Συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Λιμενικού Σώματος, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

31 Αυγ 2014


ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ Νο2 - ΕΝΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/09/2014

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2014
    Συναδέλφισσα - Συνάδελφε,
    Πιστοί στον όρκο που δώσαμε, να σε εκπροσωπούμε με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικά, απευθυνόμαστε ξανά προσωπικά στην καθεμιά και στον καθ ένα από σας, συνεχίζοντας τον τιτάνιο αγώνα μας ενάντια στα Μνημόνια και στην τρόικα.
    Σε συνέχεια της από 20 Αυγούστου 2014 ανακοίνωσης – καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής και της απόφασής μας να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, 

    σας καλούμε να δώσετε όλες και όλοι δυναμικό «παρών» στη πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 στο Λευκό Πύργο, 

    στέλνοντας χιλιάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα στον Πρωθυπουργό της Χώρας, ενόψει των εξαγγελιών του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
    Αγωνιζόμαστε ενάντια στα Μνημόνια της εξαθλίωσης, της προσβολής της αξιοπρέπειάς μας και της πλήρους υποβάθμισης της υπηρεσιακής μας προσφοράς και προοπτικής.
    Διεκδικούμε:
    -Άρση των μισθολογικών αδικιών και πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    -Διασφάλιση των ασφαλιστικών μας ταμείων και πλήρη αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί από τα ληστρικά κουρέματα.
    -Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του αξιομάχου των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και του φρονήματος Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, βάζοντας τέρμα στην προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά των κυβερνώντων.
    Συναδέλφισσα, συνάδελφε
    Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Μη λησμονείς ότι με τους αγώνες σου:
    • ΕΣΥ έχεις ήδη βάλει φρένο στις ψηφισμένες από το 2012 μισθολογικές περικοπές!
    • ΕΣΥ έχεις ανατρέψει το Μνημόνιο, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπου καλείται ήδη να δώσει εξηγήσεις το Υπουργείο Οικονομικών, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014!
    • ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ μπορείς να καθορίσεις το μέλλον σου και ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε τους κοινούς μας στόχους.

    Στον αγώνα αυτό, απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής και σε όλες τις Οργανώσεις των συναδέλφων στην ενέργεια και την αποστρατεία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και των συνταξιούχων συναδέλφων μας, Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών.
    Με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες τον αγώνα στην Αθήνα και όπου αλλού χρειαστεί μέχρι τελικής δικαίωσης
    Η ισχύς εν τη ενώσει!
    ypografes omospondion6



    Πηγή: http://www.poepls.gr/ 

    28 Αυγ 2014

    Τα «ναι μεν αλλά» κι οι διεκδικήσεις μας


    Αν και ανασκευάστηκε τελικά ως εκ παραδρομής(!), η ανακοίνωση του Α/ΓΕΕΘΑ σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ δεν διαφέρει από τις απόψεις που εξέφρασαν βουλευτές & υπουργοί της κυβερνητικής παράταξης για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή "οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται". Μια τοποθέτηση όμως αυτού του είδους δεν αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης όπως έχουν ήδη προσδιοριστεί από τον ΥΠΟΙΚ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει για το πώς εφαρμόζονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και σε τι έκταση.

    Όλες οι δηλώσεις, είτε θετικές (αποσυρμένες ή μη), είτε δηλώσεις του τύπου "ναι μεν αλλά", έχουν ένα κίνδυνο, ίσως και στόχο: να θολώσουν τα νερά, να μειώσουν αντανακλαστικά, και να καθησυχάσουν όσους μπορέσουν περισσότερους. Έτσι λοιπόν, ας είμαστε επιφυλακτικοί και να μη ξεχνάμε ότι διεκδικούμε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ! Δεν έχομε αποδεχτεί κανένα χαράτσι, καμιά από τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

    Με το σημείωμα αυτό:

    • Δεν προτείνουμε το τάδε πρόσωπο, ή το άλλο που τα λέει «καλύτερα».
    • Δεν προτείνουμε να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στο δείνα πρόσωπο που είναι περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνος για ότι τραβάμε!
    • Δεν ψάχνουμε για λίγο ή καλύτερους εκτελεστές της ίδιας πολιτικής.
    • Προτείνουμε να αντιδράσουμε στην συνολική πολιτική που ακολουθείται.


    Προτείνουμε συμμετοχή στον αγώνα που διεκδικεί το δίκιο το δικό μας και των παιδιών μας, των συγγενών και φίλων. 

    Προτείνουμε αγώνα διαρκείας για το δίκιο όλων μας και για όσο το δίκιο δεν απονέμεται από την πολιτική που θα ακολουθείται κάθε φορά!

    Καταγγελία - Διαμαρτυρία των συλλόγων ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ και ΠΑΣΟΙΠΑ

    Καταγγελία - Διαμαρτυρία

    Αγαπητοί Συνάδελφοι,
    Μετά απο την απόφαση του Δ.Σ της ΕΑΑΑ για τροποποίηση της ΚΥΑ αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του Δ.Σ της ΕΑΑΑ οι Σύλλογοι ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ και ΠΑΣΟΙΠΑ συνέταξαν επιστολή "καταγγελία - διαμαρτυρία" προς την πολιτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ και τον κ. Α/ΓΕΑ.
    Ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση για την τροποποίηση της ΚΥΑ μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.
    Ολόκληρη την επιστολή "καταγγελία - διαμαρτυρία" μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.
    Επίσης επιστολή διαμαρτυρίας των περισσότερων Παραρτημάτων της ΕΑΑΑ για το ίδιο θέμα μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ. Ξεχωριστή επιστολή διαμαρτυρίας υπέβαλε το Παράρτημα της ΕΑΑΑ Πατρών την οποία μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.
    Παράλληλα οι Σύλλογοι αποφάσισαν την έκτακτη έκδοση της εφημερίδας "Νέα του ΣΑΣ" όπου δημοσιοποιούν τις επιστολές διαμαρτυρίας και το χρονικό της ψήφισης της απαράδεκτης πρότασης για τροποποίηση της ΚΥΑ.
    Αγαπητοί Συνάδελφοι,
    Ας μην καθόμαστε απραγείς. Ταχυδρόμησε την ακόλουθη επιστολή στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για να μην περάσει το μόρφωμα αναδόμησης του Δ.Σ. της ΕΑΑΑ που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία την 4/7/2014, προϊόν αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΑΑΑ.
    Ατομική επιστολή διαμαρτυρίας πατώντας εδώ.
    Τα Δ.Σ των Συλλόγων
    Σ.Α.Σ (Σύλλογος Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α),
    Σ.Α.Σ.Υ.Δ.Α (Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Υπαξ/κών Διοικητικών Αεροπορίας),
    Σ.Α.Ι.Ρ (Σύλλογος Αποστράτων Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων) και
    ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α (Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)
    Πηγή: http://www.sastya.gr/

    26 Αυγ 2014

    Θέμα Δημοκρατίας η μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

       Γράφει ο Σωτήριος Αθαν.Μουντζούρης,
    Αστυν.Υποδ/ντής ΕΛ.ΑΣ.ε.α,μέλος του Συνδέσμου Αποστράτων Χωρ/κης & ΕΛΑΣ Ν. ΛάρισαςΌπως είναι ήδη γνωστό στους πάντες-ύστερα και από την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η σχετική είδηση-οι ανήκοντες στο ειδικό μισθολόγιο στρατιωτικοί (Ένοπλες δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας δηλαδή), μετά την προσφυγή τους στο Σ.τ.Ε. για την συνταγματικότητα ή μη των περικοπών τους στην κανονισθείσα σύνταξή τους, δικαιώθηκαν αφού οι διατάξεις του σχετικού νόμου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

    Οι στρατιωτικοί (οι ανήκοντες στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών), εν ολίγοις, με Νόμο του 2012 υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν χρήματα, αναδρομικά μάλιστα από 1ης Αυγούστου 2012, διότι ακυρώθηκε η αρχική πράξη συνταξιοδότησής τους, (που είχε εκδοθεί τον χρόνο της απόλυσης-αποστρατείας των) και εξεδόθη νέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νόμου, που κανόνιζε την σύνταξή τους μειωμένη σε ποσοστό 10-30%, ανάλογα με την μισθολογική προαγωγή των στρατιωτικών.

