Συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι του Λιμενικού Σώματος, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

Συνάδελφοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας.

11 Φεβ 2015

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

                                                                                     Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2015

                                                     ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
                      

Προς   κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπεύθυνο για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη,  Ιωάννη Πανούση
 Κοιν: Στα μέλη της Π.Ε.Α.Π.Σ. και σε όλους τους απόστρατους του Π.Σ
      
    Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ) μετά την  ανάληψη των καθηκόντων σας,  σας εύχεται ειλικρινά κάθε επιτυχία. Εύχεται, επίσης, να αφουγκρασθείτε και να σκύψετε  στα προβλήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που επίσημα θα σας γίνουν γνωστά από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις που τους εκπροσωπούν  γιατί … ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η φτωχοποίηση – εξαθλίωση, αν δεν έχει φτάσει για κάποιους λιγοστούς, είναι προ πυλών.
    Τα δίκαια αιτήματα για τα οποία αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα είναι κοινά με τα αιτήματα όλων των εργαζόμενων και συνταξιούχων, γι΄ αυτό άλλωστε η Ένωσή μας βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι αγώνα και δεν εμφορείται από ιδιαιτερότητα σε σχέση με κάποια άλλα ειδικότερα αιτήματα που υπερπροβάλλονται από κάποιους συναδέλφους μας των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
      Το  Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Π.Σ, λίγο μετά τις αρχαιρεσίες, το Μάρτη του 2014,περιέγραψε το πλαίσιο αιτημάτων της, το οποίο καταχώρησε στην ιστοσελίδα της (http://www.peaps.gr) και στην εφημερίδα της «Η φωνή των αποστράτων». Σταθεροί στο πλαίσιο αιτημάτων μας, που αγνοήθηκε παντελώς από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, σας τα παραθέτουμε εκ νέου και στο χέρι σας είναι να συμπορευτούμε για τη λύση τους ή να βρεθούμε αντιμέτωποι διεκδικώντας με διάφορες μορφές αγώνα να πάρουμε πίσω αυτά που μας «πρέπει» και μας τα αφαιρούν διαχρονικά οι πρότερες κυβερνήσεις αλλά και για να απαιτήσουμε να καλυφθούν και οι σύγχρονες ανάγκες μας που ασφυκτιούν με τη θανατερή λιτότητα που επέβαλε η προηγούμενη συγκυβέρνηση για να θησαυρίζουν οι κάθε λογής πλουτοκράτες (τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές…).
      Η προηγούμενη συγκυβέρνηση αφού φρόντισε να διαλύσει κάθε εργατική διεκδίκηση για καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου και να επιβάλλει σαρωτικές μειώσεις ημερομισθίων, μισθών και συντάξεων των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, προώθησε τη διαθεσιμότητα  και τις απολύσεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα με στόχο την κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο δημόσιο τομέα, συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερο προς τα κάτω την κατάσταση των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα με ωράρια λάστιχα, μισθούς – επιδόματα και απλήρωτη εργασία.
       Παράλληλα, καλλιεργώντας την προπαγάνδα της εξόδου από την κρίση και το  κλίμα ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης και άρα της ευημερίας με το «πρωτογενές πλεόνασμα», συστηματικά συσκότισε το λαό παρουσιάζοντας ένα προϊόν λαϊκής αφαίμαξης ως … ανάπτυξη.
      Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είδαν  την ολοσχερή κατεδάφιση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τη δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το κλείσιμο δομών παροχής υγείας στο πλαίσιο τάχα της εξοικονόμησης πόρων από την ενοποίηση αυτών και της καλύτερης υγειονομικής παροχής.
    Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας οδήγησε σε παραπέρα περιορισμό των ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και το κόστος της υγείας μεταφέρθηκε στις άδειες τσέπες μας με ωφελημένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
   Ο νόμος για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στόχευσε στην παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του υπάρχοντος συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας, τη διατήρηση των τριχοτομημένων εργασιακών σχέσεων, την επιβολή της ανταποδοτικότητας με την εμπορευματοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών, επιβαρύνοντας το εισόδημα του λαού.
     Η ενοποίηση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων / συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με παράλληλες μειώσεις επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους και αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, δεν άφησε όρθιο ούτε και το επικουρικό ταμείο μας ΤΕΑΠΑΣΑ το οποίο διαλύεται με νομοθετική πρόβλεψη και εντάσσεται στο ΕΤΕΑ ή δημιουργείται επαγγελματικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης μέχρι την 28-2-2015. (επιλογή κατασπάραξης των αποθεματικών μας από τη «σκύλα» ή τη «χάρυβδη», όπως χαρακτηριστικά και εύστοχα ειπώθηκε από την ΠΟΕΥΠΣ που στη συνέχεια διάλεξε, χωρίς αιδώ, τη “χάρυβδη”).
