21 Απρ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΘΑ: 51 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74


Συμπληρώνονται 51 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου. 
Το πέρασμα από την αστική δημοκρατία στη δικτατορία πραγματοποιήθηκε στο έδαφος που είχε προετοιμάσει για το σκοπό αυτό η πρώτη. Δεν μπορεί παρά να θυμηθούμε ότι η επιβολή της δικτατορίας το 1967, υλοποιήθηκε με συγκεκριμένες μονάδες του στρατού εφαρμόζοντας επίσημο επιτελικό σχέδιο των ενόπλων δυνάμεων. Είναι γνωστό ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το συνέτασσαν οι πραξικοπηματίες ως επιτελείς, με την εποπτεία των στρατηγών. Ο βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ. Τέτοια σχέδια υπήρχαν άλλωστε για κάθε περίσταση π.χ. . «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961, το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΑΡΓΩ», το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που αφορούσε αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.
Η ύπαρξη των σχεδίων, όπως και η εμπλοκή του βασιλιά δεν γινόταν στον αέρα. Το Σύνταγμα που ίσχυε από το 1952 νομιμοποιούσε την εκτροπή από τον αστικό κοινοβουλευτισμό, δίνοντας δικαίωμα στο βασιλιά να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου! Απλά δηλαδή, αντί το σχέδιο επιβολής της δικτατορίας – εκτροπής να το υλοποιήσει ο βασιλιάς με τους στρατηγούς, το έθεσαν σε εφαρμογή οι συντάκτες του - συνταγματάρχες.
Έτσι είχε οργανωθεί το μετεμφυλιακό κράτος και η κοινοβουλευτική «δημοκρατία» και με τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή (ΕΡΕ) και Γ. Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου) και των λεγομένων «αποστατών»! Άλλωστε το χουντικό στρατιωτικό καθεστώς στηρίχτηκε στο μετεμφυλιακό νομικό πλαίσιο που διατηρούσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.
Μετά την επιβολή της δικτατορίας, η Ασφάλεια ενήργησε αστραπιαία με χιλιάδες συλλήψεις. Τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ανεξάρτητα από το αν και πότε θα γινόταν  η στρατιωτική δικτατορία είχαν έτοιμους διαβαθμισμένους καταλόγους <<φακελωμένων>> και υποψηφίων για σύλληψη, που θεωρούνταν <<αμετανόητοι>>. Η συνέχεια γνωστή: δολοφονίες, φυλακές, εξορίες, βασανισμοί χιλιάδων πατριωτών, όχι μόνο κομμουνιστών, αλλά κάθε δημοκράτη πιθανού αντιπάλου της χούντας. Τα κόμματα απαγορεύτηκαν. Επιβλήθηκε λογοκρισία.
Η πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και η δράση της CIA είναι δεδομένες πριν, κατά και μετά την επιβολή της δικτατορίας, σε μια προσπάθειά ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο - Μέση Ανατολή, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα στελέχη τους έχουν συκοφαντηθεί στο σύνολό τους για το πραξικόπημα και την δικτατορία 1967-1974. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ. αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια.
 Είναι γεγονός ότι  λόγω  της πολιτικής που είχε διαμορφωθεί και εφαρμοστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας μετά και  τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα δεν συνάντησε την άμεση λαϊκή αντίδραση, γεγονός που οφείλεται και στις  χιλιάδες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό όμως ποτέ  δεν σήμαινε ανοχή ή πολύ περισσότερο συναίνεση στη χούντα.  Ο  λαός με πρωτοπόρα τη νεολαία, από την παθητικότητα  πέρασε σταδιακά στην αντίδραση προς τη χούντα που κορυφώθηκε με τη μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου
Η  Κίνηση  για την Εθνική Άμυνα τιμά  την μνήμη των θυμάτων της χούντας,  που πάλεψαν ενάντια στη χούντα και  συνέβαλλαν  στη συνέχεια της ασταμάτητης λαϊκής πάλης, στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.
Πενήντα ένα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας:
  • Το Κυπριακό οδηγείται σε μια ενδοτική και μη αποδεκτή λύση.
  • Η χώρα βρίσκεται μπλεγμένη βαθιά στα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αμφισβητούνται και παραβιάζονται έντονα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, από την “σύμμαχο” χώρα του ΝΑΤΟ την Τουρκία
  • Η αλλαγή  συνόρων των χωρών είναι στην ημερήσια διάταξη  
Αποδεικνύεται διαχρονικά, ότι ούτε η παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, ούτε οι βάσεις και οι Ένοπλες Δυνάμεις που συνεχίζει να παρέχει η χώρα στη διάθεση των λυκοσυμμαχιών, όπως και αυτή η ίδια η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν της εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα.  Αντικειμενικά την φέρνουν όλο και κοντύτερα στην εμπλοκή της σε πόλεμο.
Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν να υφίστανται όλο και πιο βαριά μέτρα σε βάρος τους, οφείλουν να προβληματιστούν γύρω από τα διδάγματα της ιστορίας:
•          Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!
•          Να αγνοήσουν και να απομονώσουν την ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλεύεται την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν καταντήσει τον λαό οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να σπείρει το δηλητήριό της εκθειάζοντας τους δικτάτορες, διαδίδοντας τα δήθεν «επιτεύγματα» της χούντας. Εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ κρύβει ότι τα θέλει σε ρόλο μηχανισμού καταστολής ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, όπως ακριβώς έπραξε η χούντα την 21η Απριλίου 1967.
•          Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.
Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.
Απαιτούμε:
  • καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο-ευρω-νατοϊκή βάση στη χώρα.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

20/4/2018
Η Γραμματεία της
Κίνησης για την Εθνική Άμυνα