    Έτσι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί -σε αντίθεση με τους .....>> λοιπούς συνταξιούχους- υπέστησαν διπλή περικοπή (η πρώτη αφορά τις κρατήσεις λόγω του μνημονίου, που ισχύουν για΄ΟΛΟΥΣ και η δεύτερη αφορά την μείωση της αρχικής κανονισθείσας σύνταξης και ακύρωσης της αντίστοιχης πράξης συνταξιοδότησής των),που έπληξε τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας των αδικηθέντων, κάτι που σαφέστατα αναγνώρισε η απόφαση του Σ.τ.Ε.

    Παρόμοια απόφαση εξεδόθη και από το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο (δηλ., το Ελεγκτικό Συνέδριο) στο οποίο προσέφυγαν ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων, που ακύρωσε την νέα πράξη συνταξιοδότησης και επανέφερε σε ισχύ την αρχική τους. Ο Νόμος είναι σαφής «…..οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. είναι εφαρμοστέες από την Διοίκηση και το κράτος…», διότι το Δικαστήριο αυτό επέχει θέσει συνταγματικού Δικαστηρίου όταν κρίνει την νομιμότητα και την συνταγματικότητα των εκδιδομένων νόμων.

    Παρά ταύτα και παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας (εν ενεργεία και αποστράτων), η πολιτεία «εκώφευσεν» και αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί προς τις επιταγές ισχυόντων Νόμων της.

    Το ερώτημα είναι εάν η ίδια η πολιτεία, όπως αυτή εκφράζεται με τα θεσμοθετημένα όργανά της, σέβεται τους θεσμούς (εν προκειμένω την ανεξάρτητη δικαιοσύνη) ή τους αγνοεί με διάφορα προσχήματα.

    Ο κ.Υπουργός Οικονομικών προέβαλε το επιχείρημα «…ότι η Δικαιοσύνη κρίνει το δίκαιο και το άδικο και δεν μπορεί εκείνη να ρυθμίζει την οικονομική πολιτική».

    Κάποιος άλλος πρώην Υπουργός, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ.Πρ.Παυλόπουλος, υπενθύμισε στον Υπουργό Οικονομικών ότι «…η δικαιοσύνη κρίνει τι είναι συνταγματικό και τι αντισυνταγματικό και όχι μόνο το δίκαιο και το άδικο…» και επομένως στην περίπτωση της αντισυνταγματικότητας ΟΦΕΙΛΕΙ η πολιτεία να συμμορφωθεί και να διορθώσει την αντισυνταγματικότητα των νόμων που η ίδια έχει εκδώσει!

    Το θέμα της δικαίωσης των "ενστόλων" από το Σ.τ.Ε. είναι καθαρότατο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες, λόγω σκοπιμοτήτων ή για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων και λαϊκισμό.
    Με απλά λόγια, επομένως, πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος που επιτάσσει την αποδοχή και εκτέλεση των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και στην προκείμενη περίπτωση:
    (1). Ακύρωση της τελευταίας πράξης συνταξιοδότησης των συνταξιούχων στρατιωτικών (και Σωμάτων Ασφαλείας βεβαίως).
    (2). Επαναφορά της αρχικής τους πράξης συνταξιοδότησης και
    (3). Επιστροφή των ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΉΤΩΣ παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους.
    Δηλαδή η πολιτεία με Νόμο να εφαρμόσει για όλους τους ενδιαφερομένους στρατιωτικούς, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε για εκείνους που προσέφυγαν σε αυτό κει εξέδωκε και σχετικές ατομικές αποφάσεις.

    Την 5η Σεπτεμβρίου 2014, ύστερα από προσφυγή των δικαιωθέντων,το Σ.τ.Ε. καλείται και πάλι να εκδώσει νέα απόφαση για την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών και των άλλων αρμοδίων αρχών να συμμορφωθούν στις πρόσφατες αποφάσεις που αφορά το ειδικό μισθολόγιο των Στρατιωτικών.
    Εδώ σημειώνουμε την σύντμηση των προθεσμιών, εκ μέρους του Προέδρου του Σ.τ.Ε., για να μην απωλεσθεί πολύτιμος χρόνος ως προς την εκτέλεση των Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί!!

    Η Δικαιοσύνη εκ τους Συντάγματός μας, είναι ανεξάρτητη και οφείλουμε όλοι («όχι εν λόγοις, αλλά εν έργοις…») να σεβόμαστε και να συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις της! Αυτό επιβάλλουν και οι κανόνες του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας μας.
    saealarisas.blogspot.gr

    25 Αυγ 2014

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ: http://pyrosvestesamth.blogspot.gr/2014/08/blog-post_90.html

    23 Αυγ 2014

    ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ

       ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ Δεν είμαστε δεδομένοι κανενός!


    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2014

    Αρ. Πρωτ.: 201/1/33



    Συναδέλφισσα - Συνάδελφε,


    Συνεχίζοντας την αγωνιστική μας πορεία ενάντια στα Μνημόνια της εξαθλίωσης, της προσβολής της αξιοπρέπειάς μας και της πλήρους υποβάθμισης της υπηρεσιακής μας προσφοράς και προοπτικής, εμείς οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας της Χώρας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε για άλλη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και τους «τροϊκανούς» εντολείς της, κλείνοντας αυτιά και μάτια σε όσους επιμελώς καλλιεργούν την ηττοπάθεια ανάμεσά μας, παίζοντας το παιχνίδι όσων προπαγανδίζουν την εικονική πραγματικότητα της εξόδου της χώρας μας από την κρίση και άρα την υποστολή της σημαίας του αγώνα.


    Σε εφαρμογή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών μας οργάνων, καλούμαστε όλοι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα λάβουν και φέτος χώρα με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να εκδηλώσουμε κι εμείς την αγανάκτησή μας με περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας:

    - για τη νέα αναίτια, άδικη και καταστροφική επίθεση, που δέχονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία

    - για την μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ και τη συνεχιζόμενη μισθολογική μας απαξίωση

    - για την αποδυνάμωση του αξιόμαχου των Υπηρεσιών όλων των Σωμάτων

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Αντιπροσωπεία μας μετέβη σήμερα, Παρασκευή 22α Αυγούστου 2014 και περί ώρα 16.00΄, στο ΑΤ Συντάγματος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας από τα αστυνομικά όργανα του οικείου Τμήματος να προβούν σε όλες εκείνες τις δικονομικές και Συνταγματικές ενέργειές τους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους, ώστε ο αναφερόμενος να προσαχθεί άμεσα στο ακροατήριο του αρμοδίου Δικαστηρίου και να δικαστεί για τις αξιόποινες πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση που φέρεται ότι τέλεσε σε βάρος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών.

