Συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Λιμενικού Σώματος, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

31 Οκτ 2014

Από την συνέντευξη τύπου αποστράτων, εν ενεργεία στρατιωτικών και ΣΑ

"Στρατιωτικοί – Σ.Α.: Το «ψηλά το κεφάλι», το μήνυμα στην κυβέρνηση, το 1 εκ. ψήφοι και ο «άσσος στο μανίκι» της κυβέρνησης
Σε  μια συνέντευξη τύπου που είχε από όλα, ακόμα και μια λιποθυμία ηλικιωμένου, και ένταση και αποχωρήσεις όταν κάποιοι όπως είπαν άκουσαν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους θεσμούς των Ενώσεων – Ομοσπονδιών και τον πρωθυπουργό, και δημόσια διχογνωμία για τον όρο ένστολος , και επίκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει την επιρροή του, οι Στρατιωτικοί εε και εα, και τα εε και εα Στελέχη των Σ.Α. έστειλαν μήνυμα κινητοποιήσεων στην κυβέρνηση, αγωγών και προσφυγής και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το τελευταίο περιθώριο που φαίνεται πως δίδεται είναι μέχρι τις 5/11 για να παρουσιαστεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα (για τα μόλις 144,4 εκ Ευρώ που τονίστηκε πως είναι το «κόστος») για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ενώ όπως ειπώθηκε ο Σταικούρας ήδη δήλωσε πως θα είναι έτοιμος την επόμενη εβδομάδα.
Ετοιμοπόλεμοι εμφανίστηκαν οι Απόστρατοι, σημειώνοντας πως το «ψηλά το κεφάλι» έχει να κάνει και με τους αγώνες αλλά και στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως συνολικά ΣΑ και ΕΔ εκπροσωπούν 1 εκ ψηφοφόρων. Αυτό που πάθαμε εμείς με το ΣτΕ θα το πάθουν και άλλοι αύριο και ο λαός που θα δείξει την δυσαρέσκεια του όχι μόνο με την ψήφο του αλλά και με την αγάπη του το ξέρει ήταν το μήνυμα του Α. Τσουκαρακη
Μηνύματα που έχουν φτάσει στην κυβέρνηση…
Και από τους συνάδελφους των Στελεχών ΣΑ και ΕΔ που τώρα είναι βουλευτές ή στελέχη σε κόμματα αλλά και γενικότερα…
Πλήν όμως στην κυβέρνηση, (αλήθεια; ψέμματα; ποιος ξέρει…) δείχνουν μια κάποια …ψυχραιμία

Λένε όπως μαθαίνουμε,  πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης τα Στελέχη των ΣΑ και ΕΔ δεν θα ψηφίσουν μόνο για το ΣτΕ…αλλά και για άλλα που σχετίζονται και που δεν σχετίζονται με την καθημερινοτητα τους…"

yened.wordpress.com

30 Οκτ 2014

Ένταση στη σύσκεψη φορέων ε.ε. & ε.α. στελεχών ΕΔ & ΣΑ, λόγω "δημοκρατικότητας" που επέδειξαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων αποστράτων του ΥΕΘΑ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο κ. Φωτόπουλος πρότεινε για ομιλητές της αυριανής συνέντευξης 4 άτομα: τον ίδιο για να εκπροσωπήσει όλα τα Σ.Α., έναν από τους τρεις  Θεσμικούς να εκπροσωπήσει τις Ενώσεις Αποστράτων, τον κ. Τσουκαράκη για τους εν ενεργεία και ένα από τους υπολοίπους φορείς ΝΠΙΔ. Οι τρείς Ενώσεις απαίτησαν να είναι και οι τρεις παρόντες και μάλιστα ένας εξ αυτών απείλησε ότι θα αποχωρήσουν..... Δημιουργήθηκε μια μεγάλη ένταση όπου ακούστηκε και το "εμείς και κανένας άλλος φορέας από τους ΝΠΙΔ" .