    Η προηγούμενη συγκυβέρνηση, επίσης, καλλιέργησε φρούδες ελπίδες ότι θα συμμορφωθεί με τις Αποφάσεις του ΣτΕ και του Ε.Σ και θα αποδώσει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους των Σ.Α και Ε.Δ αναδρομικά τις αντισυνταγματικές περικοπές  των μισθών – συντάξεών τους από την 1-8-2012 και αναδρομικά από 1-1-2013. Αντ΄ αυτού απέδωσε πετσοκομμένα από ενδιάμεσους φορονόμους και κατά το μισό τη διαφορά του μισθού και τα αναδρομικά, σε αντίθεση με τις Αποφάσεις του ΣτΕ.
    Πέρα από τις γνωστές ανατροπές και περικοπές στις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, η προηγούμενη συγκυβέρνηση προβάλλοντας το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» στα οικονομικά των Ταμείων, μειώνοντας δραστικά την κρατική χρηματοδότηση υπονόμευσαν την παραπέρα την οικονομική τους επιβίωση. Επιπλέον, ως γνωστόν, επελαύνουν η δραστική περικοπή των εφάπαξ από 1/1/2014, η παραπέρα μείωση των συντάξεων, η αφαίρεση του ΕΚΑΣ απ’ όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, η αιματηρή μείωση στις επικουρικές σε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/6/2014. Το ύψος του εφάπαξ, θα εξαρτάται πλέον από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, ακόμα και από τον αριθμό των δικαιούχων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.
    Είμαστε αντίθετοι με τους νέους σχεδιασμούς για τον «νέο» υπολογισμό του εφάπαξ, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των συντάξεων. Είμαστε αντίθετοι με τη λογική  βιομηχανίας αγωγών κατά του Δημοσίου πληρωμένες από τις τσέπες των θιγομένων εργαζομένων / συνταξιούχων, εν προκειμένω των υπαλλήλων και αποστράτων των Σ.Α. και Ε.Δ, για την εφαρμογή θετικών αποφάσεων των δικαστηρίων υπέρ αυτών που οι κυβερνήσεις πρέπει όχι μόνο να τις λαμβάνουν υπόψη αλλά να τις εφαρμόζουν κατά γράμμα άμεσα . Είμαστε αντίθετοι με τη διάλυση της επικουρικής μας ασφάλισης και τις απανωτές μειώσεις των συντάξεών μας.
   Είμαστε αντίθετοι με το θεσμικό πλαίσιο των κρίσεων και προαγωγών στο Πυροσβεστικό Σώμα που προωθούν το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία και την πελατειακή σχέση. Είμαστε υπέρ της προστασίας της ζωής των συναδέλφων μας στην ενέργεια. Ζήσαμε παρέα με τον κίνδυνο και ζητάμε γι΄ αυτούς και τις οικογένειές τους τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή των απαιτούμενων σύγχρονων αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους κατά την εργασία τους, για την αποφυγή εργατικών και  θανατηφόρων ατυχημάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Τη χορήγηση ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών και μέσων. Την πλήρη εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό. Τη μονιμοποίηση, ως εκ τούτου, με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και των πυροσβεστών 5ετούς θητείας, που εξακολουθούν να διέπονται από καθεστώς χρόνιας ομηρίας από  τις κυβερνήσεις που τους δημιούργησαν και αυτές που τους διατήρησαν σε αυτή την κατάσταση.
   Ζητάμε την  απεμπλοκή των πυροσβεστικών υπαλλήλων από την παράνομη και καταχρηστική συμμετοχή τους ως συνεπίκουρη κατασταλτική δύναμη των μηχανισμών του κράτους, ενάντια στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
    Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις, τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, την Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Θα σταθούμε στο πλάι με όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις και με όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα δώσουμε τη μάχη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόσθηκε ή και συνεχίζει να υλοποιείται κάτω από οποιονδήποτε πολιτικό μανδύα ή μετάλλαξη .
  Οι συνταξιούχοι πυροσβέστες μαζί με όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεκδικούμε:
  • Η κυβέρνηση άμεσα να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων, χωρίς καμία περικοπή. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, στα προ του 2009 επίπεδα και να δοθούν προοδευτικά αυξήσεις.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη φορολογία της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί – αντιασφαλιστικοί νόμοι και να αποκατασταθούν όλες  οι περικοπές.
  • Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ κατ’ άτομο, 40.000 για το ανδρόγυνο με προσαύξηση 5.000 για κάθε ανήλικο παιδί.
  • Κατάργηση των χαρατσιών και κατασχέσεων.
  • Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να εκδίδονται σύντομα σε εύλογο χρονικό διάστημα και να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους τους.
  • Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά Ταμεία, αίτημα καθολικό χωρίς να δίνεται λύση.
  • Να διασφαλιστεί αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, ανέργους, εργαζομένους με προσωρινή απασχόληση σε όλη την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Π.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας



Αθανάσιος Πούλιας
Ο Πρόεδρος



Διονύσιος Βορίσης
Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α

7 Φεβ 2015

H Π.Ε.Α.Π.Σ θα συνεχίσει το δρόμο του αγώνα. Διεκδικεί άρση της φτωχοποίησης των απόστρατων των Σ.Α και Ε.Δ

   Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος  λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πολιτικά δεδομένα και το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., εύχεται στο στο νέο Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση καλή επιτυχία.

   Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση διαβίωσης των μελών της μετά τα απανωτά πλήγματα, μεταξύ των άλλων, σε συντάξεις, επικουρική ασφάλιση και υγεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ζήτησε άμεσα συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία προκειμένου να διατυπώσει τα αιτήματά της, πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, κάνοντας  έτσι γνωστό ότι δεν υποστέλλει ούτε αναστέλλει τους αγώνες της για άρση των αδικιών που οδήγησαν στη φτωχοποίηση τους απόμαχους πυροσβέστες, τους συναδέλφους των λοιπών  Σ.Α και Ε.Δ. αλλά και όλους τους συνταξιούχους  ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Προτάσσεi:
-      κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ
-     πλήρη συμμόρφωση του Υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις του ΣτΕ
-     πλήρη αναπροσαρμογή των εφάπαξ των αποχωρησάντων από την υπηρεσία με βάση  τις αποφάσεις του ΣτΕ.
       Επειδή οι προθεσμίες μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015 για τα επικουρικά μας ταμεία είναι ασφυκτικές,  επιβάλλεται  άμεση νομοθετική πρωτοβουλία διάσωσης του ΤΕΑΠΑΣΑ. Στην κατεύθυνση αυτή θα επικοινωνήσουμε με  το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτριο Στρατούλη.
  Ως προς τη νομική κάλυψη της Ένωσής μας, σας γνωρίζουμε ότι απευθυνθήκαμε στο δικηγόρο Κώστα Δ.Τσουκαλά, ο οποίος δέχθηκε να μας ενημερώνει με τις νομικές του γνώσεις και  να προβάλλει τις αξιώσεις μας προς τις δικαστικές αρχές. Νεώτερα ως προς την κατάθεση αγωγών για αξίωση των αναδρομικών αποδοχών μας και τις προθεσμίες παραγραφής, για όσους επιθυμούν, σας υποσχόμαστε στο άμεσο μέλλον.
Τέλος,  σας γνωρίζουμε ότι με την παρ. 3 το άρθρ. 140 του νόμου 4270/2014, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο (και ο οποίος ισχύει από 01-01-2015) έχει θεσπιστεί η 2ετής παραγραφή των αξιώσεων όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου (και όχι η πενταετής που ίσχυε παλιότερα).