    Ακολουθεί η μηνυτήρια αναφορά:



    Ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών
    (δια του ΑΤ Συντάγματος)
    ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ του 
    σωματείου με την επωνυμία: 
    «ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»
    ΚΑΤΑ των
    Γκίκα Χαρδούβελη, Υπουργού Οικονομικών και
    Χρήστου Σταϊκούρα, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών
    *************************
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    -Τη 14 Ιανουαρίου 2013 καταθέσαμε, μεταξύ και άλλων αιτούντων, στα
    πλαίσια του αναγνωρισμένου, με την υπ΄ αριθμ. 63/2012 διαταγή του
    Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Σωματείου, με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ
    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» (σχ. 1) και σύμφωνα με το άρθρο
    2 του καταστατικού (σχ. 2), ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση
    ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του
    αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012), με τίτλο
    «Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων
    που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Γ1
    του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ τ. Α΄ 222/12-11-2012)», καθ΄ ό
    μέρος δι΄ αυτής καθορίσθηκε ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των
    «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών από εμάς (τους εν ενεργεία
    στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων), που προέκυψαν από την
    αναδρομική, από 1-8-2012, μείωση των αποδοχών μας με τις διατάξεις των
    περιπτώσεων 31-33 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου
    πρώτου του ανωτέρω Ν.4093/2012. 
    - Το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικάσαν στην Ολομέλειά του την 6η
    Δεκεμβρίου 2013 (διασκεφθέν τη 17η
     Ιανουαρίου 2014), με την υπ΄ αριθμ.
    2193/13-6-2014 (σχ. 3) απόφασή του, δέχτηκε την ανωτέρω αίτησή μας και
    ακύρωσε την προμνησθείσα υπ΄ αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012
    απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-
    2012), με τίτλο «Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και
    συντάξεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της
    υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ τ. Α΄
    222/12-11-2012)», καθ΄ ό μέρος αφορούσε την αναδρομική από 1-8-2012
    μείωση των αποδοχών μας, συνεπεία της οποίας υποχρεωθήκαμε να
    επιστρέψουμε αποδοχές, τις οποίες ήδη εισπράξαμε, ως αχρεωστήτως
    καταβληθείσες.
    - Την 20η
     Ιουνίου 2014, με εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και
    διαφύλαξη δικαιωμάτων (σχ. 4) κοινοποιήσαμε (αριθ. έκθεσης επίδοσης2
    7965ε
    /23-6-2014 του δικαστικού επιμελητή Αθηνών Δημητρίου Παπαδάκου)
    στον πρώτο των αναφερομένων την ανωτέρω υπ΄ αριθμ. 2193/2014
    απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καλώντας τον ταυτόχρονα σε άμεση, ορθή
    και πλήρη συμμόρφωση με το σκεπτικό και διατακτικό αυτής. 
    - Έκτοτε, παρά τις επανειλημμένες δικές μας οχλήσεις, σε ουδεμία
    ενέργεια έχουν προβεί, αμφότεροι οι αναφερόμενοι, ως έχουν εκ του
    Συντάγματος και του νόμου καθήκον, προς συμμόρφωση με την ανωτέρω
    απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ιδιαίτερα δε συνεχίζουν να
    παρακρατούν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο
    εκπροσωπούν και να μην επιστρέφουν στους νόμιμους δικαιούχους τους, τα
    ποσά που παρακρατήθηκαν σε έκαστο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων,
    δυνάμει της ακυρωθείσας και εξαφανισθείσας από το νομικό κόσμο υπ' αριθμ.
    οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού
    Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012). 
    - Τη 18η
     Αυγούστου 2014 αναγκασθήκαμε και αποστείλαμε νέα εξώδικη
    διαμαρτυρία – πρόσκληση και διαφύλαξη δικαιωμάτων (σχ. 5), προς
    αμφότερους τους αναφερομένους, καλώντας τους, ταυτόχρονα, ως νόμιμοι
    εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, να προβούν, εντός τριών (3)
    εργασίμων ημερών από τη λήψη της εξώδικης αυτής διαμαρτυρίας, ήτοι έως
    και την 21η
     Αυγούστου 2014, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς
    επιστροφή σε κάθε ένα από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των νομίμων
    αποδοχών του που του παρακρατήθηκαν, χωρίς νόμιμη αιτία, δυνάμει της
    ακυρωθείσας υπ' αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του
    αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012). 
    - Μέχρι και σήμερα, από πρόθεση, σε ουδεμία ενέργεια έχουν προβεί
    οι αναφερόμενοι, αφενός προς αποκατάσταση της υλικής και ηθικής βλάβης
    που έχουμε υποστεί ένας έκαστος των αναφερόντων, και αφετέρου
    συμμορφούμενοι προς την ανωτέρω υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της
    Ολομέλειας του ΣτΕ. 
    - Ο δεύτερος δε των αναφερομένων γνώριζε ότι η ανωτέρω υπ΄ αριθμ.
    2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ακύρωσε την υπ΄ αριθμ. οικ.
    2/83408/0022/14-11-2012 απόφασή του (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012), η
    οποία (απόφαση) δεν είχε εκδοθεί νόμιμα, καθόσον στηρίχθηκε, σύμφωνα με
    το σκεπτικό του ΣτΕ, στις μη αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες
    και μη εφαρμοστέες διατάξεις των περιπτώσεων 31-33 και 37 της
    υποπαραγράφου Γ1. 
    - Όφειλε δε, περαιτέρω, να γνωρίζει ο δεύτερος των αναφερομένων ότι
    η ανωτέρω απόφασή του δεν έχει εκδοθεί νόμιμα καθόσον ως μέλος της
    Κυβέρνησης τη 14-11-2012 (ημερομηνία εκδόσεώς της) ήταν ήδη γνώστης
    της υπ΄ αριθμ. 668/2012 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού
    διαπίστωσε δε (τη 12-11-2012 και 14-11-2012), κατά το σκεπτικό της υπ΄
    αριθμ. 2193/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ότι η οικονομική ύφεση
    συνεχίζεται και ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει «συνεχή προβλήματα με τη
    φορολογική συμμόρφωση», την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την
    προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποφάσισε να λάβει και πάλι,3
    μεταξύ των άλλων, ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης
    οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης την περαιτέρω μείωση των αποδοχών
    μας, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη του τους λόγους για τους οποίους είχε
    θεσπισθεί ιδιαίτερο μισθολόγιο και στο οποίο ανήκουμε οι εγκαλούντες. 
    ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
    - Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 232 Α του ΠΚ,
    όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε εκ νέου με το άρθρο 2 § 9 ν. 2479/97 ΦΕΚ
    67Α/6-5-97, όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή
    δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως με την οποία
    υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει
    από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη
    βούλησή του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της
    νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ., τιμωρείται με
    φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη
    διάταξη. Ο σκοπός της διατάξεως αυτής είναι η κατοχύρωση των αποφάσεων
    της δικαιοσύνης που ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της πολιτείας και του
    υπέρ ου η απόφαση. Πρόκειται για έγκλημα κατά της απονομής της
    δικαιοσύνης. Η μόνη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την προγενέστερη
    διάταξη, έγκειται στο ότι η διατύπωση της αξιόποινης συμπεριφοράς γίνεται σε
    χρόνο αόριστο ("δεν συμμορφώθηκε", "υποχρεώθηκε") αντί του ενεστώτα που
    υπήρχε στο κείμενο του ν. 1911/1991, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, να
    αποφευχθούν κάποιες υπερβολές στην εφαρμογή της διάταξης αυτής στην
    πράξη. (Βλ. ΑΠ 379/2012, 2061/2010).
    Η υποχρέωση συμμόρφωσης της διοικήσεως στις δικαστικές
    αποφάσεις αποτελεί έννοια πέραν της έννοιας του δεδικασμένου της
    αποφάσεως. Είναι η υποχρέωση εφαρμογής, με πράξη ή παράλειψη της
    διοικήσεως, όσων απορρέουν από τη δικαστική απόφαση (βλ. «Η συμμόρφωση
    της διοικήσεως με τις δικαστικές αποφάσεις» Κείμενα Αθ. Ράντου, Ν.