Το κείμενο είναι αντιγραμμένο από το fb. Ευχαριστούμε

Η Συνέντευξη την Πέμπτη 30/10/2014 ώρα 11.00 ξενοδοχείο Αμαλία – Πλατεία Συντάγματος

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 600/14/6α
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Συνέντευξη την Πέμπτη 30/10/2014 ώρα 11.00 ξενοδοχείο Αμαλία – Πλατεία Συντάγματος
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, η τέταρτη κατά σειράν συνάντηση των Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Οργανώσεων των υπηρετούντων και αφυπηρετησάντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας με αντικείμενο κυρίως το αίτημά μας για πλήρη συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών στο διατακτικό των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, ήτοι στην επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προ των τελευταίων περικοπών επίπεδα.
Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε για άλλη μια φορά από όλους η έντονη ανησυχία μας, καθόσον το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί επισήμως στην επιζητούμενη ενημέρωση των φορέων μας, με αποτέλεσμα οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όχι μόνο να είναι έωλες, αλλά και να κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν εντός του χρόνου που ανακοινώθηκε. Αν ως την επόμενη εβδομάδα δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, είναι βέβαιον ότι η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων θα μετατεθεί για το νέο έτος.
Επειδή, η υπομονή που επιδείξαμε εκλαμβάνεται προφανώς είτε ως αποδοχή των κυβερνητικών αποφάσεων είτε ως αδυναμία παρέμβασής μας, αποφασίστηκε ομόφωνα:
Α. Να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα δίκαια αιτήματά μας μέσω κοινής συνέντευξης τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο το πρωί και ώρα 11.00 στο ξενοδοχείο Αμαλία (Πλατεία Συντάγματος).
Β. Να υπάρξει κλιμάκωση των ενεργειών μας ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή δεδομένου ότι η πολιτική των περικοπών πλήττει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων ανεξαιρέτως των στελεχών τους στην ενέργεια και στην σύνταξη.
Γ. Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι Εθνικές Επέτειοι αποτελούν ημέρες ιστορικής μνήμης που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τιμούμε καθημερινά, εκφράζοντας την αταλάντευτη βούλησή μας για αδιάκοπη και σθεναρή προάσπιση τόσο των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών του λαού μας όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας.
Στη συνάντηση πέραν των Προεδρείων των Ομοσπονδιών μας, συμμετείχαν:
Π.Ο.Ε.Σ. Πρόεδρος Αντ/ρχης ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Ανέστης, Π.Ο.Α.Α.Σ.Α Πρόεδρος Υπ/γος ε.α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος και Ειδικός Γραμματέας Α/Δ' ε.α. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας, Ε.Α.Α.Ν. Πρόεδρος Αντιναύαρχος ε.α. ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ Σπυρίδων, Ε.Α.Α.Α. Πρόεδρος Αντιπτέραρχος ε.α. ΙΑΤΡΙΔΗΣ Κων/νος, Ε.Α.Α.Σ. Αντιπρόεδρος Υποστ/γος ε.α. ΡΟΖΗΣ Βασίλειος, και Μέλος Δ.Σ. Αντ/γος ε.α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Ηλίας, Α.Ν.Ε.Α.Ε.Δ. Πρόεδρος Αντιναύαρχος ε.α. ΡΟΪΔΗΣ Γεώργιος, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ. Μέλος Δ.Σ. Σημαιοφόρος ε.α. ΣΟΦΙΑΝΟΣ Δημήτριος , Σ.Α./ΣΤΥΑ Πρόεδρος Σμήναρχος ε.α. ΦΑΛΤΑΙΤΣ Δημήτριος, Π.Ο.Σ. Πρόεδρος Ταξίαρχος ε.α. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος, ΠΣΑΑΕΔ & Σ.Α. Πρόεδρος Ταξίαρχος ε.α. ΑΚΡΙΩΤΗΣ Κων/νος.
Παρακαλούμε τους κ.κ. δημοσιογράφους να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και να συμμετάσχουν στη συνέντευξη τύπου.

29 Οκτ 2014

Δημόσια υγεία και μάλιστα υψηλού επιπέδου

Δημόσια υγεία και μάλιστα υψηλού επιπέδου

Αντιγράφουμε από το fb:
ΝΝΑ...............................
1. ΜΑΙΟΣ 2014 ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ............
2. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 24/10/2014
3. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΞΟΝΙΚΗ
4. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΣ 15/1/2015.........ΟΚ ΛΕΩ
ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΕΝΗ ΤΟ 2014.....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
5. ΤΗΛ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2015 ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2015.......ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ
ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΟΥ 2015 Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ
ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ..............



Όλα αυτά ενώ όλοι έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους: οι ΕΑΑ (ΝΠΔΔ), τα Γενικά επιτελεία, ο Υπουργός, η Κυβέρνηση .....
Όλοι έχουν κάνει "ότι ήταν δυνατό" υπό τις παρούσες συνθήκες ...
Και για τις "συνθήκες" ποιος φταίει ρε;; Εμείς;;
Όχι ότι οι πριν  συνθήκες ήταν καλύτερες. Ούτε αυτές!