5 Φεβ 2015

Πρόταση για κατάργηση των Ενώσεων Αποστράτων ως Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΣΑΕΜΘ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΕΘΑ

Αξιοτιμοι κύριοι
έχουμε διαπιστώσει διάφορες δυσλειτουργίες ως προς την μέχρι τώρα  λειτουργια των "θεσμικων ενώσεων αποστράτων" οι οποίες μας προκαλούν τα παρακάτω ερωτήματα:

α) Είναι δυνατόν να λειτουργούν οι Ενώσεις ως Ν.Π.Π.Δ.;
β) Είναι δυνατόν να τίθενται περιορισμοί (αποκλεισμοί) στην εκλογή των οργάνων (μόνο Αντιστράτηγοι Υποστράτηγοι για τις θέσεις Προέδρου-
Αντιπροέδρου);
γ) Είναι επιτρεπτή η υποχρεωτική και χωρίς τη συναίνεση-θέληση εγγραφή ως μελών των αποστράτων και συνακόλουθα η υποχρεωτική
καταβολή εισφοράς;
Θεωρούμε ότι στα ερωτήματα αυτά η απάντηση καθε λογικού και δημοκρατικου οντος ειναι αρνητικη,αφού θίγουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την ελεύθερη
συμμετοχή ή αποχώρηση των ενδιαφερομένων και δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος,αρθρ.12,23,28

Προτείνουμε να καταργηθούν οι Ενώσεις Αποστρατων  ως Ν.Π.Δ.Δ. και να λειτουργούν ως κοινά σωματεία.!!Η λειτουργία των νεων ενωσεων να διεπεται απο σύγχρονους νόμους και κανονισμους και οχι απο νομους του 1974!!
Να καταργηθεί η υποχρεωτική κράτηση 1% απο τα μερισματα των Μετοχικων Ταμειων υπερ ΕΑΑΣ,ΕΑΑΑ,ΕΑΑΝ!!!Τα χρηματα που εχουν εισπράξει  οι Ενωσεις (φετος αποδοθηκαν απο το ΜΤΣ 2,2 εκ.ευρω για δικαιωματα ΕΑΑΣ)να επιστραφουν αμεσα στους δικαιουχους ,μιας και θεωρουμε οτι η εισπραξη τους εγινε χωρις την συναινεση των μερισματουχων!!
Να εκδίδονται τα δελτια αποστρατων απο την φυσικη ηγεσια του Υπ.Εθν.Αμυνας ,δηλαδη απο τις υπηρεσιες των Επιτελειων αμεσως μετα την αποστρατεία του στελεχους!!
Τα θεματα ΔΜ(παραθερισμος ΚΑΑΥ ,κατασκηνωσεις κ.λ.π)να τα διαχειριζονται τα αντιστοιχα επιτελεια!!

Ελπίζουμε πως για ακομα μια φορα δεν θα υπάρξουν κλειστά αυτιά και καποιος με την κοινη λογικη θα πραξει τα προτεινόμενα προς εξυπηρέτηση ολων των αποστρατων.

Για το ΔΣ ΠΣΑΕΜΘ