    Παπασπύρου, εκδ. Αντ. Σάκκουλα). Ειδικότερα, είναι η υποχρέωση των
    οργάνων της διοικήσεως να συμμορφώνονται με θετικές ενέργειες αναλόγως
    των εκάστοτε περιπτώσεων προς το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων
    και να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες αντίθετες προς τα υπό του
    δικαστηρίου κριθέντα (Χ. Διβάνη, Η συμμόρφωση της διοικήσεως στις
    δικαστικές αποφάσεις κατά τη νομολογία, Νομική Βιβλιοθήκη | 08/02/2011).
    - Το άρθρο 259 ΠΚ ορίζει ότι "υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα
    καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε
    άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με
    φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική
    διάταξη". Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι στοιχεία της αντικειμενικής
    υποστάσεως του εν λόγω εγκλήματος είναι: α) η υπαλληλική ιδιότητα του
    δράστη, β) η παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων και γ) η
    προσφορότητα (δηλαδή η αντικειμενική δυνατότητα) της παραβάσεως
    καθήκοντος να προσπορίσει στον δράστη ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να
    προκαλέσει βλάβη στο Κράτος ή σε άλλον. Πρόκειται για ιδιαίτερο έγκλημα με
    αυτουργό υπάλληλο υπό την έννοια του άρθρου 13α ΠΚ, κατά το οποίο
    "υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά,4
    η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής ή άλλου νομικού
    προσώπου δημοσίου δικαίου". Στην έννοια του υπαλλήλου περιλαμβάνονται και
    οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της Κυβέρνησης. Το προστατευόμενο έννομο
    αγαθό είναι η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αποκλειστικά προς το
    συμφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας, που έχουν ταχθεί να εξυπηρετούν οι
    υπάλληλοι με χρηστότητα και καθαρότητα (ΑΠ 727/2000, ‘Nomos’). Η ιδιότητα
    του υπαλλήλου ενσωματώνει ειδικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, δεδομένου ότι
    διά μέσου του υπαλλήλου εκφράζεται η βούληση της κρατικής εξουσίας, ήτοι η
    πολιτειακή βούληση, από την ορθή δε άσκηση της εξουσίας εξαρτάται η
    απρόσκοπτη και εποικοδομητική λειτουργία των κρατικών οργάνων, των
    οποίων οι αποφάσεις επιλύουν ανακύπτοντα προβλήματα και διευθετούν
    διαφορές. Το υπαλληλικό καθήκον διαφοροποιείται ανάλογα με την εκάστοτε
    περίπτωση και η ειδικότερη μορφή του εξαρτάται από το είδος και τη φύση
    αυτού. Ως πηγή του καθήκοντος θεωρείται διάταξη νόμου, διατάγματος ή
    ιδιαίτερες οδηγίες εντός των πλαισίων των νόμων. Ενίοτε το καθήκον ενυπάρχει
    στη φύση της υπηρεσίας και εμμέσως προσδιορίζεται κατά περιεχόμενο, το
    οποίο δεσμεύει τον υπάλληλο με συναφή υποχρέωση ενεργείας, εντός των
    προδιαγεγραμμένων ορίων. Απαιτείται η από τον υπάλληλο άσκηση
    ανατεθειμένων καθηκόντων λειτουργικώς συνυφασμένων προς την φύση της
    υπηρεσίας, η δε ενέργεια του υπαλλήλου να είναι συνέπεια της κατά το νόμο
    ασκήσεως της δραστηριότητας, ως περιεχόμενο του καθήκοντος που του
    ανατέθηκε και που έγινε αποδεκτό από αυτόν. (AΠ 1062/2002, Ποιν. Δνη, 2002,
    σελ.729). Αξιόποινη είναι η ελεγχόμενη πράξη, ενέργεια ή παράλειψη του
    υπαλλήλου αν συνιστά έκφραση πολιτειακής βουλήσεως και άσκηση κρατικής
    εξουσίας μέσα στον κύκλο των δημοσίων υποθέσεων και όχι απλώς η
    παράβαση υποχρεώσεων, που ανάγονται και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα
    των δημοσίων υπηρεσιών, όπως η εύρυθμη λειτουργία αυτών, η τήρηση της
    υπαλληλικής δεοντολογίας κ.λπ. (ΑΠ 1334/92, Υπερ. 1992, σελ.1425).
    Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της παραβάσεως καθήκοντος,
    απαιτείται επίσης δόλος του δράστη, που περιέχει τη γνώση και τη θέληση της
    παραβάσεως του υπηρεσιακού του καθήκοντος, καθώς και σκοπός του δράστη,
    ως πρόσθετο στοιχείο της υποκειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος αυτού,
    συνιστάμενος στην επιδίωξη του δράστη να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε
    άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο, χωρίς να είναι
    αναγκαίο να επιτευχθεί η επιδιωχθείσα ωφέλεια ή βλάβη, η οποία μπορεί να
    είναι είτε υλική είτε ηθική. Για να συντρέχει δε ο σκοπός αυτός πρέπει όχι μόνο
    η βούληση του δράστη να κατατείνει προς αυτόν, αλλά και η συμπεριφορά του,
    όπως αναπτύσσεται, να μπορεί αντικειμενικά να οδηγήσει στην επίτευξή του,
    αφού ο σκοπός να προσπορίσει τον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο
    περιουσιακό όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλον προϋποθέτει
    ότι η πράξη, όπως επιχειρείται από το δράστη, δύναται να οδηγήσει στην
    απόκτηση παράνομου οφέλους ή στην πρόκληση βλάβης τρίτου (αντικειμενικό
    στοιχείο). Μεταξύ δε της αξιόποινης πράξεως της παραβάσεως καθήκοντος και
    του σκοπού οφέλους ή βλάβης πρέπει να υπάρχει αιτιώδης σχέση, ώστε η
    πράξη της παραβάσεως καθήκοντος, αν δεν είναι ο αποκλειστικός τρόπος,
    πάντως πρέπει να είναι ο πρόσφορος τρόπος περιποιήσεως του σκοπουμένου
    οφέλους ή βλάβης. Σκοπός παράνομης ωφέλειας ή βλάβης συντρέχει όταν ο
    δράστης επιδιώκει με την παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων να
    επιφέρει την παράνομη ωφέλεια ή τη βλάβη και συγχρόνως όταν η υπηρεσιακή5
    παράβαση είναι αντικειμενικά πρόσφορη να οδηγήσει στην ωφέλεια ή τη βλάβη
    με τον συγκεκριμένο τρόπο που σχεδιάστηκε και τελέστηκε από το δράστη, ο
    οποίος πρέπει να γνωρίζει την εν λόγω προσφορότητα. Τέτοια προσφορότητα
    υπάρχει όταν η ωφέλεια ή η βλάβη που επιδιώκει ο δράστης μπορεί να
    πραγματωθεί μόνο με την παράβαση του συγκεκριμένου καθήκοντος ή και με
    την παράβαση αυτού, ενώ για την ολοκλήρωση του εγκλήματος του άρθρου
    259 του ΠΚ δεν απαιτείται να πραγματοποιηθεί η επιδιωκομένη παράνομη
    ωφέλεια ή βλάβη. Τέτοιο παράνομο όφελος κατά την έννοια του άρθρου 259
    του ΠΚ είναι κάθε όφελος, το οποίο επιδιώκεται με την παράβαση του
    υπηρεσιακού καθήκοντος. (ΑΠ 74/2013, ΑΠ 759/2001, ‘Nomos’).
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αναφερόμενοι, κ. κ. Υπουργός και
    Αναπληρωτής Υπουργός των Οικονομικών της Κυβέρνησης, είναι υπάλληλοι
    κατά την έννοια του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα και δεν εφαρμόζουν την
    υπ΄ αριθμ. 2193/2014 δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της
    Επικρατείας που αναφέρεται παραπάνω, κατά παράβαση των καθηκόντων
    τους ως Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού που προΐστανται του καθ’ ύλην
    αρμοδίου υπουργείου και των διατάξεων του Συντάγματος για την ισχύ και το
    κύρος των δικαστικών αποφάσεων και του νόμου 3068/2002, με απευθείας
    σκοπό να βλάψουν υλικά – οικονομικά αλλά και ηθικά τους Έλληνες
    στρατιωτικούς και τους αναφέροντες προσωπικά, μη καταβάλλοντας τα
    χρηματικά ποσά που θα όφειλαν να υπολογίσουν και να μας καταβάλουν σε
    εκτέλεση της δικαστικής απόφασης. Με τη συμπεριφορά τους, δηλαδή τη μη
    εκτέλεση του καθήκοντός τους ως Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού των
    Οικονομικών, που συνίσταται στην άμεση εκτέλεση της απόφασης του
    ανωτάτου δικαστηρίου, οι αναφερόμενοι επιδιώκουν να βλάψουν τα οικονομικά
    συμφέροντα των Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και ημών των αναφερόντων, η δε
    συμπεριφορά τους αυτή είναι αντικειμενικά πρόσφορη να οδηγήσει σ’ αυτό το
    αποτέλεσμα και οι αναφερόμενοι το γνωρίζουν.
    - Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση από όσα προαναφέρθηκαν οι
    αναφερόμενοι τέλεσαν τα αδικήματα των άρθρων 259 και 232Α παρ. 1 του ΠΚ,
    τόσο κατά την αντικειμενική, όσο και κατά την υποκειμενική τους υπόσταση,
    σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται παραπάνω. 
    Για τους παραπάνω λόγους
    Ζητάμε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των αναφερομένων, και
    οποιουδήποτε άλλου υπαιτίου προκύψει από τη δικαστική διερεύνηση, για τα
    αδικήματα των άρθρων 259 και 232Α παρ. 1 του ΠΚ, καθώς και για
    οποιοδήποτε άλλο αδίκημα ήθελε προσδιοριστεί από τον κ. Εισαγγελέα, και να
    επιβληθεί η νόμιμη τιμωρία επί αυτών.
    Αθήνα, 22-8-2014
    Για το ΔΣ της ΕΣΠΕΑ, κατ΄ εξουσιοδότηση