Θέλουμε Υγεία παιδεία ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΖΩΗ μας όπως αρμόζει για τον 21ο αιώνα για ΟΛΟΥΣ. 
Γιατί τι να το κάνουμε αν εμείς έχουμε ένα ΝΝΑ, ΓΝΑ, ΝΙΜΤΣ άριστο και τα παιδιά και το εγγόνια μας, θέλουν μια περιουσία για να βρουν την υγειά τους; 

28 Οκτ 2014

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 
Τιμούμε τους ήρωες του Αλβανικού μετώπου!



Εύγε  στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και καλή τους δύναμη
Είμαστε δίπλα τους!


Στις σημερινές συνθήκες, ο Λαός μας ας "σηκώσει ψηλά το κεφάλι" και να αντιμετωπίσει τον πραγματικό του εχθρό, χωρίς ηττοπάθεια, όσο ανίκητος κι αν του φαίνεται, ότι είναι

24 Οκτ 2014

Η φωτογραφία μπορεί να είναι αρχείου, αλλά σήμερα οι καταστροφές σε πολλές περιοχές της Αθήνας ειναι μεγαλύτερες

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
"Μέχρι νεωτέρας, στους δρόμους παύει να ισχύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Αντ' αυτού, θα ισχύει ο Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεως εν Θαλάσση".

Αντιγραμμένο από το fb. Ευχαριστούμε

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί στην Ευρώπη

Οι απόστρατοι παρόντες στο EUROMIL και στο FMMA


Με τον πρόεδρο του EUROMIL Emmanuel Jacob
Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ο EUROMIL, είναι ένας Ευρωπαϊκός οργανισμός που ασχολείται με τα ανθρώπινα και επαγγελματικά δικαιώματα των στρατιωτικών ενώσεων που είναι μέλη του. Οι παρεμβάσεις του απευθύνονται πρωτίστως στο Ευρωκοινοβούλιο και δευτερευόντως στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του, χωρίς όμως να επεμβαίνει και στις πολιτικές τους.

Απαριθμεί 40 ενώσεις μεταξύ αυτών και η ΑΝΕΑΕΔ (Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων), η οποία είναι μέλος του EUROMIL από το 2012. Επίσης, από το 2013 η ΑΝΕΑΕΔ είναι και μέλος του FMMA (Forum of Mediterranean Military Associations), ομάδας χωρών του "Νότου", που δρα υπό την ομπρέλα του EUROMIL.

Κάθε έξι μήνες, γίνεται μια προεδρειακή σύνοδος ανά τις χώρες μέλη του οργανισμού, όπου συζητούνται τα θέματα που απασχολούν τις ενώσεις και καταλήγουν σε ενέργειες παρέμβασης προς το Ευρωκοινοβούλιο από τον EUROMIL
Ας σημειωθεί ώστε να γίνει γνωστό στους περισσότερους, ότι η ΑΝΕΑΕΔ, έχει αναλάβει την οργάνωση της επόμενης Συνόδου του EUROMIL στην Αθήνα, στις 17 και 18 Απριλίου του 2015.
European Organization of Military Associations

Μπορεί η προηγούμενη σύνοδος του Euromil (24 και 25 Απριλίου) στην Λισαβόνα, να έγινε υπό τη σκιά της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, η πρόσφατη όμως στη Ρώμη, (17 και 18 Οκτωβρίου), έγινε πραγματικά υπό το φως της πρόσφατης  καταδικαστικής για τη Γαλλία απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ). 

Είναι η πρώτη απόφαση του ΕΔΑΔ, που ερμηνεύει την εφαρμογή της για το στρατιωτικό προσωπικό και ρητά τεκμηριώνει ότι: «η άσκηση από το στρατιωτικό προσωπικό της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι θα μπορούσε να υπόκειται σε νόμιμους περιορισμούς, μια γενική όμως απαγόρευση για τη ίδρυση ή την ένταξη σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο, παραβιάζει την ίδια την ουσία της ελευθερίας αυτής». 
Η Ιταλία και περισσότερο η Ελλάδα είναι από τις Ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αρνούνται την νομιμοποίηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι για το στρατιωτικό προσωπικό. 

