλινή γενοκτονία καθώς αυτή λαμβάνει χώρα. Απαιτούμε να αναλάβετε άμεση δράση για να αποτρέψετε τη γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Θα παρακολουθούμε τη συμπεριφορά σας σε αυτό το ζήτημα.

Ειλικρινώς
Boycott from within
BOYCOTT! Supporting the Palestinian BDS Call from Within
(ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ!!! Υποστηρίζοντας το Παλαιστινιακό Κάλεσμα για Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις εκ των έσω).
boycottisrael.info
Πηγή: "Ημερήσια Αναφορά"

22 Ιουλ 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΔΣ της ΕΑΑΝ

Του Αντιπλοιάρχου (Ε) ε.α.
Εμμανουήλ Διαμαντάκη του Μιχαήλ


Προς: Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΝ
Θέμα: Επιστολή Διαμαρτυρίας
Σχετ.: ΝΝΚ Φ. 701/2/14Σ.130 από 12 Μαρ 2014 «Λειτουργία Νοσοκομείου - Διαδικασίες Κίνησης Εξωτερικών Ασθενών ΝΝΚ»

Αξιότιμοι κύριοι του ΔΣ της ΕΑΑΝ.
Δια της παρούσης θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου, για το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης, το οποίο με προσβάλει ως απόστρατο Αξιωματικό και συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 επισκέφτηκα το Ιατρείο «ΩΡΛ» του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ), για πρόβλημα υγείας του
πεντάχρονου γιού μου. Ένοιωσα όμως μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση, όταν μου ζητήθηκε να πληρώσω τρία (3) ευρώ εισιτήριο για το ανήλικο μέλος της οικογένειας μου. Στην ερώτηση μου προς του αρμόδιους, «γιατί να συμβαίνει αυτό στο δικό μας νοσοκομείο», έλαβα ως απάντηση ότι, «αυτή είναι η οδηγία του ΓΕΝ» και μου επέδειξαν το σχετικό έγγραφο του Διευθυντή του ΝΝΚ, στο οποίο φαίνεται ότι τα μέλη των οικογενειών των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ., δεν είναι στον πινάκα εξαιρέσεων πληρωμής εισιτηρίου, εν αντιθέσει όμως με κάποιες άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας, άσχετες με την οικογένεια των ΕΔ, όπως π.χ., κληρικοί, μοναχοί, κλπ (μάλλον τιμής ένεκεν) οι οποίες ήταν στις εξαιρέσεις πληρωμής εισιτηρίου. Προφανώς δεν υπάρχει θέληση από τον συντάκτη της απόφασης και την ηγεσία του ΠΝ, να "τιμηθεί" η πολυετή συνεισφορά του απόστρατου αξιωματικού και της οικογένειας του με αποτέλεσμα στο θέμα εξαίρεσης πληρωμής εισιτήριου τα μέλη μας να αντιμετωπίζονται ως ξένοι για την οικογένεια του ΠΝ.

Επίσης αρνητική εντύπωση μου προξένησαν, σύμφωνα με το όμοιο σχετικό οι διακρίσεις που γίνονται στην προτεραιότητα
εξέτασης στα εξωτερικά Ιατρεία του ΝΝΚ μεταξύ κατηγοριών αποστράτων Αξιωματικών. Είναι κατανοητό και σωστό να έχουν
προτεραιότητα οι εν ενεργεία συνάδελφοι, καθόσον δεν έχουν δικαίωμα μετάβασης σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, ή οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι συνάδελφοι μας, αλλά μου είναι δύσκολο να κατανοήσω το σκεπτικό της προτεραιότητας των Ανωτάτων Αποστράτων Αξιωματικών. Τελικά οι μόνοι που δεν έχουν προτεραιότητα είναι οι απόφοιτοι των σχολών Υπαξιωματικών, καθώς δεν εξελίσσονται σε Ανώτατους Αξιωματικούς με αποτέλεσμα να γίνεται απαράδεκτη διάκριση μεταξύ απόφοιτων ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, πράγμα που δεν συμβαίνει μεταξύ των εν ενεργεία στελεχών.

Κατόπιν των παραπάνω, περιμένω να ερευνήσετε τα αναφερόμενα θέματα και ως εκλεγμένα μέλη του αρμόδιου φορέα για τα δικαιώματα όλων των αποστράτων αξιωματικών (ανεξαρτήτου βαθμού και προελεύσεως), να προβείτε σε κάθε ενέργεια ώστε να εξαλειφτεί η κατάφωρη αδικία πληρωμής εισιτηρίου για τα παιδιά μας (υπάρχουν και απόστρατοι που έχουν ανήλικα παιδιά) και να αρθεί άμεσα η γελοία προτεραιότητα μεταξύ αποστράτων αξιωματικών διότι οι αξιωματικοί γνωρίζουν πότε πρέπει να παραχωρούν την θέση τους.

Με τιμή
Εμμανουήλ Διαμαντάκης
Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α.

Εφημερίδα ΞΙΦΙΑΣ
Αντιγράφουμε από την "Ημερήσια Αναφορά" : http://imerisiaanafora.blogspot.gr/2014/07/blog-post_21.html