    Ο Πρόεδρος

    21 Αυγ 2014

    Δικαστικών διεκδικήσεων συνέχεια ...


    Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

    Στις 5/9/2014 συζητείται στην Επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ η προσφυγή μας

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

    Σας ενημερώνουμε ότι η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών μας για προσφυγή στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτυχε άμεσα θετικής ανταπόκρισης
    Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήριος ΡΙΖΟΣ, ήδη με Πράξη του καλεί τον Υπουργό Οικονομικών και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους λόγους για τους οποίους δεν συμμορφώθηκαν στις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναφορικά με τις αποδοχές των ενστόλων.

    Ως ημερομηνία συζήτησης των αιτήσεών μας, που κατατέθηκαν δια των νομικών μας συμβούλων κ.κ. Χαρ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ και Ρ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗ, ορίζεται η Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 13.00.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του ΣτΕ, συντμεί τις προθεσμίες του Νόμου και ορίζει εισηγητή σύμβουλο και δυο βοηθούς εισηγητές, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ως προς την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

    Η εξέλιξη αυτή, σε ό,τι μας αφορά, αποδεικνύει την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, αλλά και ότι η νομική μεθοδολογία και συνδικαλιστική τακτική των Ομοσπονδιών μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την πλήρη και ταχεία δικαίωση των συναδέλφων.
    Δεν καταθέτουμε τα όπλα!

    poaxia.gr
    poasy.gr

    Προσφυγή στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

    Σας γνωρίζεται ότι, εξαντλώντας όλα τα νομικά και συνταγματικά μας όπλα, και στο πλαίσιο και της δικονομικής τακτικής που ακολουθείται, η Ομοσπονδία μας προσέφυγε ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Ν.3068/2002 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας, για ακόμη μία φορά την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να υποχρεωθεί το Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) να συμμορφωθεί πλήρως και ορθώς με την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

    Ο Υπουργός Οικονομικών καλείται, πλέον, αρχές Σεπτεμβρίου 2014, ενώπιον του ανωτέρω Συμβουλίου,να εκθέσει τις απόψεις και τους λόγους της μη, εισέτι, συμμόρφωσής του στην προαναφερθείσα απόφαση.

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

    Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία θα εντείνει και θα ασκήσει όλα εκείνα τα δικονομικά, νομικά και συνταγματικά μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μελών των Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών.

    Από τις ενέργειες αυτές κανείς στρατιωτικός δεν δικαιούται να μείνει μόνος του. Η εγγραφή στις Ενώσεις αποτελεί πλέον μονόδρομο. Σε περιμένουμε.

    ΠΗΓΗ: http://www.poes.gr

    20 Αυγ 2014

    12/8/1944: Ένα ακόμα από τα πολλά "κατορθώματα" των συμπατριωτών μας - συνεργατών των ναζί κατακτητών!

    Δώδεκα του Αυγούστου του 1944 σκοτώσανε τον Σταύρο…

    Του έβγαλαν ένα – ένα τα δόντια. Δεν μίλησε!
    Του έκοψαν ένα – ένα τα δάκτυλα. Δεν μίλησε!
    Άρχισαν να του πετσοκόβουν πόδια και χέρια. Δεν μίλησε!

    Κι όταν βρέθηκε κάτω από τα γερμανικά τανκς είχε ακόμη τη δύναμη να περιφρονήσει τους δημίους του!


    Του Νίκου Ψιλάκη

     

    Ήταν παιδί, στα δεκαοχτώ του, γεμάτος όνειρα. Προτίμησε να πεθάνει ελεύθερος παρά να ζει με το στίγμα του κιοτή. Τον έλεγαν Σταύρο Ανδρεαδάκη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σοκαρά της Κρήτης.

     

                Την ιστορία του Σταύρου Ανδρεαδάκη δεν την ήξερα. Τη διάβασα φέτος τον Σεπτέμβρη σε ένα φωτοτυπημένο, αλλά επαρκώς τεκμηριωμένο, φυλλάδιο γραμμένο από τον φιλίστορα δικηγόρο κ. Γιώργο Καρτσωνάκη. Το επόμενο πρωί βρισκόμουν στο Σοκαρά, ένα μικρό χωριό κοντά στο Ασήμι. Δεν είχα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αναζητούσα. Θεώρησα την επίσκεψη σαν ένα ταπεινό προσκύνημα στη μνήμη του ήρωα που δεν γνώρισα. Κατέληξα να γράφω ένα, επίσης ταπεινό, κείμενο – σπονδή. Ο Σταύρος, ετών δεκαοχτώ. Να λοιπόν που μερικές φορές ένα άγουρο παλικαράκι μπορεί να σηκώσει την ιστορία στους ώμους του και να γίνει ώριμος ήρωας!

    Μόνον ένας από τους αδερφούς του βρίσκεται ακόμη στη ζωή. Ο Λευτέρης, κοντά στα ογδόντα πέντε του, καλοστεκούμενος ακόμη. Διαβάζει βιβλία, ψάχνει, ταξινομεί τις αναμνήσεις τοποθετώντας τα γεγονότα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Άλλωστε, στην Κρήτη μπορεί να συναντήσει κανείς φαινόμενα που για άλλους τόπους θα ήταν εντελώς παράδοξα. Να δει βοσκούς να μελετούν ιστορίες και Ερωτόκριτους, ξωμάχους –σαν τον Λευτέρη– να ανακατεύουν στο λόγο τους ιστορικά παραδείγματα που εκπλήσσουν. Ο Λευτέρης είναι ο τελευταίος θεματοφύλακας των πικρών βιωμάτων που μετουσιώθηκαν κι έγιναν δάκρυ αστείρευτο, που μεταλλάχτηκαν κι έγιναν μνήμη ακατάλυτη, που μεταμορφώθηκαν κι έγιναν πείσμα για λευτεριά, δικαιοσύνη κι αξιοπρέπεια.

    Ο «απαγορευμένος» ήρωας

    Καθώς περνώ το κατώφλι βλέπω απέναντι στον τοίχο μια φροντισμένη κορνίζα με την ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός νέου άνδρα.