Σαράντα εθνικές αντιπροσωπείες απ όλη την Ευρώπη μεταξύ αυτών και η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.συμμετείχαν στη σύνοδο του EUROMIL. Αυτή τη φορά, προσκεκλημένη ήταν και η Π.Ο.Ε.Σ., ως υποψήφια ομοσπονδία προς ένταξη. 

Επίσης για πρώτη φορά, παρευρέθηκε και Τούρκικος στρατιωτικός σύνδεσμος, ο οποίος υπέβαλε και αίτηση ένταξης. Προς τούτο, ακολούθησε ψηφοφορία των μελών της Συνόδου και οι Τούρκοι εντάχθησαν στο EUROMIL, κατα αρχήν ως παρατηρητές για τα επόμενα δυο χρόνια.

Εδώ χρήζει να αναφερθεί, πως τόσο ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών του Κυπριακού του Στρατού, όσο και οι Ελληνικές  ενώσεις, (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. και ΕΤ.ΑΛ), δεν ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας. Η ανωτέρω ενέργεια και όσον αφορά την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. και την ΕΤ.ΑΛ., ανέκυψε καθαρά από συνειδησιακούς λόγους και όχι βασισμένη σε κάποια  απ τις αρχές του Καταστατικού του Euromil, βάσει του οποίου η Τουρκική Ένωση, είναι πλήρως εναρμονισμένη προς αυτό.

Με τον σύνδεσμο Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού

Forum of Mediterranean Military Associations

Στο δεύτερο τμήμα της συνόδου της πρώτης μέρας, έλαβε χώρα και η 11η συνεδρίαση του FMMA.  
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία, με τους εκπροσώπους των ενώσεών τους, συζήτησαν επί των θεμάτων που τους απασχολούν. 

Ο γράφων, που είναι και ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΑΕΔ στο EUROMIL και FMMA, πλέον δεν εκπλήσσεται με το κατά πόσον είναι κοινά τα προβλήματα που απασχολούν το Νότο της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν εδώ στη χώρα μας και μας αφορούν, είτε ως Έλληνες πολίτες, είτε ως εν ενεργεία στρατιωτικούς, είτε ως απόστρατους, ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν και στις άλλες χώρες του FMMA. 

Και εκεί πωλούν λιμάνια δρόμους κι αεροδρόμια. Κι εκεί κόβουν μισθούς συντάξεις και υπηρεσίες πρόνοιας. Η μόνη μας διαφορά, είναι ότι αυτοί, έχουν καταφέρει κατά κάποιο τρόπο και ανακόψει την επιθετική πολιτική των κυβερνήσεών τους, μέσω των αντιδράσεών τους.

Η ΑΝΕΑΕΔ, ως η ένωση χώρας που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι, εμφανέστατα η πιο δυναμική παρουσία στο συνέδριο, από άποψη αιτημάτων και ενεργειών δράσης. Έξι συγκεκριμένες προτάσεις της για ενέργειες, έτυχαν καθολικής αποδοχής από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του FMMA.
Επίσης, η χρησιμοποίηση του ρήματος "We demand" (απαιτούμε), στο κοινό ανακοινωθέν προς Euromil για προώθηση στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αίτημα της ΑΝΕΑΕΔ.

Εν ολίγοις αγαπητοί συνάδελφοι, να ξέρετε πως εφόσον θέλουμε, όντως μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά. Προσωπικά, ως απόστρατος, ως μέλος της ΑΝΕΑΕΔ και ως μέλος της Συνόδου του EUROMIL, ζητώ την υποστήριξη των απόστρατων συναδέλφων, όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ένωσης. 

Η δύναμη και οι δυνατότητες της ΑΝΕΑΕΔ, καθορίζεται και εξαρτώνται από τα μέλη της. Όσο πιο πολλοί συγκεντρωθούμε, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας. Αν μη τι άλλο, αξίζει τουλάχιστον μια προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από έναν φορέα που καταστατικώς, έχει διεκδικητικό χαρακτήρα και όχι οτιδήποτε άλλο. 