    -Ο Σταύρος; ρωτώ.

    -Ναι, ο Σταύρος, απαντά ο γέροντας οικοδεσπότης κι ένα δάκρυ αυλακώνει το πρόσωπό του.

    Αναρωτιέται κανείς αν ο πόνος μπορεί να κρατήσει τόσα χρόνια. Το δάκρυ του Λευτέρη είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να ξεχνούν, σε όσους θέλουν να μας κάμουν να ξεχάσομε την ιστορία αυτού του τόπου, τα βάσανα αυτού του λαού.

    Για δεκαετίες ολόκληρες το όνομα του Σταύρου ήταν σχεδόν απαγορευμένο, όπως και η θυσία του. Κανείς δεν μιλούσε για το παλικάρι του Σοκαρά, μέχρι που δυο λόγιοι του χωριού, ο Γιώργος Καρτσωνάκης και ο Σήφης Κοσόγλου, κατάφεραν να τον αποκαταστήσουν και να παραδώσουν στην ιστορική μνήμη την άσπιλη μορφή ενός παιδιού που έσφιξε τα σαγόνια –δόντια δεν του είχαν αφήσει- και έπνιξε τον αβάσταχτο πόνο για να μη μαρτυρήσει τα μυστικά του αγώνα!
    Ψυχωμένο παλικάρι ο Σταύρος ανέβηκε από μικρός στα αντάρτικα λημέρια. Εκεί, στην ελεύθερη πατρίδα των Ελλήνων, γνώρισε τους Καπεταναίους και τα ανταρτόπουλα.

    -Δεν ήξερα τι είναι το ΕΑΜ, ήμουν μικρός εγώ, λέει ο Λευτέρης. Για πρώτη φορά το άκουσα από τον αδελφό μου. Τον Αύγουστο του ’44 ετοιμαζόταν να φύγει από το σπίτι. Την ώρα που άλλαζε τα ρούχα του, άνοιξα ένα φάκελο που κρατούσε και τον διάβασα. Θυμάμαι ακόμη, κοντά εβδομήντα χρόνια μετά, τι έγραφε: «Ντροπή στον κρητικό λαό να τον κρατούν στη σκλαβιά μερικές χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες».

                Λίγα λεπτά αργότερα ο Σταύρος έφευγε από το σπίτι. Έπρεπε να φέρει σε πέρας μιαν αποστολή που του είχαν εμπιστευτεί.. Να μεταφέρει ένα μήνυμα από το ΕΑΜ του Σοκαρά στα βουνά, στα Αστερούσια, στο χωριό Αχεντριάς, στον Παπαδάκη, έτσι λέγανε τον παραλήπτη.

                Η αποστολή πήγε καλά. Ο Σταύρος παρέδωσε το μήνυμα και πήρε το δρόμο του γυρισμού. Κατηφόρισε από τα μονοπάτια των Αστερουσίων, έφτασε στα πρώτα χωριά του κάμπου. Περνώντας από το Μεσοχωριό βρέθηκε να περπατά μέσα στην κοίτη του ποταμού Αναποδάρη. Από εκεί περνούσε ο δρόμος για το χωριό του. Έσερνε ένα μουλάρι φορτωμένο και προχωρούσε.
    Μερικές φορές, όμως, η τύχη παίζει παράξενα παιγνίδια. Οι Γερμανοί είχαν κάμποσους χωρικούς και τους είχαν ζέψει στην αγγαρεία. Δούλευαν εκεί κοντά. Οι κατακτητές, αξιωματικοί και στρατιώτες τους επιτηρούσαν.

                Ο λόγος πάλι στον Λευτέρη:

    -Τον είδε τον Σταύρο ένας δικός μας, Γκεσταμπίτης, ένας Πήλιος Γούσης, και λέει στον Γερμανό: «Αυτός με το μουλάρι είναι ύποπτος». Περικύκλωσε ο στρατός το παιδί, το έπιασαν. Είχε φορτωμένα δυο δεμάτια σφάκες (πικροδάφνες) στο μουλάρι. Πήρε ο αξιωματικός ένα μαχαίρι και έκοψε τα δεματικά. Οι σφάκες σκορπίστηκαν στη γη κι από μέσα τους πετάχτηκε ένα όπλο, κάμποσα φυσίγγια, και μερικά γράμματα.

                Το όπλο τού το είχε δώσει ο Παπαδάκης να το φέρει στο χωριό, στο ΕΑΜ. Τον συνέλαβαν αμέσως, τον πήγαν στον Πύργο στο Φρουραρχείο, μετά τον πήγαν στον Χάρακα, πάλι στο Φρουραρχείο, κι από κει στις Μοίρες. Όταν ήταν στο Χάρακα φώναξαν τον πατέρα μου, ήταν γέρος άνθρωπος πια και δεν ήξερε τίποτε. «Πού είναι οι γιοί σου;» τον ρώτησαν, εμείς είμασταν τέσσερα αδέρφια. «Στο χωριό είναι», τους απάντησε. «Και ο Σταύρος;» τον ξαναρωτούν. Πάγωσε ο γέρος γιατί κατάλαβε ότι τον είχανε πιάσει. Τους απάντησε ότι ο Σταύρος βόσκει τα πρόβατα…

    Στον σταυρό!

                Πάνω από τις Μοίρες στα ψηλώματα, κοντά στον μικρό οικισμό Βρέλη, είχαν εγκαταστήσει φυλάκια οι κατακτητές. Εκεί πήγαν τον Σταύρο. Τον έκλεισαν σε ένα παλιό πετρόχτιστο καλύβι και άρχισαν να τον βασανίζουν. Γερμανοί και γερμανοπροσκυνημένοι προδότες εξάντλησαν την αγριότητα και το μένος τους. Άκουγαν οι κάτοικοι τις βρισιές και τα ουρλιαχτά των κατακτητών, άκουγαν και τα βογκητά του παλικαριού. Κάποιοι προσπάθησαν να πλησιάσουν, να βοηθήσουν. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να του δώσουν ένα ποτήρι νερό.
    Οι βασανιστές προσπαθούσαν να κάμουν τον Σταύρο να μιλήσει. Όσο κρατούσε το στόμα του κλειστό, τόσο θύμωναν, πείσμωναν… Σκύλιαζαν.

                Στο μεταξύ ο γέρο Σταμάτης, ο πατέρας του, είχε αρχίσει τον αγώνα της αναζήτησης. Πήγε παντού. Έψαχνε το παιδί του. Αρχαία τραγωδία θυμίζει η προσπάθεια του πατέρα να σώσει το Σταύρο του. Ήθελε να παρακαλέσει. Ίσως να μαλάκωνε η καρδιά του κατακτητή. Τελικά κατάφερε να μάθει πως το παιδί του βρισκόταν στο Βρέλη.

                Ό,τι κι αν γραφτεί σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά, δεν θα μπορέσει να δώσει την εικόνα της συμφοράς. Δεν τον πρόλαβε ζωντανό τον γιο του ο γέρο Σταμάτης.

                Οι κάτοικοι του μικρού οικισμού ήταν οι μάρτυρες ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη. Ήταν αυτοί που έδωσαν πληροφορίες στην οικογένεια… Οι μαρτυρίες τους, όμως, δεν σώθηκαν σε κανένα επίσημο έγγραφο. Η πατρίδα δεν θεώρησε σκόπιμο να ανασκαλέψει την υπόθεση, να τιμήσει τον ήρωα και να αποκαλύψει τη θηριωδία. Η οικογένεια, όμως, δεν μπορεί να ξεχάσει. Ξέρουν ότι του έβγαλαν τα νύχια, του έβγαλαν τα δόντια, του πετσόκοψαν τα πόδια και τα χέρια, τον κατακρεούργησαν.

                Ένα από τα μαρτύρια, όχι όμως το τελευταίο, ήταν ο σταυρός! Τόλμησαν ακόμη και να τον σταυρώσουν!

    Ακρωτηριασμένο και αιμορραγούντα τον ανέβασαν στο σταυρό. Κι όταν οι Γερμανοί κι οι εδώ συνεργάτες τους είδαν κι απόειδαν, κι όταν κατάλαβαν πως αυτό το σκληροτράχηλο παλικάρι δεν πρόκειται να μιλήσει, τον έβαλαν κάτω από τις ερπύστριες. Αυτή θα ήταν η τελευταία απειλή.

                Έβαλαν μπροστά τη μηχανή του τανκ. Ο Σταύρος έμεινε αμίλητος! Κράτησε το στόμα του κλειστό ακόμη κι όταν άρχισε να κινείται το θηριώδες όχημα, ακόμη κι όταν άρχισε να πολτοποιείται το κορμί του. Κι ύστερα τον άφησαν εκεί. Ανακατωμένες οι σάρκες με το χώμα. Τον παράτησαν άθαφτο σ’ ένα χωράφι.

    Ο άταφος νεκρός

    Τις νύχτες, που αλυχτούσαν τα σκυλιά και προσπαθούσαν να χορτάσουν την πείνα τους τρώγοντας ανθρώπινες σάρκες, ένας συγγενής των Ανδρεαδάκηδων πήρε την απόφαση.

    Να ’τη πάλι την αρχαία τραγωδία μπροστά μας! Το ελληνικό ήθος που έρχεται μέσα από τη διαρκώς ανακυκλούμενη φωνή της Αντιγόνης. Ο θείος νόμος είναι πιο δυνατός από τον ανθρώπινο. Οι νεκρικές τιμές δεν αποτελούν τυπική υποχρέωση των συγγενών αλλά έκφραση αξιών, έκφραση ήθους. Κανένας νεκρός δεν πρέπει να μένει άταφος. Μόνο που ο Πολυνείκης, ο άταφος της αρχαίας τραγωδίας, είχε κατηγορηθεί ως εχθρός της πατρίδας του. Ο Σταύρος ήταν εχθρός των κατακτητών της πατρίδας του! Τα αρχέτυπα του πολιτισμού μας επανέρχονται κάθε φορά που μια καινούργια Αντιγόνη περιφρονεί τους νόμους των ισχυρών τούτου του κόσμου.

    Λέει ο Λευτέρης:

    - Είχα ένα θείο στο Βρέλη. Πήγε αυτός να τον πάρει από εκεί και να τον θάψει. Αλλά δεν μπορούσε ούτε να σιμώσει γιατί από πάνω, στο ύψωμα, είχανε στήσει το φυλάκιό τους οι Γερμανοί. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει εκεί κοντά. Τελικά, τόλμησε, δεν λογάριασε τον κίνδυνο, πήρε όσα κομμάτια κατάφερε να μαζέψει και τα έθαψε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Τέσσερις φορές έχω πάει εκεί που τον σκότωσαν.

                Την πρώτη φορά είδα το αίμα, είχε ποτίσει τη γη, φαινόταν για πολύ καιρό.
    Ύστερα από χρόνια πολλά ήρθαν και οι επίσημες επιβεβαιώσεις για τα βασανιστήρια του Σταύρου· τα έγγραφα των δικαστηρίων που μιλούσαν συγκαλυμμένα.

    Ήταν οι απολογίες των δοσίλογων. Τα πιο «τρανταχτά» ονόματα προδοτών που έδρασαν στη Μεσαρά ήταν ανακατεμένα στην ιστορία του μικρού ήρωα. Μετά την απελευθέρωση οι δοσίλογοι έπρεπε να απολογηθούν για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει. Αρκέστηκαν να μιλήσουν μόνο για «σκληρά βασανιστήρια», όπως αποκαλύπτει ο Καρτσωνάκης, ο άνθρωπος που έριξε άπλετο φως στις πιο σκοτεινές πτυχές μιας υπόθεσης την οποία κάποια άνομα συμφέροντα ήθελαν να κρατήσουν στο σκοτάδι.

    Μέσα από τις κρυπτικές απολογίες των δοσιλόγων, μέσα από τη σιωπή των γερμανικών πηγών, μέσα από τη συνενοχή των ντόπιων και ξένων εξουσιών, που δεν τιμώρησαν ποτέ τους εγκληματίες πολέμου, δεν είναι εύκολο να ανασυνθέσει κανείς τις λεπτομέρειες του ιστορικού παρελθόντος. Ούτε και να μάθει με πόση περιφρόνηση στάθηκε ένα παλικάρι μπροστά στο θάνατο.

    Ο Λευτέρης βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει την αφήγηση.

    -Χρόνια μετά έγινε η εκταφή των οστών του. Μας είπανε στο Βρέλη: «Μην περιμένετε να βρείτε κόκαλα, δεν υπάρχουν». Βρήκαμε μόνο ένα οστό της μιας κνήμης και μια κάτω γνάθο. Ούτε δόντια, ούτε πλευρά, ούτε τίποτα. Μόνο μερικά πολτοποιημένα κόκαλα ήταν θαμμένα εκεί.

    Όταν η φρίκη αποτυπώνεται σε ένα ζευγάρι στιβάνια!

    Πέρασαν λίγες μέρες μετά την ταφή. Ο γέρο Σταμάτης ανηφόρησε στο Βρέλη παρέα με κάποιον συγγενή του. Ας τα έσκιαζε όλα η φοβέρα. Αλλά, ποια φοβέρα να σταματήσει έναν χαροκαμένο πατέρα; Από μακριά είδε τα αίματα. Δίπλα κομμάτια από σκισμένα ρούχα και λίγο πιο κει ένα ζευγάρι στιβάνια. Ήταν του Σταύρου!

    Ο συγγενής έσκυψε, έκανε να τα μαζέψει. Τα υποδήματα του νεκρού ήταν πολύτιμα εκείνα τα χρόνια· οι άνθρωποι περπατούσαν ξυπόλητοι, θα ήταν πολυτέλεια να τα παρατήσουν εκεί. Την ώρα που τα σήκωνε δεν άντεξε. Μια κραυγή πόνου βγήκε από το στόμα του… Τα στιβάνια δεν ήταν άδεια! Μέσα στο κουφάρι τους είχαν μείνει κομμάτια από σάρκες. Τα πόδια του Σταύρου!
    Ειπώθηκε ότι του έκοψαν τα πόδια με τσεκούρι. Κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σάρκες του ήρωα είχαν μείνει μέσα στα στιβάνια του. Και ότι τα στιβάνια αυτά ήταν σκισμένα στο ύψος των αστραγάλων, ήταν κομμένα και το πετσί κρεμόταν. Άλλο φρικτό σημάδι της συμφοράς.

    Η συνέχεια της ιστορίας φανερώνει μέσα από πόσες κακοτοπιές, στερήσεις και βάσανα πέρασε αυτός ο λαός. Ο συγγενής παρακάλεσε τον γέρο Σταμάτη να πάρει τα στιβάνια και να τα δώσει στον μικρό γιο του, τον Λευτέρη. Ούτε να τ’ ακούσει ο τραγικός πατέρας. Τελικά τα πήρε άλλος συγγενής, τα πήγε σε τσαγκάρη, έκοψε τα πετσιά που κρέμονταν, τα έκανε παπούτσια και τα έδωσε σε ένα παιδί να τα φορέσει.

    Τραγωδία χωρίς κάθαρση

    Δώδεκα του Αυγούστου του 1944 σκοτώσανε τον Σταύρο. Πέρασαν πέντε μέρες. Και στις δεκαεφτά του ίδιου μήνα ο Σοκαράς έμελλε να ζήσει ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της ιστορίας του. Στις δεκαέξι το βράδυ πήγε εκεί ο δοσίλογος Πρόεδρος γειτονικού χωριού.