FMMA Συμφωνία
Ρώμη 17 Οκτωβρίου 2014 

Τα μέλη του FMMA που συμμετείχαμε στην 11η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο 110ο προεδρείο του EUROMIL στη Ρώμη, αποφασίσαμε να απαιτήσουμε από την Επιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα ακόλουθα: 

Απαιτούμε να εκπροσωπούμεθα και να ακούγεται η φωνή μας, μέσα στην Επιτροπή Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου. Απαιτούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπέρ της Γαλλικής Ένωσης (ADEFDROMIL). 
Μια πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους στρατιωτικούς να δημιουργούν ενώσεις και συνδικάτα προκειμένου να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Επίσης απαιτούμε την δημιουργία ενός μόνιμου και επίσημου διαύλου επικοινωνίας, με σαφή ημερήσια διάταξη, μεταξύ της Επιτροπής Άμυνας της Ευρωκοινοβουλίου και του Euromil, καθώς και των Περιφερειακών ομάδων του. 
Η ουσιαστική και κύρια έννοια, είναι να παρασχεθεί η εγγύηση προς τους Ευρωπαίους στρατιωτικούς, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη να υπερασπιστούν τα Ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα, είναι αυτοί που θα πρέπει και να τα απολαμβάνουν. 
Ρώμη 17 Οκτωβρίου, 2014 

Το πρωτότυπο μπορείτε να το δείτε εδώ αλλά και περισσότερα εδώ

Μετά απ αυτό, θα σας προτρέψω να κλείσετε τ αφτιά σας στις σειρήνες που βάλουν κατά της ΑΝΕΑΕΔ. 
Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, αυτή δεν ήταν πάντα η δουλειά του συστήματος; 
Αυτό δεν κάνει πάντα το σύστημα; Να λοιδορεί, να πετά λάσπη και να συκοφαντεί, προκειμένου να αφανίσει τις φωνές που υψώνονται.  

Φίλιππος Τσιρτσώνης
Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ

Αναδημοσίευση από: http://imerisiaanafora.blogspot.gr/2014/10/euromil-fmma.html

Άραγε είναι δυνατό ...;


ΕΑΑΑ: ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ...

Στο αυτόφωρο κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ σήμερα το απόγευμα, αποτέλεσμα της "αγαστής συνεργασίας" που επικρατεί στο Δ.Σ. των αποστράτων της Αεροπορίας.
Στο αστυνομικό τμήμα των εξαρχείων οδηγήθηκε πρίν λίγο ο κ. Ιατρίδης μετά απο μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του για λόγους που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του πρός μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΑΑ και για δυσφήμιση μέσω του τύπου.!
Η νύχτα θα είναι μεγάλη για τον "εκπρόσωπο " των αποστράτων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά απο την σημερινή εντολή του Εισαγγελέα για την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα.

Αντιγραφή από http://vhma-apostraton.blogspot.gr/2014/10/blog-post_23.html

23 Οκτ 2014

« Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών »



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ταχ. Δνση : Πατησίων 5 (όροφος 7ος – Γραφ. 3) 104 31 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. : 210 5238569 Fax. : 210 5236344
Αρ.πρωτ.25 Φ.Α Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣ :


ΚΟΙΝ.:

1. Π.Ο.Ε.Υ.Π.ΣΤηλ.- Fax: 210 5246754 & τηλ. 210 52481282. Ε.Α.Π.Σ.
Fax: 210 57 90268 & τηλ. 210 5790267
Μέλη της Ένωσης μέσω καταχώρησης στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Π.Σ.
« Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών »
“Συνάδελφοι της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και της Ε.Α.Π.Σ.
Mετά από την με αριθ. πρωτοκόλλου 272/ 09/10/2014 επιστολή του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όπου μας γίνεται γνωστό ότι η Ομοσπονδία προχώρησε, χωρίς τη συγκατάθεσή μας, σε ανάθεση, σε ιδιωτική εταιρεία, εκπόνησης αναλογιστικών μελετών στο Τ.Π.Υ.Π.Σ. και Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ του Τ.Ε.Α.ΠΑ.Σ.Α. για τη δυνατότητα αυτοδίκαιης μετατροπής τους σε Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) για τους σκοπούς του ν.4281/2014 καθώς και εκπόνησης μελέτης για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα (Βλ. μείωση του εφάπαξ βοηθήματος και των αποδόσεων (μερισμάτων) και αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία). Μας ζητείται, επίσης, να τους ενημερώσουμε εάν προτιθέμαστε να συμμετέχουμε με ποσοστό 25% στο κόστος της ανάθεσης για εκπόνηση αναλογιστικών μελετών. (άγνωστο πως προκύπτει αυτή η αναλογία!!!)
Για το σκοπό αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας συνεδρίασε την Τρίτη 21-10-2014 και ώρα 12:00 και αποφάσισε να μη συμμετέχει στην εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για τους παρακάτω βάσιμους λόγους οι οποίοι στις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ , όπως και των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων μας, Αντιπροέδρου Σάββα Θεοδωρή και μέλους Ευθύμιου Τσούνα, σας είχαν αναδειχθεί:
1. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιλέξουμε μεταξύ «σκύλας ή χάρυβδης»!!!
Από τις εργασίες του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη τρέχοντος έτους και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δ.Σ της Ε.Α.Π.Σ και των υπηρεσιακών παραγόντων προέκυψε ότι:
- Αναμένονται άμεσα νέες μεγάλες περικοπές στην επικουρική σύνταξη και στο εφάπαξ των πυροσβεστών που αποδίδονται από τους τομείς Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ. (που υπάχθηκε στο Ε.Τ.Ε.Α.) και Τ.Π.Υ.Π.Σ. έπειτα και από την ψήφιση του νόμου 4281/2014. Το Ε.Τ.Ε.Α ήδη τον Ιούλιο
του 2014 έκανε οριζόντια μείωση 5,2% στις χορηγούμενες συντάξεις και τον ερχόμενο Νοέμβρη αναμένεται νέα μείωση της τάξεως του 3% για την τήρηση του μηδενικού ελλείμματος. Ανάλογη θα είναι και η κατάσταση και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) και Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στα οποία καταβάλουν εισφορές οι πυροσβέστες κατεδαφίζοντας την επικουρική μας ασφάλιση και πρόνοια, καθώς επιφέροντας την απώλεια των χρημάτων που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
- Η κυβέρνηση θέτει ως «εναλλακτική πρόταση» τη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε επαγγελματικά του νόμου Ρέππα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τους εργαζόμενους και απαλλαγή του κράτους, με τις ρυθμίσεις του Ν.4281/2014 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων (!!!) και μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας, αδιαφορώντας για τις νέες μεγάλες απώλειες στις ήδη πετσοκομμένες ασφαλιστικές παροχές των συνταξιούχων και για τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των εν ενεργεία συναδέλφων, με την επιπρόσθετη αύξηση των εισφορών. Να σημειωθεί ότι τότε οι συνταξιοδοτικές παροχές και εισφορές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και αν διαπιστωθεί ότι υφίστανται ελλείμματα και δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις, θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το Υπουργείο Εργασίας με ανάλογο πετσόκομμα παροχής ή αύξηση εισφοράς.
- Η κυβέρνηση αναγκάζει όλους τους πυροσβέστες (εν ενεργεία και απόστρατους) να συρθούν στις επιλογές της για τη διάλυση των επικουρικών και προνοιακών ταμείων, μεταξύ «Σκύλας και Χάρυβδης» δηλ. είτε επιλέγοντας το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όπου εντάσσονται όλα τα επικουρικά ταμεία των εργαζομένων και τα αποθεματικά τους πλεονασματικά ή ελλειμματικά και αθροίζονται σε … ένα μέσο όρο (!!!), με άλλα λόγια συνθλίβονται τα αποθεματικά των εύπορων ταμείων, είτε επιλέγοντας επαγγελματικό ταμείο όπου μετά από αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας θεωρείται βέβαιη η μεγάλη μείωση της επικουρικής σύνταξης και η αύξηση των εισφορών αν ληφθεί υπόψη το σημερινό ισοδύναμο 1,1 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο και ο ιδιωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης όπου απουσιάζει παντελώς η εισφορά του δημοσίου (που σήμερα ανέρχεται σε 3%) και οποιαδήποτε κρατική εγγύηση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι και σε αυτή ακόμα την περίπτωση είναι υποχρεωτική η επένδυση (τζογάρισμα) των αποθεματικών σε μετοχές και δομημένα ομόλογα!!!
2. Τα επικουρικά μας ταμεία οδηγούνται στη διάλυση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της μη κάλυψης των αναγκαιούντων οργανικών κενών, της εφεύρεσης «των πενταετών» και των εποχικών, κακοπληρωμένων ομήρων, που δεν συμμετέχουν με εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία αλλά και της γενικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Τα χρήματα των εργαζομένων (αποθεματικά) δόθηκαν βορά στους αδηφάγους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου είτε μέσω του περιβόητου PSI (Private Sector Involvement – Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα). Από στοιχεία του ΤΕΑΠΑΣΑ τα κεφάλαια του ΤΕΑΥΠΣ πριν από το PSI (9-3-2012) ανέρχονταν σε 107.527.682,02 Euro και μετά PSI (12-3-2012) σε μερίδια τρέχουσας αξίας 32.882.658,44 Euro. Επίσης, τα κεφάλαια του Τ.Π.Υ.Π.Σ. προ PSI (9-3-2012) ανέρχονταν σε 41.785.505,52 Euro και μετά PSI (12-3-2012) σε μερίδια τρέχουσας αξίας 12.778.277,00 Euro.
Και μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος οι κυβερνώντες που μας οδήγησαν με τις επιλογές τους – συνειδητά – στην τραγική κατάσταση της εξαέρωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος να μας προτείνουν (!!!) με ευθύνη των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων (!!!) να πούμε ναι στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης; Και εμείς ως συνδικαλιστές πως θα συρθούμε στις επιλογές που μας έχει παρασύρει η συγκυβέρνηση;
- Επιστρέφουμε την επιλογή Ε.Τ.Ε.Α ή επαγγελματικό Ταμείο στην κυβέρνηση που αποφάσισε ερήμην μας.
3. Οι θέσεις αυτές, σας είχαν ήδη γίνει γνωστές, από τις 17 Σεπτέμβρη 2014 από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ένωσής μας, Αντιπροέδρου Σάββα Θεοδωρή και μέλους Ευθύμιου Τσούνα, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα – συναγερμό σε όλα τα μέλη εν ενεργεία και αποστράτων προτού να είναι αργά. Ενάντια στην πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και σας κάλεσαν να ανταποκριθείτε μαζικά σε αγωνιστικές κοινές κινητοποιήσεις και αγώνες με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που πλήττονται από την ίδια πολιτική και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η μαζικότητα των αγώνων μας είναι ικανή να αλλάξει αυτή την πολιτική.
- Απαιτείται κοινό μέτωπο πάλης, προετοιμασία κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωση όλων των συναδέλφων, αποστράτων και εν ενεργεία και ενώσουμε τις δυνάμεις μας με Ομοσπονδίες και Ενώσεις εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Άμεσος στόχος μας να γίνει η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων με την επαναφορά των ασφαλιστικών ταμείων στην πρότερη κατάσταση, με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών μας, με την αύξηση της σχέσης εργαζόμενου προς συνταξιούχο.
- Όχι στην κατάρρευση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και στο ξεπούλημα των δομών κοινωνικής πρόνοιας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Γεν. Γραμματέας
Αθανάσιος Πούλιας
Ο Πρόεδρος
Δρ Διονύσιος Π. Βορίσης
Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α.