    Μίλησε στους χωρικούς. Τους είπε να μη φύγει κανείς από το σπίτι του γιατί θα έρχονταν την επόμενη οι Γερμανοί για γυμνάσια. Όποιος έμενε δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Όποιος έφευγε θα πλήρωνε ακριβά την αποκοτιά του.
    Το απόβραδο της άλλης μέρας βρήκε το χωριό πνιγμένο στο θρήνο. Οι Γερμανοί είχαν πράγματι μεταβεί στο Σοκαρά, αλλά όχι για γυμνάσια όπως έλεγε ο προδότης. Είχαν πάει για να σκοτώσουν! Είκοσι εφτά ήρωες ήταν τα νέα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

    Είκοσι εφτά προγραμμένοι!

    Και ενώ τα σπίτια του Σοκαρά άδειαζαν, και ενώ το μοιρολόι γινόταν απελπισία και η πείνα γινόταν αχώριστος σύντροφος των επιζώντων, μια καινούργια τραγωδία χτυπούσε την πόρτα των Ανδρεαδάκηδων… Κάποιοι είχαν πιστέψει ότι ο Σταύρος είχε λυγίσει. Και ότι είχε αποκαλύψει τα ονόματα των οργανωμένων στην αντίσταση. Το τίμημα βαρύ, ασήκωτο. Δεν έφτανε η συμφορά και το μοιρολόι. Ήρθε η υποψία να χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας. Τέτοιες εποχές κανείς δεν κάθεται να σκεφτεί. Αποδείξεις εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν.

    Κάπως έτσι κορυφώθηκε η τραγωδία. Ο νεκρός ήρωας θα μπορούσε να γίνει φαρμακός. Και είναι αλήθεια ότι μια βαριά σιωπή σκέπασε για δεκαετίες ολόκληρες τη μνήμη του.

    Λέει ο Γιώργος Καρτσωνάκης:

    -Αν είχε ομολογήσει ο Σταύρος, τότε θα είχαν πιάσει τους ιθύνοντες του ΕΑΜ. Αλλά αυτούς δεν τους έπιασαν. Όλοι ξέρουν σήμερα ποιοι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τη σφαγή του Σοκαρά. Ο κατάλογος των προγραφών συντασσόταν για κάμποσους μήνες.
                Η αποκάλυψη των μαρτυρικών καταθέσεων στο δικαστήριο των δοσιλόγων έδωσε νέα δυναμική στην ιστορία. Και νέα πνοή στη μνήμη. Την ανάστησε. Ναι, εξήντα πέντε χρόνια μετά. Το 2009, με πρωτοβουλία των Σοκαριανών, που μπορούν να περηφανεύονται σήμερα για όλους τους ήρωες τους. Και για τον Σταύρο…

    Νομικό παράδοξο

    Η δολοφονία του Ανδρεαδάκη έμεινε ατιμώρητη. Το δικαστήριο των δοσιλόγων που συνεδρίασε μετά την απελευθέρωση, στις 14 Μαρτίου 1946, ήξερε απλά ότι είχαν σκοτώσει ένα παιδί κοντά στο Βρέλη. Κατηγορούμενος για τη δολοφονία ο συνεργάτης των Γερμανών Μαγιάσης. Το δικαστήριο τον απάλλαξε. Όχι επειδή δεν συμμετείχε στο αποτροπιαστικό έγκλημα, αλλά… επειδή τάχατες δεν ήταν γνωστό το όνομα του θύματος. Ο Καρτσωνάκης αποκαλύπτει το σχετικό επίσημο έγγραφο και ρίχνει περισσότερο φως στην τραγωδία:

    «Το δικαστήριον κηρύσσει τον κατηγορούμενο Ν. Μαγιάση αθώο λόγω αμφιβολιών της κατηγορίας ότι εξετέλεσε, μετά Γερμανού στρατιώτου, κατ΄ Αύγουστον 1944, μεταξύ Μοιρών και Αγίου Αντωνίου, ένα παιδί ηλικίας 18-19 ετών αγνώστου ονοματεπωνύμου, με την κατηγορία ότι απέκρυπτε όπλα…»
                Και συνεχίζει ο φιλίστορας δικηγόρος:

    «Στα παγκόσμια ποινικά χρονικά δεν υπάρχει παρόμοιο φαινόμενο, να έχομε έναν άνθρωπο, που βρίσκεται νεκρός σε συγκεκριμένο τόπο, που προσδιορίστηκε η ηλικία του και ο χρόνος του θανάτου, που αποκαλύφθηκε η αιτία για την οποία συνελήφθη και εκτελέστηκε, να παραπέμπεται με βούλευμα κατηγορούμενος για τον φόνο αυτό και η ανάκριση, ο Εισαγγελέας (τότε λεγόταν ειδικός Επίτροπος) και τελικώς και το δικαστήριο […] να αναφέρει ότι το θύμα είναι αγνώστου ονοματεπωνύμου…»
                Εν ολίγοις: Δεν υπάρχει όνομα, άρα δεν υπάρχει… έγκλημα!

    Η αλήθεια, βέβαια, δεν είναι αυτή. Το όνομα ήταν γνωστό από άλλες υποθέσεις.
                Όσο για τον Μαγιάση… Αυτός καταδικάστηκε πολλές φορές σε θάνατο για τα αναρίθμητα εγκλήματά του. Αλλά δεν πρόλαβαν να τον εκτελέσουν. Τον έσφαξε ένας Ανωγειανός, ο Βρέντζος ή Τηγανίτης, μέσα στο ίδιο το δικαστήριο!


                Γράφε Ιστορία τα ψέματά σου αράδα

    Καθώς βαδίζω στους δρόμους του Σοκαρά συλλαμβάνω τον εαυτό μου να σιγοψιθυρίζει τους γνωστούς στίχους του Βάρναλη:

    Γράψε ιστορία τα ψέματά σου αράδα  και βλόγα τον φονιά, βρίζε το θύμα…

    Είναι τραγωδία ο βασανιστικός θάνατος ενός ανθρώπου. Είναι μεγαλύτερη τραγωδία να τον βαραίνει μια αναπόδεικτη υποψία.

    Χρειάστηκε να περάσουν εξήντα πέντε χρόνια μέχρι την τελική αποκατάσταση του ήρωα. Η κάθαρση θυμίζει σκηνικό αρχαίας τραγωδίας. Ο ήρωας μπορεί να αναπαύεται πλέον. Ως ήρωας!

    Η ιστορία που δεν διδάσκεται:

    Την ιστορία του Σταύρου Ανδρεαδάκη θα πρέπει να τη διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Όχι μόνο στα ελληνικά· στα σχολεία όλου του κόσμου, και κυρίως της Γερμανίας, θα πρέπει να διδάσκεται. Για να μαθαίνουν οι μελλοντικές γενιές των ανθρώπων πόση δύναμη και πόσο κουράγιο μπορεί να κρύβει η καρδιά ενός δεκαοκτάχρονου παιδιού. Για να καταλάβουν πόση αγριότητα και απανθρωπιά μπορούν να κρύβουν οι ψυχές των ναζιστικών ανδρείκελων.

    Σταύρος Ανδρεαδάκης, ετών 18. Ένας ήρωας που τον αγνόησε η ιστορία, τον περιφρόνησε η κοινωνία και τον τιμώρησε η πολιτεία!

    Κανείς δεν θα μάθει ποτέ με πόση περιφρόνηση αντιμετώπισε εκείνους που του έβγαζαν ένα – ένα τα δόντια. Του έκοβαν ένα – ένα τα δάκτυλα. Του έκοψαν (μάλλον με τσεκούρια) τα πόδια.

    Κανείς δεν θα μάθει τα τελευταία λόγια ενός παλικαριού που αγαπούσε τη ζωή. Και τη λευτεριά. Μπορούμε μόνο να τα μαντέψομε.

    Πηγή: http://www.karmanor.gr/