Ούτε οι βουλευτές της ΝΔ έχουν πεισθεί από τις εξαγγελίες πρωθυπουργού - κυβέρνησης σχετικά με τις επιστροφές των κλεμμένων!!


Ούτε οι βουλευτές της ΝΔ έχουν πεισθεί από τις εξαγγελίες πρωθυπουργού - κυβέρνησης σχετικά με τις επιστροφές των κλεμμένων από στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων ασφαλείας σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και υποβάλλουν ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ. 
Βλέπεις, εκλογές έρχονται και οι βουλευτές θεώρησαν καλό να φορέσουν το κοστούμι της εσωτερικής «αντιπολίτευσης» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν κάποιους απογοητευμένους ψηφοφόρους στο μαντρί. Παράλληλα με την ερώτησή τους υποδεικνύουν στον ερωτώμενο υπουργό τους «καταλληλότερους» μεσάζοντες μεταξύ αποστράτων και κυβέρνησης και δεν μπορούσαν να προτείνουν άλλους από τους «θεσμικούς»! 

Πιστεύουμε ότι οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (εε & εα) έχουν την ικανότητα να κρίνουν σωστά. Ξέρουν τι γίνεται για τα μάτια του κόσμου και τι όχι. Ξέρουν ότι όλα κερδίζονται μόνο με αγώνες!

Ακολουθεί η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Χρονοδιάγραμμα πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας


Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπονται αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) σε συμμόρφωση προς την υπ’ αρ. 2192/2014 αμετάκλητη Απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 50% της μεγάλης μείωσης που είχαν υποστεί το 2012, ενώ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σταδιακά.
Παρά ταύτα, υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διευκρινισθεί επαρκώς και προκαλούν εύλογες απορίες στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η δικαστική απόφαση θα εφαρμοστεί απολύτως, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των αποδοχών τους και καταβολής των αναδρομικών, αλλά και για το εκκρεμές ζήτημα του νέου μισθολογίου, που έχει υπογραφεί από τους τρείς αρμόδιους Υπουργούς, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εμποδίσει την πλήρη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών
1) Σε τι ποσοστό υλοποίησης της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) αντιστοιχούν τα αναφερόμενα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ποσά;
2) Πότε ακριβώς θα αρχίσει να υλοποιείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ποιο βάθος χρόνου θα δοθούν πλήρως τα αναδρομικά και ποιο είναι το πλήρες χρονοδιάγραμμα της κατά 100% υλοποίησης της απόφασης;
3) Πότε θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχει υπογραφεί από τους τρείς αρμόδιους Υπουργούς και πότε θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση;
4) Πότε σκοπεύει να καλέσει σε συνάντηση τους Προέδρους των θεσμικών ενώσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για να συζητήσουν τα θέματα αυτά;

Οι Βουλευτές

1) ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ, Β΄ΑΘΗΝΩΝ
2) ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Ν. ΗΛΕΙΑΣ
3) ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ, Ν. ΠΕΛΛΑΣ
4) ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ, Ν. ΚΑΡΔΙΤΑΣ
5) ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
6) ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
7) ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ, Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
8) ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ, Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
9) ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΗΛΟΣ, Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
10) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
11) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ
12) ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ, Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ
13) ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ, Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Πηγή: ONALERT

20 Οκτ 2014

Η Άγκυρα κάνει πράξη την απειλή της – Μπήκε στο Οικόπεδο 3 το «Μπαρμπαρός»




- Το Μπαρμπαρός εισήλθε στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η εταιρεία ΕΝΙ/ΚΟGAS
- Στα 20 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος
- Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Υλοποιεί τις απειλές της η Άγκυρα και το Μπαρμπαρός έχει εισέλθει πλέον εντός του Οικοπέδου «3» της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει δεσμεύσει για έρευνες η εταιρεία ΕΝΙ-KOGAS.

Το Μπαρμπαρός βρίσκεται πλέον σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο. Νωρίτερα το Μπαρμπαρός είχε κάνει αναστροφή πλέοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το ένα τουρκικό σκάφος που το συνοδεύει, το  M/V «Deep Supporter» συνέχισε την πορεία του προς το Οικόπεδο «3». Στα 2 ναυτικά μίλια ακολουθεί το «Μπαρμπαρός» το δεύτερο συνοδευτικό σκάφος M/V «Bravο», το οποίο είναι νορβηγικών συμφερόντων και φέρει σημαία του Γιβραλτάρ. 
Στις 7:45 π.μ., το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς τα ανοιχτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.

Στις 9 π.μ. το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χιλιόμετρα. βορείως του Οικοπέδου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter συνέχιζαν να κατευθύνονται προς το τεμάχιο 3 ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν ανοιχτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία.

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Το Μπαρμπαρός είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Σημειώνεται πως με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.

Στο μεταξύ κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 10:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σώμα αναμένεται να επικεντρωθεί στο πώς θα ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Χριστόφορος Φωκαϊδης: «Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της»

Δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ Πρωινό Δρομολόγιο έκανε ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σύμφωνα με τον οποίο η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευθεί.

Πρόκειται, είπε ο κύριος Φωκαϊδης για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαίκού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επισήμανε ο ΥΠΑΜ.

Εχουν ήδη μελετηθεί διάφορα σενάρια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχισθούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου.

Σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Άρχισε γύρω στις 10:20 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου.

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπούν ο Γενικός Γραμματέας Άντρος Κυπριανού και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τουμάζος Τσελεπής. Από το ΔΗΚΟ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού. Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ στη συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης. Τη Συμμαχία Πολιτών εκπροσωπούν οι Γιώργος Λιλλήκας και Στέλιος Αμερικάνος. Το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μιχάλης Γιωργάλλας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπούν ο Πρόεδρος Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής ΓΓ Σάββας Φιλίππου.

Στη συνεδρία του Εθνικού συμμετέχει επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναμένει να ακούσει από τα κόμματα θέσεις και προτάσεις για το πώς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=153914&catid=31

16 Οκτ 2014

«Αμφίπολις: Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό του Τύμβου.»
Εντυπωσιακή γυναικεία μορφή στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή, είναι η εικόνα που αναπιστά το ψηφιδωτό μεγέθους 4,5μΧ3, το οποίο αποκαλύφθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Πηγή: ΒΗΜΑ